OGAE versenyek 2020: nevezz dalokat!

A MEF a 2020-as OGAE versenyeken idén is részt vesz, és ezennel elkezdődik a nevezési fázis! Május 10-ig várjuk a tagjaink jelöltjeit!

Gyorstalpaló az OGAE versenyekről:

OGAE Second Chance Contest: ezen a versenyen a nemzeti válogatók nem győztes fanfavoritjai indulnak. Mivel nem indultunk (volna) az Eurovízión, így semmilyen hazai műsorunk nem tekinthető nemzeti válogatónak (a verseny szabályai szerint sem). Így ezen a versenyen idén induló nélkül, zsűriként veszünk részt, azaz a dalokat majd nekünk is pontozni kell.

OGAE Song Contest: a tagklubok az elmúlt évben megjelent dalokat neveznek a versenyre.

OGAE Video Contest: a tagklubok az elmúlt évben megjelent videóklipeket neveznek a versenyre.

Retro Guest Jury Hits 1969: mivel a Second Chance Contest első ízben csak 1987-ben indult, 2003 óta az időben visszafelé haladva megrendezik a korábbi évekre is a versenyt. Hogy azok se maradjanak induló nélkül, akik akkor nem rendelkeztek válogató műsorral, a Guest Jury Hits kategóriát is létrehozták. Mindenki szavaz mindkét kategóriában, idén az 1969-es év került terítékre.

A MEF válogatóinak menete

Ha a MEF tagja vagy, május 10-ig küldheted a nevezettjeidet a lap alján található linken keresztül. Ezen a linken pedig azt nézheted meg, mások kiket nomináltak már, illetve azt is, hogy mely indulók nevezése lett elutasítva. A nevezésekért akár 5 tagpont is szerezhető. A Video- és Song Contest esetében egyben küldhetőek a nevezések összesen fejenként legfeljebb 10 dal/klip. Ezek később értelemszerűen lesznek szétválogatva: ha nincs klipje a dalnak, akkor csak a Song Contestben, ha nem magyar nyelvű, akkor csak a Video Contestben válik jelöltté. Ettől függetlenül, a nevezéskor tehetsz ezekre ajánlást. Retro versenyre fejenként legfeljebb 5 dal jelölhető.

Szűkítés: a várhatóan beérkező nagyszámú nevezéseket leszűkítjük, hogy aztán online szavazáson dőljön el a végső induló – de csak a Song Contest esetében. A tavalyi évben azt tapasztaltuk, hogy a magyar rajongók nehezebben találják el a nemzetközi ízlést, amivel sikert érhetünk el. Ezért – kísérleti jelleggel – a Video Contestre egy OGAE-specialista csapat áll össze, akik a nevezettek közül kiválasztják azt az egyet, akit indítani fogunk. A többi jelölt a Song Contest jelöltjei közé kerülnek – feltéve, ha a nyelvi kikötés azt engedi. A Song Contest jelöltjei közül az elmúlt év 5 legaktívabb MEF-tagja választ ki 10-et, amire május 30. és június 14. között online szavazást tartunk, a győztese lesz az indulónk. Szerettük volna a Retro esetében is ugyanezt megtenni, de az elmaradó Eurovízió miatt előrébb hozták a verseny nevezési fázisát, így idő hiányában az 5 legaktívabb tag végső indulót fog választani.

Nevezési feltételek:

OGAE Song Contest

  • a dal a szavak számát tekintve legalább 95%-ban magyar nyelvű
  • 2019. január 1. után jelent meg – bármilyen platformon
  • eredeti, stúdió verzió (koncertfelvétel, feldolgozás, remix, stb. nem nevezhető)
  • a dal előadója magyar (ha csapat, akkor legalább egyikük az)
  • a dal legfeljebb 5 perc hosszúságú
  • nem vett részt a 2019-es vagy 2020-as OGAE versenyek egyikén, Junior Eurovízión, rendes Eurovízión, a Dal 2019-ben sem
  • a MEF korábbi határozása alapján: nem vett részt a 2020-as Dal c. műsorban sem

Előnyök: az eddigi évek alapján, a versenyen előny, ha az előadó korábban részt vett az Eurovízión vagy nemzeti válogató során vált népszerűvé. Az eredetiségen és minőségen mellett nem elhanyagolható, hogy a nyelvi sajátosság miatt magyarul nem tudóknak is emészthető legyen – azaz, esetünkben a szöveg kevésbé számít.

OGAE Video Contest

  • a klip és a hozzátartozó dal 2019. január 1. után jelent meg – bármilyen platformon
  • a klip a dal előadója által került megjelentetésre (hivatalos videóklip; pl. koncertfelvétel, lyrics videó nem nevezhető)
  • a dal előadója magyar (ha csapat, akkor legalább egyikük az)
  • a videó legfeljebb 5 perc hosszúságú – nem számítva a stáblistát
  • nem vett részt a 2019-es vagy 2020-as OGAE versenyek egyikén, Junior Eurovízión, rendes Eurovízión, a Dal 2019-ben sem
  • a MEF korábbi határozása alapján: nem vett részt a 2020-as Dal c. műsorban sem
  • nincs nyelvi megkötés

Előnyök: az előadó korábban részt vett az Eurovízión vagy nemzeti válogató során vált népszerűvé. A jó dal mellett számít a klip minőségi képi világa és/vagy sztorija.

Retro Guest Jury Hits 1969

  • a dal 1969-ben jelent meg – bármilyen platformon
  • eredeti, stúdió verzió (koncertfelvétel, feldolgozás, remix, stb. nem nevezhető)
  • a dal előadója magyar (ha csapat, akkor legalább egyikük az)
  • nem vett részt az 1969-es Eurovízión vagy valamelyik nemzeti válogatón [na, nem mintha tudnánk ilyenről…]

Előnyök: Eurovíziós részvétel, egyedi hangvilág – potenciálisan magyar nyelvű dalként a jelentés kevésbé fontos, mint a hangzás.

Itt küldheted el a jelöltjeidet