Indulnak a válogatók! | #hírcsokor2
Kategória: ESC 2021

Sziasztok!

Eltelt egy hét az előző összefoglaló óta, lássuk, mi történt ez idő alatt, valamint mit rejt a jövő hét számunkra!

AMI A HÉTEN TÖRTÉNT

🇳🇴 Norvégia

A Melodi Grand Prix idei lebonyolítása a következő:az egyenes kieséses rendszer mintájára az öt elődöntőben 2-2 dal párbajozik egymással, majd eztán a nyertesek párbajából kerül ki az elődöntő egyetlen továbbjutója. Bemutatásra kerül továbbá minden elődöntőben két olyan szám is, amely automatikusan a döntőben mérettetheti meg magát. Az első elődöntőt Blåsemafian ft. Hazel nyerte Let Loose című számukkal. Szintén az első fordulóban mutatta be számát a Keiino is, akik Monument című számukkal lesznek ott a február 20-i döntőben. Jövő héten a második elődöntővel folytatják a norvégok.

🇱🇹 Litvánia

Megtartották a Pabandom iš naujo első fordulóját is, melyből öt dal jutott tovább a döntőbe, melyben Discoteque című számukkal automatikusan ott lesz a The Roop is. Az első fordulót a zsűri magasabb pontja miatt Voldemars Petersons nyerte Never Fall for You Again című számával. Jövő héten a második fordulóval jönnek a litvánok.

Öt ország is bejelentette nemzeti válogatójának előadóit, dalait és a műsor dátumát is.

🇫🇷 Franciaország egyestés, két fordulós válogatót tart: a január 30-i műsor során az első fordulóban a 12 kiválasztott dalból hetet a nézők, ezen felül egyet a zsűri küld majd tovább a második fordulóba, ahol a közönség és a zsűri 50/50 arányú szavazata küldi ki a francia indulót a 2021-es rotterdami versenyre.

🇭🇷 Horvátország is bejelentette az előadóit. A februát 13-i, hagyományosan Abbáziában megtartott Dora 2021 felléője lesz többek közt Nina Kraljić (2016) és Toni Cetinski (1994) is. A nézők és a zsűri közös szavazata dönt majd.

🇪🇪 Észtország is bejelentette indulóit, köztük van Tanja (2014), Koit Toome (1998, 2017), Uku Suviste (2020) és Jüri Pootsmann (2016) is. A február 18 és 20-i elődöntők után március 6-án rendezik meg a 2002-es Eurovíziós helyszínén, a tallinni Saku Suurhallban.

🇫🇮 Finnország is nyilvánosságra hozta a kiválasztott dalait. A nézők és a zsűri többek közt Aksel (2020) és Laura (🇪🇪 2005, 2017) dala közül is választhatnak, hogy ki képviselje az országott Rotterdamban.

🇸🇪 A svéd Melodifestivalen szervezői is nyilvánosságra hozták a fellépési sorrendeket. Február hatodikán startol a műsor, idén ugyan nézők nélkül, ellenben kifejezetten sok visszatérő előadóval, mint Danny Saucedo, Dotter, Eric Saade, Tess Merkel (Alcazar), The Mamas, Charlotte Perrelli, Álvaro Estrella, Anton Ewald, vagy az Arvingarna. A döntőt március 13-án tartják.

 

AMI JÖN

 

Várhatóan február közepén döntenek arról, melyik szcenárió szerint rendezik meg a 2021-es rotterdami versenyt. A következő négy forgatókönyvet állították fel a hollandok:

  • A-terv: teljesen nyílt Eurovíziós (minden a régiben)
  • B-terv: Távolságtartós Eurovíziós (nézők távolságtartása, helyi rendezvények korlátozása)
  • C-terv: Utazási korlátozásos Eurovíziós (versenyzők NEM BIZTOS, hogy Rotterdamban)
  • D-terv: Karantén Eurovíziós (a show Rotterdamban, versenyzők az országukban, nézők, rendezvények nincsenek)

Ami biztos, hogy a képernyőkön előtt ülve május 18-án biztos, hogy este 9-kor dúdoljuk majd az Eurovíziós himnuszt, ám hogy az utána lévő órákban milyen show-t és fellépéseket látunk, arra választ kapunk egy hónap múlva.

 

A JÖVŐ HÉTEN

 

  • Január 20.
    • 🇵🇹 Portugália: Festival da Canção 2021 mezőnyének bemutatása
  • Január 23.
    • 🇳🇴 Norvégia: Melodi Grand Prix – 2. forduló
    • 🇱🇹 Litvánia: Pabandom iš naujo – 2. forduló
  • Január 25.
    • 🇮🇱 Izrael – HaShir HaBa L’Eurovizion

 

Találkozunk jövő héten, addig is ha van valamelyik válogatóról véleményed, szeretnél elemezni egy show-t, ne habozz elküldeni nekünk a CIKK@MAGYARESCFANKLUB.HU címre, ezzel is gyarapítva a heti hírcsokrainkat. A GOOGLE-NAPTÁRUNKban pedig igyekszünk naprakészen tartani az eseményeket, már ami a válogatókat és minden mást illet.

Szép napot, sziasztok!