Válogatók #3 – Heti összefoglaló
Kategória: ESC, ESC 2023, MEF

Sziasztok!

Sokminden történt az előző hétvégén és a héten, vegyük együtt górcső alá őket!

 

Az előző egy héten…

🇮🇪Írország

Az írek február 3-án, pénteken a The Late Night Show keretein belül tartották meg válogatójukat, mely a Eurosong 2023 névre hallgatott. Mind a nézők, mind a zsűri 12 pontját bezsebelve küldik szomszédukhoz a Wild Youth együttest, kik Eurovíziós dala a We Are One.

🇪🇸Spanyolország

Egy nappal később, szombaton a spanyolok is megrendezték a nemzeti döntőjüket, a Benidormfestet, ahol a mind a profi zsűrinél, mind a nézőknél az élen végző Blanca Paloma Eaea című dala nyert, így ő képviseli a déli országot Liverpoolban.

🇳🇴Norvégia

A spanyolok előtt egy pár órával a skandináv ország is megtartotta nemzeti válogatójának fináléját. A Melodi Grand Prix idei felhozatala nagyon erősre sikeredett, a trondheimi versenyen egymást követték a jobbnál-jobb dalok. A verseny előtt Alessandra, Atle Pettersen és Ulrikke Brandstorp versenyére lehetett számítani, és a papírforma jött is a zsűriszavazatoknál. A nézői szavazatok vizsont rettenetes nagy előnyt adtak Alessandrának, így kilencvenöt pontot verve a második helyezettre a Queen of Kings fogja képviselni a norvégokat az Egyesült Királyságban.

🇸🇮Szlovénia

A szlovén köztévé belső kiválasztással indította útjára a Joker Out zenekart, akik számát, a Carpe Diemi-et szombaton mutatták be.

🇨🇿Csehország

A csehek nemzeti döntőjének eredményhirdetésére a keddi napon került sor. Rettentő nagy előnnyel nyerte meg a válogatót Vesna, számuk címe My Sister’s Crown.

🇸🇪Svédország

Elstartolt útjára a svéd Melodifestivalen is. A másfél órás göteborg-i műsor végén ismét beigazolódott a sorminta: az első és az utolsó mindent visz! Az esetek túlnyomó többségében az 1-es és a 7-es szám alatt versenyzők továbbjutnak valamelyik körbe. Az este eredményei:

  1. Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods – Where You Are (Sávežan) – DÖNTŐ
  2. Tone Sekelius – Rhythm of My Show – DÖNTŐ
  3. Victor Crone – Diamonds – elődöntő
  4. Elov & Beny – Raggen går – elődöntő
  5. Rejhan – Haunted – kiesett
  6. Loulou Lamotte – Inga sorger – kiesett
  7. Eva Rydberg & Ewa Roos – Länge leve livet – kiesett

A jövő héten a második válogatóval folytatják a skandinávok.

🇱🇻Lettország

A lettek nemzeti döntője, a Supernova idén egy elődöntőből és egy döntőből áll. A 14 kvalifikált dalból négyet kiszórtak a 4-i elősöntő során, körült Justs dalát is, aki 2016-ban képvislte a balti országot. Döntőbe jutott viszont Markus Riva, aki már sokadjára fut neki a kijutásnak. Ez az ő éve lesz vajon? Megtudjuk a szuperszombat után.

🇱🇹Litvánia

A litvánok első elődöntőjében kiválasztották az első 5 dalt, aki a döntőben küzdhet meg a balti ország képviseletéért. A héten a második elődöntővel folytatódik a Pabandom iš naujo.

 

A következő egy hétben:

Péntek – 02.10.

🇮🇹Olaszország – Sanremo 4. este

SZUPERSZOMBAT – 02.11.

🇪🇪Észtország – Eesti Laul 2023 DÖNTŐ

🇷🇴Románia – Selecția Națională 2023 DÖNTŐ

🇩🇰Dánia – Melodi Grand Prix DÖNTŐ

🇭🇷Horvátország – Dora 2023 DÖNTŐ

🇱🇻Lettország – Supernova 2023 DÖNTŐ

🇮🇹Olaszország – Sanremo 2023 DÖNTŐ

🇲🇹Málta – MESC DÖNTŐ

🇸🇪Svédország – Melodifestivalen – 2. válogató

🇱🇹Litvánia – Pabandom iš naujo – 2. elődöntő

Szerda – 02.15.

🇵🇱Lengyelország – Tu bije serce Europy – előadók és dalok bejelentése

 

A jövő héten is várunk mindenkit összefolglóval, kellemes szuperszombatot mindenkinek!