KDP 2018

Szabályok

Aktuális: elődöntők

0. Részvételi feltételek

A Kedvenc Dal Projektben bárki részt vehet, aki
a) részt akar venni,
b) betartja a határidőt,
c) betartja a KDP és a MEF szabályait.

Egy körben egy személy csak egyszer szavazhat.

A játék elsősorban magyar és/vagy magyarországi Eurovíziós rajongóknak szól (illetve a meghívott nemzetközi zsűri tagjainak), de a részvételnek nem feltétele.

A Kedvenc Dal Projektet a Magyar Eurovíziós Fanklub (Egyesület), az ország egyetlen hivatalos (bejegyzett) rajongói klubja szervezi, így annak regisztrált tagjainak szavazata nagyobb súllyal számítanak. A játékon való szavazáshoz külön regisztráció nem szükséges, bár az egyszeri szavazás garantálásához teljes neveteket elkérjük.

I. Nevezési fázis
2018. július 17. – augusztus 3.

A tavalyi Döntőből megmaradt 12 dalt (ld. az oldal alján) egészítjük ki 60 fős mezőnnyé az alábbiak szerint:

A 60-as mezőnyben nem lehet egy adott évből illetve egy adott országból 6-nál több dal.

A KDP-n résztvevők/szavazók legalább 25, legfeljebb 44 dalt neveznek meg. Ebből 19 dalt valamilyen kategória alapján lehet kiválasztaniuk, a fennmaradó 25 pedig a saját TOP25 kedvencük. A MEF tagjainak szavazatai háromszoros súllyal számítanak. A beküldéskor a dalokat nem kell rangsorolni.

A 23 speciális kategória:

  • – 6 országcsoportonkénti kategória – az országokat osztottuk csoportokba úgy, hogy a jelölhető dalok száma kb. azonos legyen. Kivétel ez alól egy csoport, ahol csak olyan országok szerepelnek, amiknek dala még sosem jutott a KDP 60-as mezőnyébe (Andorra, Csehország, Litvánia, Marokkó, Málta, Monaco és Portugália).
  • – 9 korszakonkénti kategória – korszakokra osztottuk a dalokat úgy, hogy kb. azonos számú dalok legyenek a kategóriákban jelölhetőek. Kivétel ez alól az idei év, ami önálló kategóriát alkot.
  • – 2004 előtt az utolsó harmadban végzett dalok (ezek a dalok ide kattintva érhetők el)
  • – Elődöntőben ragadt dalok 2004-ben vagy azután (ezek a dalok ide kattintva érhetők el)
  • – “Guilty Pleasure” – mély levegő, majd nevezd meg azt a dalt, amit a legjobban szégyellsz bevallani, hogy imádod

A bejutók

A Nevezési fázis során a 44 legtöbb jelölést kapó dal jut be, kivéve, ha az adott évből vagy országból a hetedik lenne. Ilyen esetben a 49., 50., stb. jut be.

Holtverseny esetén két dal között az dönt, hogy melyik országából van eddig kevesebb bejutó. Ha ugyanannyi, akkor az, hogy melyik évéből. Ha még ekkor is holtverseny áll fenn, akkor sorsolással dől el, hogy ki jut be.

A fennmaradó 4 helyet sorsolás útján tölti be egy-egy olyan dal, ami kapott nevezést, de nem jutott be.

II. Elődöntők
2018. augusztus 27. – szeptember 9.
(sorsolás és előszavazás az Eurovíziós Táborban)

A mezőny 6 db 10-es csoportra lesz osztva. Egy csoportban az Eurovízió-győztesek száma, az azonos országúak száma és az azonos évben indult dalok száma minimális. Valamint, a tavalyi döntősök közül 2-2 dal szerepel egy-egy csoportban. A sorsolást 2018. augusztus 18-án, az Eurovíziós Táborban tartjuk.

A szavazóknak minden csoportból 2 dalt kell kiválasztani – rangsor nélkül. Minden csoportból a 2 legtöbb szavazatot kapó dal jut a Döntőbe, az összes többi dal kiesik! (Jövőre csak nevezés útján indíthatók a KDP-ben.) A MEF tagjainak szavazata háromszoros súllyal számít.

Holtverseny esetén a kevesebbszer előforduló ország, majd év szerint lesznek a dalok rangsorolva. Ha még így is holtverseny van, akkor a MEF regisztrált tagjainak szavazata dönt (majd ország, év). Ha ekkor is holtverseny áll fenn, sorsolás dönt.

Az Elődöntők csoportbeosztása

A csoport: What About My Dreams, Stones, Amar pelos dois, Adio, Ding-A-Dong, Oro, Crisalide (Vola), Horehronie, Diva, Undo

B csoport: Save Your Kisses for Me, A Million Voices, Requiem, Calm After the Storm, Euphoria, One More Day, Only Teardrops, Shady Lady, Lane moje, Viszlát nyár

C csoport: Beauty Never Lies, Dancing in the Rain, Love Unlimited, Poupée de cire, poupée de son, Dancing Lasha Tumbai, Lejla, Fairytale, La forza, Popular, Don’t Play That Song Again

D csoport: Düm Tek Tek, Neka mi ne svane, Monsters, Making Your Mind Up, Goodbye to Yesterday, Pioneer, City Lights, Rise Like A Phoenix, Igranka, Let Me Try

E csoport: Je ne sais quoi, Hold On Be Strong, Waterloo, Here for You, Love Shine A Light, Lie to Me, Molitva, Origo, L’amour est bleu, Lăutar

F csoport: You’re the Only One, Beautiful Mess, Running, Fuego, Bistra voda, Puppet On A String, Heroes, It’s All About You, Crno i belo, Hajde da ludujemo

félkövérrel a Döntőbe jutott dalok

III. A Döntő
2018. okt. 26. és nov. 11. között

12 dal mérettetik meg. A szavazók feladata ezeket a dalokat rangsorolni, és az Eurovízióhoz hasonlóan pontozni (12, 10, 8, stb.) – két dal nem kap pontot. A MEF regisztrált tagjainak szavazata ismét háromszoros súllyal számítanak, bárki másé egyszeressel.

Holtverseny esetén a több nem nulla szavazat dönt, majd a több 12 pont, több 10 pont, stb. Ha ezután is holtverseny van, akkor csak a MEF regisztrált tagjainak szavazatai döntenek (összes pont, nem nulla pont, 12 pont, 10 pont, stb.) Ha ez sem dönt, akkor az Elődöntőkben kapott több pont, majd az Elődöntőben a regisztrált MEF-tagoktól kapott pontok döntenek. Legvégső esetben több győztest hirdetünk.

Fontos változás, hogy a 2019-es KDP elődöntőire csak a legjobb 6 kvalifikálja magát.

Az eredményhirdetés során, szavazónként megmutatjuk, hogyan szavaztak (anonim), de ekkor még nem derül ki, hogy valaki a MEF tagja-e. Az eredményhirdetés második fázisában a MEF tagok plusz pontjai összesítve kerül kiosztásra, a legkevesebb pontot begyűjtőtől a legsikeresebbig haladva, így várhatóan az utolsó pillanatig nyitott lesz, hogy ki a győztes.

A tavalyi TOP12
(a kiemeltek)

Még több minden a 2017-es KDP-ről itt.

Ország Év(ek) Dal(ok)
Belgium 2016 Blanche – City Lights
ESTÉsztország 2015 Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to Yesterday
HUNMagyarország 2011
2014
Wolf Kati – What About My Dreams
Kállay-Saunders András – Running
Norvégia 2009 Alexander Rybak – Fairytale
Oroszország 2015
2016
Polina Gagarina – A Million Voices
Sergey Lazarev – You Are The Only One
SvédországSvédország 1974
2012
2014
ABBA – Waterloo
Loreen – Euphoria
Sanna Nielsen – Undo
SRBSzerbia 2007 Marija Šerifović – Molitva
UkrajnaUkrajna 2007 Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai