KDP 2018 – Így alakult ki a döntős mezőny
Kategória: Kedvenc Dal

A Nevezési szakasz után itt van egy négyperces videó, amiből kiderül, mennyire szoros volt az eredmény egy-két csoportban.

Az előző posztunkban már lelepleztük, hogy a Hold On, Be Strong, L’amour est bleu, Ding-A-Dong és a Neka mi ne svane volt az a négy dal, amelyik a nevezésekkor ugyan kapott szavazatot, de csak vigaszágon, sorsolással jutottak be az elődöntők hatvanas mezőnyébe. Közülük a ’98-as horvát dal a Döntőbe is bejutott, a videóból kiderül, hogy ez miként sikerülhetett neki.

Három csoportban is holtverseny alakult ki a továbbjutó helyekért. A szétlövés az alábbiak szerint történt: első körben az összes csoportban megnéztük, hogy kik a biztosan döntősök. A holtversenyben lévők között így tudtuk azt nézni, hogy a Döntőben már ott lévők között a dalok országaiból hányan szerepelnek már, majd ugyanezt megnézhettük az évekre is. Végszükség esetén pedig pusztán a MEF tagok szavazatait néztük. A szabályokat csak eddig kellett alkalmaznunk.

Íme tehát az eredmény, a videó alatt pedig egy kis elemzés.

A csoport

A Ding-A-Dong kis híján csatlakozott a Neka mi ne svanéhoz, de végül 2 szavazattal lemaradt a továbbjutásról. A címvédő Undo magabiztosan nyerte a csoportot. A What About My Dreams tavaly a legjobb helyen végző magyar dal volt, idén viszont csak harmadik lett a csoportjában – hátulról harmadik.

B csoport

Viszlát nyár kapta a legtöbb szavazatot a nevezési fázisban, és pontosan ugyanannyi szavazattal a csoportot is megnyerte. A nagy visszaeső az A Million Voices, hiszen tavaly még a Döntőben szerepelt, most viszont elég jelentősen lemaradt a fináléról. A második helyen holtversenyben végzett a tavalyelőtti győztes (és tavalyi 4.) Euphoria és a Lane moje. A holtversenyt már az ország-együtthatónál eldőlt.

C csoport

A nagy vesztese a csoportnak a Dancing Lasha Tumbai, hiszen a tavalyi döntő után megközelíteni sem tudta a továbbjutást érő helyeket. Pedig az első hat (!) helyezett között mindössze 1 pont volt a különbség. A Popular, Beauty Never Lies és a La Forza egy-egy ponttal maradt le a Döntőről, míg az első három helyezett holtversenyben állt az élen. Közöttük kellett szétlövést tartani. A Fairytalenek, a Lejlának és a Love Unlimitednek sem az országából, sem az évéből nem volt továbbjutó, így a MEF tagok szavazatszáma döntött – a norvég dal rovására.

D csoport

A vigaszágon bejutó Neka mi ne svane tönkreverte a csoportot. A második helyen lévő holtversenyt az évek döntötték el: az Origo biztos továbbjutása miatt esett ki a tavalyi bronzérmes City Lights.

E csoport

A nevezési pontszámok ismeretében a legkisebb meglepetést ez a csoport okozta. Az utolsó két helyen végzett a két vigaszágas dal, a Waterloo visszaesett, így pedig a papírforma szerint ment tovább az Origo és a 2015-ös KDP győztese, a Molitva.

F csoport

Ha az E csoportban lehetett alapozni a Nevezési fázis pontszámaira, akkor ez a csoport igazi zsákbamacska volt: 5 dal is 9-9 ponttal jutott be, a többiek is csak kicsivel gyűjtöttek többet. A tavalyi döntős You’re the Only One elég komolyan visszaesett, hiszen csak 7. lett a csoportjában. A Crno i belo egyetlen ponttal maradt le a Runningtól, a Hajde da ludujemo pedig megnyerve a csoportot, a legrégebbi dal lehetett a Döntőben.

Összesítve

Már csak három olyan dal van, ami a kezdetektől mindig döntőbe jutott: Running, Undo és Molitva. Rajtuk kívül még a Viszlát nyár is 100%-osnak mondható, hiszen idei dalról van szó. Rajta kívül még a Neka mi ne svane is újoncként jutott a döntőbe, de a horvát dal története egy kicsit sántít, hiszen ők szerencsével jutottak az Elődöntőbe.

Folyt.köv.

December 8-án délután érkezik a Döntő végeredménye. Gyere el a MEF Téli Talira, és ott más izgalmak is történnek, lesz kvíz és sok más téma, meglepi.