KDP2018 eredmények: így alakult ki az idei TOP60-as mezőny!
Kategória: Kedvenc Dal

Az idei Kedvenc Dal Projekt döntőjének szavazása lezárult, így leránthatjuk a leplet az eddig féltve őrzött részeredményekről. Íme a Nevezési Fázisé!

A KDP minden évben hosszú lefolyású verseny, így mielőtt kihirdetnénk a győztest (december 8-án!), szépen lassan adagoljuk a részleteket.

Néhány érdekesség: 1511 nevezhető dal közül 358 kapott szavazatot, pontosan ugyanannyi, mint tavaly. Igaz, a bejutási küszöb emelkedett, legalább 8 pont volt szükséges hozzá (tavaly 7 is elég volt). 23 újonc volt a TOP60-as mezőnyben, ebből hat dal volt idei.

Tavaly a nevezési fázist nyerte, a legtöbb szavazatot kapta a La La Love (2012, Ciprus) – idén egyetlen voksot sem kapott!

Az olaszok a nagy vesztesei a szakasznak, tudniillik két daluk is a létszámlimit miatt maradt le az elődöntőről: évenként legfeljebb hat dal juthatott be. A Here for You (2015, Szlovénia) a Grande amorét, míg a Monsters (2018, Finnország) a Non mi avete fatto nientét szorította ki sorsolás útján. Nem vagyunk elfogultak az olaszokkal, de ez minket arra sarkall, hogy jövőre létszámot emeljünk! Részletek 2019-ben, addig számolgatunk. Az már biztos, hogy az idei döntőből nem mindenkinek garantáljuk a jövő évi elődöntős mezőnyben.

A fenti következtetést csak megerősíti még az is, hogy 4 dal pusztán sorsolás útján jutott be. A sorsoláson akkor vehettek részt, ha a létszámszabálynak megfeleltek és kaptak legalább egy szavazatot. Tehát akár egyetlen voks is elég lehetett a szerencsés dalnak (ilyen is volt). Egy másik, csupán sorsolással bejutó dal pedig egészen a Döntőig menetelt!

A részletes böngésznivaló PDF ide kattintva érhető el.