Válogatók #4 – Heti összefoglaló
Kategória: ESC, ESC 2023

Sziasztok!

Eltelt a szuperszombat, nézzük meg, miket is tartogatott nekünk a hét nemzeti döntő!

 

Az előző egy hétben…

🇪🇪Észtország

Az Eesti Laul idei döntőjében 12 dal versenyzett, melyek közül a zsűri és a nézők pontjainak összege alapján a három legjobban szereplő dal a szuperdöntőben mérte össze erejét. Ennek a fordulónak a győztese, így képviselve a balti országot Liverpoolban Alika lett, aki Bridges című dalával képviseli hazáját az idei Eurovízióson.

🇷🇴Románia

A román nemzeti döntőt, a Selectia Nationala-t idén Theodor Andrei nyerte, D.G.T. (Off and On) című számát Liverpoolban a második elődöntőben hallhatjuk majd.

🇩🇰Dánia

A Dansk Melodi Grand Prix idei győztese Reiley, számának címe pedig Breaking My Heart. A TikTokról híres, feröer-szigeteki énekes produkcióját szintén a második elődöntőben láthatjuk majd.

🇭🇷Horvátország

Mama ŠČ! című számukkal a Let 3 zenekar nyerte meg a 2023-as Dorát, így ők képviselik déli szomszédainkat az idei dalfesztiválon. A háborúellenes dal elsöprő többséggel győzedelmeskedett, útjuk a horvát toplisták élére pedig szépen halad.

🇱🇻Lettország

Az idén 10 versenyzővel tartott Supernova győztese mind a zsűri, mind a nézők maximális pontját be tudta gyűjteni, így idén a lett zászló alatt a Sudden Lights – Aijā című dala fog elhangzani.

🇮🇹Olaszország

Az előző héten megtartották a Sanremo dalfesztivált is, melynek keretein belül a szombati döntőben a korábban, 2013-ban már egyszer győzedelmeskedő Marco Mengoni vitte a prímet, és Due vite című számával mind a nézőknél, mind a zsűrinél a legmagasabb helyen zárta az estét.

🇲🇹Málta

Szintén előző héten tartották a MESC döntőjét is. Itt nem volt akkora összhang a nézők és a zsűri között. A végső győztes The Busker a zsűrinél csak második lett ugyan, de a nézők hatalmas előnyt adva neki segítették az első hely és az eurovíziós szereplés megszerzésében. Dalukat, a Dance (Our Own Party)-t a z első elődöntőben láthatjuk majd.

https://www.youtube.com/watch?v=h5wfKv4p8uA

🇸🇪Svédország

Megtartották a Melodifestivalen második válogatóját is, melyben újabb két dal jutott a döntőbe, újabb kettő az elődöntőbe, és háromtól elbúcsúztunk:

  1. Maria Sur – Never Give Up – DÖNTŐ
  2. Panetoz – On My Way – DÖNTŐ
  3. Theoz – Mer av dig – előndöntő
  4. Tennessee Tears – Now I Know – előndöntő
  5. Wiktoria – All My Life (Where Have You Been) – kiesett
  6. Uje Brandelius – Grytan – kiesett
  7. Eden – Comfortable – kiesett

Holnap a harmadik válogatóval érkeznek a skandinávok.

 

A következő egy hétben…

Szombat – 02.18.

🇱🇹Litvánia – Pabandom iš naujo DÖNTŐ

🇸🇪Svédország – Melodifestivalen 3. válogató

🇮🇸Izland – Songvakeppnin 1. elődöntő

Vasárnap – 02.19.

🇫🇷Franciaország – La Zarra dala, az Évidemment bemutatása