Elérhető A Dal 2020 kiírása – Magyarország visszalép??
Kategória: A Dal, ESC

A pályázati kiírás kikerült az MTVA honlapjára, de egy szóval sem említik az Eurovíziót benne, sőt!

október 18. 11:00

A Dal 2020 úgy tűnik, nem az Eurovízióra fog válogatni, hiszen egyrészt a kiírásban nincs benne, hogy a győztesnek vállalnia kell a rotterdami részvételt, ráadásul az egyik jelentkezési feltétel, hogy „A benevezett magyar dal (sem a szövege, sem a zenéje) … nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2019. március 1. előtt.” Mivel az Eurovízión csak olyan dalok szerepelhetnek, amik szeptember 1. után jelentek meg, ez a kitétel ellentmondásos.

A Dal tehát kilép az Eurovíziós buborékból, de félő, hogy Magyarország is a „török” illetve „szlovák” útra lép. Az eddigi válogató műsorunk folyamatosan egyre gyengébb színvonalú volt, így viszont már nem is érdekes, hogy 6-ról 8-ra emelkedik az adások száma. De vajon hogyan fog változni a nézettsége??

A legfontosabb kérdés: ha nem a Dal győztese képviseli majd Magyarországot Rotterdamban, akkor ki? Belső kiválasztás lesz? Lesz egyáltalán magyar részvétel??

További érdekességek a pályázatból:

  • a „két legnagyobb hazai zenei fesztivál” a VOLT és a Strand. (Mi az a Sziget??)
  • a versenyt összevonják a Petőfi Zenei Díjjal, az összdíjazás 75 millió forint értékű
  • a győztes dalt fogja továbbá illetni a „Magyarország legnagyobb magyar slágere” cím. Ezek szerint angol nyelvű dallal véletlenül sem lehet indulni?

13:25

Miután megjelent a posztunk alapján több portálon is a hír, az MTVA honlapjáról lekerültek a hivatkozott releváns dokumentumok.

október 19. 17:00

Még mindig nem kaptunk választ arról, hogy mik a tervek a magyar részvétellel kapcsolatban. Így maradnak az elméletek, illetve a sajnálat a szegény informatikus iránt, aki talán csak tesztelhette, hogyan működik a felület, mi pedig abban fél órában (szinte azonnal) kiszúrtuk és megosztottuk – amit aztán több más ESC oldal is átvett.

Az elméletek:

  • Belső kiválasztással lesz indulónk.
  • A Dal 2020 mezőnyéből lesz kiválasztva, aki az Eurovízió szabályainak is megfelel és vállalja a külön megállapodást illetve anyagi terheket.
  • Valami egészen más metódussal lesz indulónk.
  • 9 év után nem veszünk részt az Eurovízión, habár a 2019-es verseny volt ebből az egyetlen, amikor nem kerültünk Döntőbe.

A kérdés, amire a választ várjuk:

Részt veszünk-e a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon? Ha igen, akkor mikor lesz információnk arról, hogyan lesz az indulónk kiválasztva? Ha nem, akkor mi áll a döntés hátterében?

október 25.

Megjelent az MTI-n a hír, miszerint „a műsor (A Dal) készítői az Eurovíziós indulás helyett a magyar könnyűzene szereplőit szeretnék támogatni”. Ezt a mondatot sajnos számos hazai médiaportál úgy értelmezte, hogy az Eurovízión nem indul Magyarország, holott ezt az MTVA a mai napig nem erősítette meg (de nem is cáfolta).

A Dal honlapján ezzel egyidőben frissült a pályázati kiírás, amiből eltűnt a 75 milliós fődíj, csupán a Petőfi Zenei Díj maradt. Mint azt az index is kiszúrta, az utóbbi években ezt a díjat egyébként is A Dal győztese kapta, így gyakorlatilag még mindig nem látni a nagy változást. A pénzdíj eltűnése reményt adhat, hátha az Eurovíziós nevezési díjra csoportosítják majd át.

Kérdéseinket elküldtük az MTVA-nak, amint lesz bővebb információnk, a cikkünk frissül.

Forrás: MTVA, MTI