Válogatók #7 – Heti összefoglaló
Kategória: ESC 2023, MEF

Sziasztok!

Nagyon közel a válogatószezon vége, már csak pár olyan ország maradt, akik még nem nevezték meg indulójukat az idei Dalfesztiválon. Nézzük meg, mire jutottak az előző egy hétben az országok!

Az előző egy hétben…

🇩🇪Németország

Pénteken volt az Unser Lied für Liverpool döntője, ahol a Lord of The Lost nevű együttes a zsűrinél ugyan csak 5. helyezést ért el, de a Blood & Glitter a nézői szavazatok jelentős többségét bezsebelve nyerte a liverpooli indulás jogát.

🇮🇸Izland

Lefutott szombaton az izlandi Songvakeppnin döntője is. Az ötfős mezőnyből ketten, Diljá és Langi Seli og Skuggarnir jutottak tovább a második körös szuperdöntőbe, ahonnan a szavazatok nagy többségével Diljá – Power című dala nyerte meg a lehetőséget, hogy képviselje a szigetországot az idei eurovízióson.

🇷🇸Szerbia

Megtartották szintén szombaton a Pesma za Evroviziju döntőjét is. Ugyan a zsűrinél és a nézőknél is csak második helyezést ért el Luke Black, Samo Mi Se Spava című dala fogja képviselni déli szomszédunkat a liverpooli versenyen.

🇲🇩Moldova

Szintén a szombati programok közt volt a Etapa națională döntője is, amely a moldáv dalt volt hivatott kiválasztani. Itt már egyhangú volt a kiválasztás – mind a nézők, mind a zsűri max pontjával indították útnak a visszatérő Pasha Parfeny-t, aki Soarele şi Luna című dalát fogja énekelni a dalversenyen.

🇨🇭Svájc

A svájci köztévé dalbejelentése a keddi nap történt meg, mely nem más mint Remo Forrer – Watergun.

🇦🇹Ausztria

Bemutatta az Osztrák KÖztévé Teya & Salena dalát is, ami nem más mint a Who The Hell Is Edgar?

🇮🇱Izrael

Bemutatták az izraeliek Noa Kirel dalát is, mely a Unicorn címre hallgat.

🇬🇧Egyesült Királyság

Nyilvánosságra hozta a házigazda BBC is indulójukat, aki nem más mint Mae Muller. I Wrote A Song című dalát a döntőben fogjuk hallani.

🇸🇪Svédország

Megtartották a Melodifestivalen elődöntőjét is, melynek során a 8, a válogatókon harmadik és negyedik helyezést elérő dalokat versenyeztették meg egymással a maradék négy döntős helyért. Az este dalai és továbbjutói:

  1. Nordman – Släpp alla sorger – DÖNTŐ
  2. Theoz – Mer av dig – DÖNTŐ
  3. Kiana – Where Did You Go – DÖNTŐ
  4. Mariette – One Day – DÖNTŐ
  5. Tennessee Tears – Now I Know – kiesett
  6. Victor Crone – Diamonds – kiesett
  7. Melanie Wehbe – For the Show – kiesett
  8. Elov & Beny – Raggen går – kiesett

Szombaton a döntővel érkezik a Mello.

 

A következő egy hétben…

Szombat – 03.11.

🇸🇪Svédország – Melodifestivalen DÖNTŐ

🇵🇹Portugália – Festival da Canção DÖNTŐ

 

Találkozunk jövő héten, az utolsó összefoglalóval. Szép hétvégét mindenkinek!