KDP 2017

Szabályok

Aktuális: végeredmény

0. Részvételi feltételek

A Kedvenc Dal Projektben bárki részt vehet, aki
a) részt akar venni,
b) betartja a határidőt,
c) betartja a KDP és a MEF szabályait.

Egy körben egy személy csak egyszer szavazhat.

A játék elsősorban magyar és/vagy magyarországi Eurovíziós rajongóknak szól (illetve a meghívott nemzetközi zsűri tagjainak), de a részvételnek nem feltétele.

A Kedvenc Dal Projektet a Magyar Eurovíziós Fanklub (Egyesület), az ország egyetlen hivatalos (bejegyzett) rajongói klubja szervezi, így annak regisztrált tagjainak szavazata nagyobb súllyal számítanak. A játékon való szavazáshoz külön regisztráció nem szükséges, bár az egyszeri szavazás garantálásához teljes neveteket elkérjük.

I. Nevezési fázis
2017. 07. 24 – 08. 13.

A tavalyi Döntőből megmaradt 12 dalt (ld. az oldal alján) egészítjük ki 60 fős mezőnnyé az alábbiak szerint:

A 60-as mezőnyben nem lehet egy adott évből illetve egy adott országból 6-nál több dal.

A KDP-n résztvevők/szavazók legalább 25, legfeljebb 48 dalt neveznek meg. Ebből 23 dalt valamilyen kategória alapján lehet kiválasztaniuk, a fennmaradó 25 pedig a saját TOP25 kedvencük. A MEF tagjainak szavazatai háromszoros súllyal számítanak. A beküldéskor a dalokat nem kell rangsorolni.

A 23 speciális kategória:

  • – 6 országcsoportonkénti kategória – az országokat osztottuk csoportokba úgy, hogy a jelölhető dalok száma kb. azonos legyen. Kivétel ez alól két csoport, ahol csak olyan országok szerepelnek, amiknek dala még sosem jutott a KDP 60-as mezőnyébe.
  • – 13 korszakonkénti kategória – korszakokra osztottuk a dalokat úgy, hogy kb. azonos számú dalok legyenek a kategóriákban jelölhetőek. Kivétel ez alól a 2017-es év, ami önálló kategóriát alkot.
  • – Az utóbbi öt évben részt nem vevő országok dalai
  • – Nyeretlen országok dalai
  • – 2004 előtt az utolsó harmadban végzett dalok (ezek a dalok ide kattintva érhetők el)
  • – Elődöntőben ragadt dalok 2004-ben vagy azután (ezek a dalok ide kattintva érhetők el)

A bejutók

A Nevezési fázis során a 48 legtöbb jelölést kapó dal jut be, kivéve, ha az adott évből vagy országból a hetedik lenne. Ilyen esetben a 49., 50., stb. jut be.

Holtverseny esetén két dal között az dönt, hogy melyik országából van eddig kevesebb bejutó. Ha ugyanannyi, akkor az, hogy melyik évéből. Ha ekkor is holtverseny van, akkor az előző két lépést megismételjük, de csak a MEF-tagok szavazatait tekintve. Ha ekkor is holtverseny van, akkor a korábban jelölést kapó dal jut be, ekkor már nem számít, hogy azt a szavazatot MEF-tag adta le vagy sem. Ha még ekkor is holtverseny áll fenn, akkor sorsolással dől el, hogy ki jut be.

II. Elődöntők
2017. szeptember 4-17.
(előszavazás az Eurovíziós Táborban)

A mezőny 6 db 10-es csoportra lesz osztva. Egy csoportban az Eurovízió-győztesek száma, az azonos országúak száma és az azonos évben indult dalok száma minimális. Valamint, a tavalyi döntősök közül 2-2 dal szerepel egy-egy csoportban. A sorsolást 2017. augusztus 19-én, az Eurovíziós Táborban tartjuk.

A szavazóknak minden csoportból 2 dalt kell kiválasztani – rangsor nélkül. Minden csoportból a 2 legtöbb szavazatot kapó dal jut a Döntőbe, az összes többi dal kiesik! (Jövőre csak nevezés útján indíthatók a KDP-ben.) A MEF tagjainak szavazata háromszoros súllyal számít.

Holtverseny esetén a kevesebbszer előforduló ország, majd év szerint lesznek a dalok rangsorolva. Ha még így is holtverseny van, akkor a MEF regisztrált tagjainak szavazata dönt (majd ország, év). Ha ekkor is holtverseny áll fenn, sorsolás dönt.

A csoportok részletes eredményeit csak a Döntő eredményhirdetése után tesszük közzé, de a kiesőket (véletlenszerű sorrendben, pontok nélkül, hetente 2-2 dalt csoportonként) az Elődöntők lezárása után kihirdetjük. A továbbjutók kilétére csak a október végén derül fény.

Az Elődöntők csoportbeosztása

A csoport: Je ne sais quoi, Lane moje, Crisalide (Vola), Ne partez pas sans moi, Düm Tek Tek, Unsubstantial blues, A Million Voices, Poupée de cire, poupée de son, Sound of Silence, Euphoria

B csoport: Hard Rock Hallelujah, Same Heart, Run Away, Shady Lady, City Lights, Hold Me Now, Love Injected, Rändajad, You Are the Only One, Kinek mondjam el vétkeimet?

C csoport: Running, Horehronie, Diva, Leave Me Alone, Always, Save Your Kisses for Me, La La Love, Rhythm Inside, Waterloo, Occidentali’s Karma

D csoport: We Could Be the Same, I Feed You My Love, Goodbye to Yesterday, Marija Magdalena, What About My Dreams?, Calm After the Storm, Qele Qele, Heartbeat (LVA, 2016), Puppet on a String, Wild Dances

E csoport: Everyway That I Can, Is It True?, Origo, Lejla, Dancing Lasha Tumbai, Tu te reconnaitras, Undo, Love Unlimited, Grande amore, Satellite

F csoport: LoveWave, Molitva, Let Me Try, Adio, Främling, Crno i belo, This Is My Life, Kedvesem, Hajde da ludujemo, Fairytale

félkövérrel a Döntőbe jutott dalok

III. A Döntő
várhatóan 2017. október 23 – november 5.

12 dal mérettetik meg. A szavazók feladata ezeket a dalokat rangsorolni, és az Eurovízióhoz hasonlóan pontozni (12, 10, 8, stb.) – két dal nem kap pontot. A MEF regisztrált tagjainak szavazata ismét háromszoros súllyal számítanak, bárki másé egyszeressel.

A nemzetközi zsűri tagjai korteskedhetnek egy vagy több dal mellett, melyeket a KDP szervezői eljuttatnak a magyar fanokhoz.

Holtverseny esetén a több nem nulla szavazat dönt, majd a több 12 pont, több 10 pont, stb. Ha ezután is holtverseny van, akkor csak a MEF regisztrált tagjainak szavazatai döntenek (összes pont, nem nulla pont, 12 pont, 10 pont, stb.) Ha ez sem dönt, akkor az Elődöntőkben kapott több pont, majd az Elődöntőben a regisztrált MEF-tagoktól kapott pontok döntenek. Legvégső esetben több győztest hirdetünk.

A tavalyi TOP12
(a kiemeltek)

Még több minden a 2016-os KDP-ről itt.

Ország Év(ek) Dal(ok)
ESTÉsztország 2009
2015
Urban Symphony – Rändajad
Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to Yesterday
Izland 2010 Hera Björk – Je ne sais quoi
MKDMacedónia 2012 Kaliopi – Crno i belo
HUNMagyarország 2014 Kállay-Saunders András – Running
Oroszország 2016 Sergey Lazarev – You Are The Only One
SvédországSvédország 1974
2012
2014
ABBA – Waterloo
Loreen – Euphoria
Sanna Nielsen – Undo
SRBSzerbia 2007 Marija Šerifović – Molitva
TURTörökország 2010 maNga – We Could Be The Same
UkrajnaUkrajna 2007 Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai