OGAE versenyek 2021: őket indítjuk idén!

Tegnapi napon a MEF tagjai kiválasztották a Retro, a Song és a Video Contest idei magyar nevezettjeit. Egyik verseny esetén sem volt egyszerű a döntés.

A procedúra

A MEF tagjai nevezhettek dalokat 1968-ból illetve 2020. január 1. után megjelent dalokat/klipeket. A Retro versenyre 15, a Videóra 27, a Song Contestre 31 nominálás érkezett. A következő lépésben, az elmúlt évben legaktívabb 5 tagunk, mindhárom mezőnyt 10-10 fősre szűkítette. Legvégül (tegnap délután), online keretek között együtt meghallgatták, majd kiválasztották az indulót.

Mik ezek a versenyek?

Az OGAE, a világ legnagyobb Eurovíziós rajongói hálózata több online versenyt is rendez évente, melyek célja, hogy nemzetközi reflektorfényt irányítson egy-egy előadóra, dalra. A játékok során több, mint 40 ország mintegy 20.000 hallgatójához jutnak el a produkciók, online, kizárólag az előadók saját hang/videóanyagai. A szavazás során az egyes országok ESC-rajongói szavazhatnak – kivéve a saját indulójukra. A legtöbb pontot szerző tagország szervezheti a következő évi versenyt, mint győztes, a többiek egyszerűen csak nyertesek. (Vesztesei a versenyeknek nincsenek.)

Retro 1968: Mary Zsuzsi – Mama

Mary Zsuzsi dala szoros versenyben gyűrte maga alá a Hungária szőnyegét, de más örökzöldek is voltak a végső 10 jelölt között (dalcímek szerinti ábécésorrendben): Illés – Amikor én még kissrác voltam; Bajtala – Cigánylány; Hungária – Csavard fel a szőnyeget; Zorán – Fehér sziklák; Koós János – Kislány a zongoránál; Harangozó Teri – Mindenkinek van egy álma; Kovács Kati – Ne lépd át a küszöbömet; Magay Klementina – Nevető almák; Omega – Trombitás Frédi

Video Contest: Pál Péter – Hogyha lejönnél

Pál Péter videója mondhatni, hogy meglepetésgyőztes, hiszen Eurovíziós rajongói körökben nem cseng ismerősnek a neve – eddig! Reméljük, a választásunkkal némiképp lendíthetünk a karrierjén, hiszen aki az alábbi mezőnyből győztesként tud kikerülni, az megérdemli a széleskörű elismerést.

Rácz Gergő x Orsovai Reni – AHA; Pandóra Projekt – Aki érdekel; Tolvai Reni × Skinny Man – Ay Ay Ay; ByeAlex és a Slepp – Emlékszem (vagy…); Lotfi Begi x Burai – Háborgó mélység 2; Fatal Error – Kapaszkodj; anevemandras feat. Fluor – Más lesz; Belau ft. Amahla – Risk It All; Fricska – Túlélők

Song Contest: Honeybeast × Palya Bea – Ha meghalok

A Honeybeast 2014-ben lopta be magát a hazai ESC rajongók szívébe, és végre itt az alkalom, hogy valamelyik OGAE versenyen a nevezésükkel kifejezhessük ezt. Palya Bea pedig fogalom, egyszemélyes zenei intézmény, így a kettejük kombinációja nem meglepő, hogy többeket meggyőzött. A kiválasztás egyébként első körben nem sikerült, mert két dal (Csak az ég tudja és Hopplacsek Julcsa) között abszolút egál alakult ki, így az első kör után utolsó helyen záró dal kizárásával, a második szavazást már a Ha meghalok nyerte meg.

Rúzsa Magdi – 1 x fent 1 x lent; Rácz Gergő x Orsovai Reni – AHA; GranCanada – Antilop; Bagossy Brothers Company – Csak az ég tudja; Bagossy Brothers Company – Fordul a világ; Erik – Hopplacsek Julcsa; Pápai Joci & Lotfi Begi – Kicsit örült; Zaporozsec feat. Palya Bea – Nyomodban