A Dal 2019 – összefoglaló a 3. válogatóról

Kialakult az elődöntős mezőny, kiderült néhány kulisszatitok és persze Európa-szerte is vannak fejlemények! Lesz-e olyan összefoglalónk, amiben a zsűrire nem kell külön bekezdést szentelni?

A Dal – 3. válogató

A zsűri múlt hét óta mit sem változott, továbbra is mellőznek minden tapintatot, sőt! Ezúttal a legnagyobb áldozat Kyra volt, akinek szakmán belül iszonyatos érdemei vannak – mint énektanár, vokalista, tehát a háttérmunkákban. Egy ilyen pályatársat lehet kritizálni, lepontozni, de a hangnemet akkor is meg kell válogatni. Szerencsére a hazai fanok már rég letettek arról, hogy A Dal mindenkori zsűrijének véleménye bármennyire is befolyásolja egy-egy előadó vagy dal iránt táplált érzéseit. Meg kell jegyezni, hogy Feró ugyan mesterkélt néha, de megtalálta az arany középutat – most már csak annak kellene utána járnia, hogy mi az a #MeToo. Meglepő lenne, ha a következő évadokban nem kapna ítészszéket, hiszen mindennek ellenére, a legszórakoztatóbb figurája a műsornak.

A zsűri a mostani adásban elég hosszú és részletes okfejtésekkel élt, amibe a szerencsések nem aludtak bele. Valahol a mondandó közepénél lehet elveszíteni a fonalat – legyen szó Both Miklósról vagy akár Mező Misiről. Hahó! Amin ülnek, az csak emelvény, de nem katedra!

A versenyzők

Leander Kills erős kezdés volt. A dalban és az együttesben lévő erő lehet, hogy a további fordulókra tartogatták a szuflát. Az idei évadban mindössze 4 dal kapott 9 pontot a nézőktől. Közülük csak a Fatal Error ment simán tovább, a USNK és a yesyes csak vigaszágon, a Leander Kills pedig kiesett! Egy olyan dal, aminek az előadói mindig képesek – akár menet közben is – újítani. Ráadásul ez a dal, a kelta motívumokkal kitűnt a mezőnyből, de csatlakozott Berkes Olivérhez és Heatlie Dávidhoz a „Méltatlanul Korán Kiesők Köréhez.” Őket egy másik visszatérő, Petruska követte, aki a szakításról énekelt – cukormázas kislabdákkal a háttérben. A performansz kicsit statikus volt, reméljük, a következő adásra még több őrületet kapunk a zsenitől!

A saját műfajú cold rockkal állt színpadra a Monyo Project, akiknek a dala a laikusok számára nem egy könnyen emészthető mű, de a zsűrinek nem ez, hanem az énekbeli pontatlanság volt a kifogása, így ők is csak kóstolót kaptak az Eurovíziós válogatónkból. Nagy Bogi a felnőttéválás nehézségeiről szóló Caramel-alkotást adta elő, miután a kisfilmjében könnyek között mesélt arról, milyen nehéz a szülőktől távol lenni. A produkció során magasra emelkedett egy karikában ülve, a szoknyája mégis végig a földig ért, amire érkezett a vetítés. A zsűrit abszolút megnyerte, hiszen végül holtversenyben az élen végzett.

Salvusék az évtizedeken átívelő barátságról énekeltek, de ennél sokkal több nem történt. Az első két adásban úgy tűnik, betelt a rockereknek fenntartott helyek száma, mivel ők is kiestek. A Ruby Harlem dögös dalával a zsűrit sikerült meggyőznie, de a búgó hang a nézőknél nem volt elég, pedig a teljes mezőny egyik legkomplexebb színpadképét hozták. Ennél jobbat kell nyújtaniuk a következő fordulóban, ha Döntőzni szeretnének.

Az idei széria másik nagy visszatérője Pápai Joci, aki ezúttal is érzelmi húrokat pendített meg egy letisztult, gyönyörű háttérrel megtoldott előadással. Az nem csoda, hogy adásgyőztesként zárt, csak az, hogy holtversenyben. Kyra talán túlvállalta magát a tánccal, de a koncepció szép volt. Amit a zsűritől kapott, az méltatlan és tiszteletlen – nem a kritika, hanem a tálalása, így nem is csoda, hogy nehezen fogadta az énekesnő a kiesését.

Előzetesen nagy favoritként beszéltek a USNK-ről. A számítások attól függtek, hogyan értékeli őket a szakmai grémium. A válasz: nem jól. A közönség viszont nagyon is, ráadásul a mentőövet is ők kapták. A négyek úgy tűnik, a felét nem értették, meg egyébként is, nem értik a cinizmust sem. Both Miklósnak ide is befért egy arrogáns beszólás a radírral kapcsolatban. Az, hogy egy rapper csak akkor hiteles, ha saját szöveget ad elő, erősen vitatható, erre éppen a USNK az élő ellenpélda. Az adást a Mocsok 1 Kölykök finoman építkező pop-rock balladája zárta az évad legmenőbb outfitjében (azért Andy Rollnak nyomába sem érnek!). A pontszámok után kiderült, hogy a Dalban nem egyszer, hanem legalább kétszer fognak fellépni.

Interjúk

Ismét kameravégre kaptunk néhány fellépőt és Dallos Bogit. A brillírozó műsorvezető nem csak arról beszélt, hogy hogy érzi magát az új szerepben, de kulisszatitkokat is elárult. Aki akar, még spoilert is beleképzelhet a nyilatkozatába. 😉

Február 23-án, a döntő kapcsán, ingyenes WATCHTOGETHER BULINK lesz Budapesten.
Ha Wolf Kati eljön, akkor Te miért nem?

Mindeközben Európában…

Ez volt…

Hétfőn kisorsolták, hogy melyik ország melyik elődöntőben fog szerepelni az idei Eurovízión. Ennek értelmében Magyarország a május 14-i, első elődöntőben fog fellépni, annak is az első felében. A pontos beosztást az adatlapunkon is böngészhetitek.

Dalt választott Csehország: örülhetünk, hiszen egy jóbarát barátjának a barátjának a barátja fogja őket képviselni, azaz a Lake Malawi és a Friend of a Friend című daluk. Ausztria és Finnország kedden megnevezték az előadóikat (dalok később): Paenda illetve Darude iratkozott fel egy-egy tel-avivi járatra.

Válogatót tartott Románia, Észtország, Litvánia, Lettország és Svédország.

Ez lesz…

Mivel láttuk már A Dal összes versenyzőjét a színpadon, elkezdjük az OGAE Second Chance Contest előválogatóját! Azok közül, akik nem nyerik meg a nemzeti válogatónkat, a szavazáson legelőrébb végző produkciót fogjuk nevezni a versenyre. Tavaly a yesyes képviselt minket, a több, mint 10 ezer külhoni ESC rajongó a jónak mondható 11. helyre tette őket.

Keddtől egészen szombatig tart az olaszok Sanremo Fesztiválja. Pénteken Lengyelország is bemutatja, ki képviseli őket Izraelben, este pedig az Egyesült Királyságban hat előadó három dallal fog versengeni ugyanezért. Szombaton debütál Ausztrália dalválasztó műsora. Igazi ritkaság lesz, hiszen európai idő szerint délelőtt kerül adásba. Szombaton A Dal mellett nem csak Litvánia és Svédország folytatja a válogatást, hanem Izland is belevág az idei Söngvakeppninbe, Ukrajna pedig a Vidbirbe. Az olaszok ekkor érkeznek finisbe, de mellettük még Montenegró is hozzájárul a dalzáporhoz: a Montevizija is szombaton lesz.

A jövő hét már igazán bedurrantja tehát a válogató szezont, az eddig ismert dalok száma egy hét alatt megduplázódik!

A pontos időpontok és streamek a MEF NAPTÁRBAN elérhetőek, a már ismert dalokat pedig az EUROVÍZIÓ 2019 adatlapunkon keresztül is elérhetted.