Összefoglaló: A Dal 2019 – az elődöntők

Ez történik idehaza: unalomba, majd botrányba fulladó műsor, boruló matek és Nagy-Magyarország a Vén Európában. Ráadás: mit kezdjünk a plágium váddal..?

A Dal

Az első elődöntőbe került az összes olyan dal a mezőnyből, ami rapre épít (DENIZ, USNK, The Middletonz), és az összes közönségszavazással továbbjutott is (DENIZ, yesyes, USNK). Annak rendje és módja szerint, hiszen ez nem az első olyan év, hogy az elődöntők összeállítása nem a változatosságot erősíti, bár igaz, így a Döntő lehet az. Mi lenne, ha a teljes, harmincas mezőny lenne változatos..?

A zsűri jobban megválogatta a szavait, Feró még kifejezetten vicces is volt (asztalon táncolás). Azonban az első elődöntőben a pontszámokban szinte nem is volt eltérés a válogató körhöz képest: csak a három továbbjutó tudott több pontot szerezni a zsűritől, azaz Vavra Bence, Petruska és Acoustic Planet. A vigaszágra visszacsúszó The Middletonz javított a nézőknél, viszont a grémiumnál egy pontot vesztett. Végülis Kállay-Saunders Andrásék ott lesznek a Döntőben.

A Varga-család sztárfellépőként való szerepeltetése eleve megkérdőjelezhető, hiszen mindent megtettek, hogy tudjuk a bulvárból: Varga Szabolcs Nagy Bogival jár. Ezt a pirulát le lehet nyelni, hiszen nem egy adásban léptek fel, ergo a szavazás alatt nem hajtottak vizet egyetlen versenyző malmára sem. Ami egy Eurovíziós válogatóra viszont egyáltalán nem illik, de még a Vén Európa c. örökzöldhöz sem, az a Varga Miklós nyakában lógó Nagy-Magyarország. Arról nem is beszélve, hogy idén nem sikerült olyan kitöltő műsorszámot összehozni, ami a székébe szegezte volna a célközönséget – bár ez már évek óta nem jön össze.

A második elődöntőbe kerültek azok a dalok, amik a családi kötelék miatt késztetnek zsebkendőért nyúlni: Nagy Bogi, Oláh Gergő, Pápai Joci és Szekér Gergő. De a nosztalgikus melankóliához sorolhatnánk a Nomad és a Mocsok 1 Kölykök zenekarokat is. Ennyire volt csak változatos a mezőny, így a Fatal Error nem csoda, hogy végül csak továbbmentek. A következetességet itt már dobta egyébként a zsűri, viszonylag nagy mozgások voltak: például a metál banda mindenkitől eggyel kevesebb pontot kapott. Nem lenne meglepő, ha így a végén nem lenne ott a négy között az AWS. a Fatal Error.

A matek: Ki megy Tel-Avivba?

Évről évre kiszámítható a Döntő alakulása, így idén is megnéztük, hogyan pontozott a zsűri, mire számíthatunk tőlük. Pusztán az eddig adott pontjaikat vettük alapul, illetve ha változott, akkor azok tendenciáit. Ettől eddig minimálisan tért el a mindenkori zsűri, lássuk, kit tesznek a négybe:

Acoustic Planet (becsült pontszám: 31), Pápai Joci (25), Szekér Gergő (20) és Nagy Bogi (12). Utóbbi helyébe lehet, hogy a Fatal Error lép, hiszen csak 2 ponttal becsültünk kevesebbet nekik.

A közönség pontok – eddig az alábbi átlagpontszámokat kapták a zsűritől az egyes produkciók: Acoustic Planet (8 pont), Pápai Joci (8,5), Szekér Gergő (8,5), Nagy Bogi (8), Fatal Error (8,5).

Mivel a Fatal Error kis híján kiesett, biztosak lehetünk abban, hogy a metálvilág mozgósítani fog, így ha bejutnak, számíthatunk arra, hogy az AWS után ismét metállal megyünk az Eurovízióra. Ha nem jutnak be, akkor Pápai Joci vagy Szekér Gergő az esélyesek.

Na de mindezt boríthatja az, ha a plágiumvád beigazolódik és kizárnak valakit, akinek a helyére Oláh Gergő léphet. Tudniillik, a Hozzád bújnék megelőzheti a zsűri szavazásán akár Nagy Bogit, akár a Fatal Errort is. Az más kérdés, hogy a közönségpontszáma (8) a végső győztesre adott tippünket nem befolyásolná. Apropó…

A plágium ügy (ne gondolkodjunk!)

Nem először merül fel a plágium kérdése egy dal kapcsán, és biztosan nem utoljára. Ilyenkor mindig elhangzik, hogy manapság már nehéz olyan zenét írni, ami még nem született meg, illetve a hasonlóság csak a véletlen műve. Ezt bizonyára nem egyszerű számszerűen lemérni. Abból, hogy a bejelentést megtették élő adásban, arra lehet következtetni, hogy komoly a gyanú. Nem egyszerű hasonlóságról lehet szó, hanem konkrét másolásról.

Végiggondolhatnánk azt, hogy mikor és hogyan tették – Freddie-n keresztül – a bejelentést, illetve azt, hogy melyik dal alkotója vagy alkotói engedhetik meg maguknak egy ilyen versenyben azt a kockázatot, hogy a karrierjüket teheti tönkre a lebukás – és kinek nincs veszítenivalója?

De bármilyen spekuláció csak vádaskodás lenne, az sem kizárt, hogy alaptalan. Az ügy végére rendkívül hamarosan pont kerül, és arról tudni fogunk. Ezúttal érdemes a szakértőkre hagyni a történet tisztázását.

Február 23-án, a döntő kapcsán, ingyenes WATCHTOGETHER BULINK lesz Budapesten.
Ha Wolf Kati és Rakonczai Viktor eljön, akkor Te miért nem?

Second Chance Contest szavazás: szavazni szerdáig lehet arra , hogy kit nevezzünk az idei versenyre – a szavazók között egy A Dal 2019 CD-t sorsolunk ki!