Az idei OGAE Song Contest ELMARAD!
Kategória: OGAE, Song Contest

Hosszas huzavona után, az egyre növekvő politikai feszültség miatt hozott eddig példa nélküli döntést a Nemzetközi OGAE vezetése.

2022-ben az ausztrál OGAE nyerte el a megújult OGAE Song Contest szervezési jogát. Az előkészületek a szokott mederben haladtak, a MEF is (elsöprő fölénnyel) megszavazta, hogy az idei indulónk a VALMAR és Szikora Robi közös dala, az Úristen legyen a magyar képviselet a versenyen. Így tett mind a másik 30 részt venni kívánó ország is, köztük az orosz klub…

Oroszország helyzetéről a világ legnagyobb Eurovíziós rajongói hálózatban a klubelnökök tavasszal döntöttek: mivel – ellentétben a sportszövetségekkel és közmédiákkal – az orosz OGAE klub és tagjaik egyaránt függetlenek az orosz államtól (mind anyagilag, mind minden másképp), az ottani rajongói klub felfüggesztése nem indokolt. Ezt – többek között az ukrán klub elnöke is – egyöntetűen elfogadták.

Majd jött az augusztus és az ausztrál klub kihirdette az indulókat.

Az ukránok azonnali hatállyal követelték a „háború támogatóinak, a gyilkosok eltávolítását” a mezőnyből, az oroszok kizárását. Tették mindezt mindenhol, csak a hivatalos úton nem: Instagramon, facebookon, TikTokon és twitteren, napjában több posztban. Közölték, amennyiben az oroszokot nem lesznek diszkvalifikálva, úgy ők visszalépnek a versenytől.

Az elnökök ekkor szavaztak, és abszolút többségben azt állapították meg, hogy az oroszok kizárása a versenyből nem indokolt. Az ukránok betartották ígéretüket és visszaléptek a versenytől, ugyanakkor a lejárató kampányt nem hagyták abba. A legfőbb indokuk az volt, hogy az oroszok által nevezett duett egyik tagja szerepel egy olyan listán, ami a háborút támogató közszereplőket sorolja. Ennak a listának a forrása és hitelessége azonban kérdőjeles. Az ukránok médiakampányának hatása nem maradt el: szolidaritásból visszaléptek a britek és a németek is, majd később az észtek és kis híján Andorra is.

Az ausztrál és a nemzetközi OGAE platformjain kommentáradat jelent meg többnyire ukrán rajongók részéről vagy fake profiloknak tűnő oldalaktól: az OGAE-családhoz legkevésbé sem méltó hangnemben tüntetve az oroszok ellen.

Az eszkalálódó feszültség miatt a Nemzetközi OGAE vezetése rendkívüli ülést tartott, és megállapította, hogy ami most zajlik, az szöges ellentéte annak, amiről az OGAE és az OGAE versenyek szólnak. A cél, az alapérték az egység és békesség lenne, ehelyett megosztottság van és virtuális hadjárat mindenki ellen, aki megnézte az érem másik oldalát is, és érzett némi empátiát az orosz rajongókkal. (És nem, továbbra sem a háborúval.)

 

A verseny majdnem 40 éves története során egyszer sem fordul elő ilyesmi, még a COVID járvány sem volt akadály. A gyűlölet viszont az.

Bízunk benne, hogy mihamarabb rendeződik a helyzet és jövőre – szintén az ausztrál klub jóvoltából – egy fantasztikus Song Contestünk lesz. Olyan, ami tükrözi, hogy az OGAE hálózata családként működik.

A Second Chance Contest eredményhirdetése nem marad el, az a következő hetekben lesz publikálva.