Összefoglaló: A Dal 2019 – 2. válogató

Jön a Kunigunda úti Krónikák idei 2. része, és persze kitekintünk Európába is.

A Dal 2019 – 2. válogató

Ez most csúnya volt. Amíg múlt héten simán meglepetés volt Berkes Olivér távozása, addig a 2. adás mezőnyét megpillantva már tudtuk, hogy valamelyik kedvencünk távozni fog, hiszen bivaly erős volt a mezőny.

De nem csak ez volt csúnya: mi értjük, hogy szakmai értékelést kapnak az előadók, ami lehet negatív vélemény, lehet építő jellegű kritika. Utóbbit azonban csak Vincze Lillától kaptuk meg, a többieket viszonylag hidegen hagyta a kollegialitás vagy a tapintat. Holott tudvalévő, hogy amikor kiválasztják az összes beérkezett pályamű közül azt a harmincat, akik versenyezhetnek A Dalban, akkor is egy szakmai grémium hallgatja őket meg.

Elhisszük, hogy esetleg nem a végleges verzió érkezik be, és feltételezi a zsűri, hogy még változtatnak a zenei alapon, hangszerelésen (pl. Váray Laci esete a kapirgálással), aztán csalódnak, hogy mégsem így lett. De a dalszöveg, az viszonylag fix. Namármost, adódik a kérdés: akkor miért válogatják be? Miért kell a zsűrinek a közellenség szerepében tetszelegnie? Miért nincs következetesség: ami valakinél pontlevonással vagy plusz ponttal jár, az a másik fellépőnél miért nem? Mi baja van Both Miklósnak a költői képekkel, metaforákkal?

Sajnos, ez már régi kérdés, és feltehetően most sem fogunk választ kapni.

A mezőny és az eredmények

Az adást a sokak számára ígéretes La Mama Hotel nyitotta, Heatlie Dávid pedig a kelleténél sokkal közelebbről megismerkedett a mikrofonállvánnyal – reméljük, mára már kiheverte a nem várt pofont. Sajnos kiesett, ez talán a másik volt. Mi minden esetre örülhetünk, hogy egy ilyen karakter is volt a mezőnyben. Másodikként lépett fel a The Middletonz, Kállay-Saunders András új formációja. Az énekes a legrutinosabb A Dal színpadán, hiszen már hatodjára vesz részt, és mindig is bebizonyította, hogy érti a csíziót: olyan produkciót tesznek a színpadra, ami látványos, meglepő és harmóniában van a dalukkal. Egy kicsit talán sok a műtetkó – ezt már láttuk, illetve megszoktuk Andrástól – illetve a plafonról lehulló rózsaszirmok talán fölöslegesek, inkább elvesz a klisé, mint hozzáad. Esélyük van tökéletesíteni a receptet az elődöntőre.

Hajdu Klára – mint elmondta a műsorban is – kilépett egy kicsit a saját műfajából, hiszen a You’re Gonna Rise nem egy jazzdal. Ilyet viszont már többször láttunk, és mindannyiszor csak egy kis szeletét érintette meg a nézők közül, inkább a zsűrire támaszkodhattak a komoly zenei alappal rendelkező dalok. Most azonban a grémiumot kellő mértékben nem győzte meg a produkció, így véget ért számára a Dal. Következett a feljebb már emlegetett Gotthy, akit a zsűri kis híján műsor történetének legalacsonyabb pontszámával értékelt – szakmaiságot nem vitatunk, pusztán a kritika tálalását, ha már ott volt a mezőnyben az énekes. A zsűri véleményével viszont szöges ellentétben állt a nézői pontszám: a nyolcas arról árulkodik, hogy igenis igény van a limonádéra is.

Az Acoustic Planet egy Kölcsey-művel állt a színpadra, a Nyári zápor elmosta a hangbeli pontatlanságokat és második helyen repültek tovább a következő fordulóba. Az őket követő Fatal Error pedig ráérzett a siker Kulcsára: a stúdiót a műfajhoz illően felrobbantották és megnyerték az adást.

A reklám után a szerzői szupercsapattal érkező Vavra Bence állt a színpadra, amit nem feltétlenül hagyott el felhőtlen boldogsággal a zsűri pontszámait tekintve. A továbbjutás ugyan meg van, a színpadi jelenléten pedig még lehet változtatni, a dalszövegen viszont fölösleges. Diana élete első szélesebb tömeg előtti fellépését láthattuk szombaton, ami elég jól sikerült – sajnos a továbbjutáshoz mégsem volt elég.

The Sign rácáfolt arra, hogy csak a szegediek őznek, ízelítőt kaptunk a miskolciból is. Kicsit keserűvé teszi a szánk ízét, hogy Mező Misinek mindenképpen konkretizálnia kellett, hogy ki az az Ő – a dal egyik előnye volt, hogy elgondolkodtató, ki az az ő? Akik hajlandóak minderről megfeledkezni, azok továbbra is joggal szerethetik ezt a számot, refrénhiány ide vagy oda. A showt a yesyes zárta, akik a tavalyi tarolásuk után most nem nyerték meg a zsűrit, viszont a nézőket igen: a póthelyet nekik szavazta meg a közönség, így pár hét múlva visszatérnek az Incomplete a képernyőre.

Mi volt még?

Dallos Bogi és Freddie jó párost alkotnak, együtt rezegnek a versenyzőkkel. Alig várjuk, hogy közösen dalra is fakadjanak! A poén, ami a Fatal Error Zsoláját és Both Miklóst boronálja, ugyan harmatgyenge, de az elhangzása – figyelembe véve, hogy melyik csatornát nézzük – teljesen váratlan volt, szinte örvendetes.

A szavazás alatt megnézhettük Deák Billt, ahogyan előadja a Felszarvazottak balladáját. Egy méreg drága haknit láttunk egy nagy öreg klasszikussal – ez viszont nem ragaszt senkit sem a képernyőhöz, hiszen ezerszer láttuk és hallottuk már, most csak a helyszín és a háttér változott. Nem csoda, ha többen inkább eü-szünetet tartottak: a postás, a rendőr, a villanyszerelő…

Az adás után mikrofonvégre kaptuk Vavra Bencét, Heatlie Dávidot, a The Middletonzt, a yesyest, a Fatal Errort és a The Sign együttest. Külön figyelmetekbe ajánljuk utóbbiak nyilatkozatának mélységeit!

Február 23-án, a döntő kapcsán, ingyenes WATCHTOGETHER BULINK lesz Budapesten.
Ha Wolf Kati eljön, akkor Te miért nem?

Mindeközben Európában…

Ez volt

Múlt héten Spanyolország kiválasztotta a dalát, Miki fogja őket képviselni a La venda című, fiesztákhoz tökéletesen illő dalával. Kiderült, hogy San Marinót ismét Serhat fogja képviselni, valamint Belgium, Hollandia és Macedónia megnevezte a fellépőjüket.

Tegnap döntőzött Franciaország is, ott a közönségszavazás toronymagas győztese szerezte meg a jogot a tel-avivi szereplésre: Bilal Hassani a Roi című dalával lesz ott. Ezzel egy időben Máltán is befejeződött a helyi X Faktor, aminek a győztese kapta a jogot, hogy ott legyen az Eurovízión: Michela Pace szerepel majd a szigetország képviseletében. Továbbá, válogatott Lettország és Litvánia is.

Ez lesz

Most vasárnap tartja Románia az első elődöntőjüket.

Hétfőn kiderül, hogy ki képviseli Csehországot, délután 5 órakor pedig Tel-Avivban megejtik az elődöntők sorsolását – kiderül, hogy ki melyik elődöntőben lép fel, illetve a hat eleve döntős közül ki melyik elődöntőben szavazhat. Magyarország egy kalapba került Ausztriával, Csehországgal, Hollandiával, Belgiummal és Svájccal, azaz közülük csak kettővel kerülünk össze. Svájc kérte, és az EBU jóvá is hagyta, hogy a csütörtöki elődöntőben léphessenek fel, azaz picivel nagyobb az esélyünk arra, hogy az első elődöntőben szurkolhatunk a magyar versenyzőnek.

Kedden megmutatják az osztrákok a dalukat, a finnek pedig lerántják a leplet az előadójukról (később dalt választanak neki). Csütörtökön és szombaton rendezik meg az Eesti Laul két elődöntőjét, a kettő között, pénteken pedig Oroszország mutatja be Julia Samoylova utódját.

Szombaton pedig bedurrannak a rakéták: A Dal 3. válogatója (és a fent említett Eesti Laul) mellett lesz Melodifestivalen, Eurovizijos, Supernova is, országokra fordítva mindez annyit tesz, hogy Svédország, Litvánia és Lettország.

A pontos időpontok és streamek a MEF Naptárban elérhetőek, a már ismert dalokat pedig az Eurovízió 2019 adatlapunkon keresztül is elérhetted.