Összefoglaló: A Dal 2019 – 1. válogató
Kategória: A Dal, Dal 2019, interjú

Idén az első válogató során egy kicsit jobban bejárhattuk a Kunigunda úton lévő létesítményt, de természetesen fújtuk mi is A Dalt. Összefoglaló, interjúk és nemzetközi kitekintés.

A mezőnyt a későbbi adásgyőztes Szekér Gergő nyitotta. Az énekes kortárs táncosokkal kompenzálta azt, hogy egy helyben állt szinte végig, illetve a háttérben bemutatót kaphattunk a kilencvenes évek képernyővédőiből. Ezek azok a pontok, amiken szinte biztos, hogy változtatnia kell a következő fordulóra. Tavaly is az élő adásban derült ki sokak számára, hogy a Viszlát nyár! egy szülő elvesztéséről szól. A fiatal énekes háttérsztorija ennél valamivel több, sokkal ritkább és megrázóbb. Ezt követően a Konyha lépett színpadra, akik szintén a továbbjutók táborát erősítik. A kameramozgásnak köszönhetően izgalmasabb volt a produkció, de ezt is lehetne hova fokozni. Váray Laci egy különleges hangszerrel, a guitalelével állt színpadra, amit Feró méltánytalanul primitív hangszernek nevezett. Tény és való, hogy elfért volna a dalában több hangszer.

Pátkai Rozina hozta a női energiákat, de sem a nézőket, sem Ferót nem győzte meg a statikus előadásmód az egyébként erős (angol nyelvű) szöveggel rendelkező dalhoz. Hamar Barni rutintalansága és fiatal kora visszaköszönt az éneklésében, habár a színpadkép az egyik legmodernebb volt az adás folyamán. Igaz, láttunk már ilyet korábban az Eurovíziókon.

Az este meglepetése az volt, hogy Berkes Olivér Világítótornyát lekapcsolta a zsűri, majd ezután a nézők sem őt juttatták tovább. Antal Timiék szövegébe is belekötött a zsűri, de aligha lesz ennek hatása: a Kedves Világot sokféleképpen lehet értelmezni, és a dalt támogatók – Both Mikivel ellentétben – úgy értik, ahogy a szerzők. Az eredetileg versként megszületett dalszöveg refrénje egy kisfiúhoz szól, akit azzal a kegyes hazugsággal nyugtat az anyukája, hogy „minden elmúlik, ami nem szép”.

A Nomad a MEF előszavazása szerint nem lett volna továbbjutó, de hozták azt, ami elvárható tőlük. Ha a következő kanyarra megszokják a koncert és a stúdiókörülmények közötti különbséget, akkor még a hangi kifogásolhatóságok is eltűnhetnek az egyébként szép, lágy rockdalból. Oláh Gergő idén az árvák ügyéért protestál, a dala úgy tűnik, célba ért: szintén első helyen zárta az adást. Az estét DENIZ zárta, és mint kiderült, a nézők az elődöntőbe várják vissza – ők nyerték a közönségszavazást.

Frenreisz Károly mintha el sem ment volna tavaly óta, a Skorpió legnagyobb slágerét adta elő. Pont úgy nézett ki, mint aki haza se ment tavaly óta, a hangja pedig az utóbbi évtizedekben mit sem változott…

Messzemenő következtetéseket nem tudunk levonni, de kitűnik az, hogy a Nemzet Csótánya hű a nevéhez. Abszolút kiszámíthatatlanul pontoz, a kritikái már-már polgárpukkasztóak, de tény, hogy a zsűri legszórakoztatóbb alakja. Még a végén ő lesz az, aki borít minden papírformát? A másik feltűnő jelenség az, hogy az angol nyelvű dalok mindegyike kiesett, így a teljes mezőnyben már csak 6 ilyen dal maradt versenyben. Szintén kisebbségben vannak a nők, hiszen csupán 10 olyan dal van a harminc között, ahol női éneket hallunk. Közülük most egy egyeneságon, egy vigaszágon továbbjutott, egy pedig búcsúzott…

Az adás után 3 versenyzővel akartunk rövid interjút készíteni, de végül az egyik zsűritől is elaléltunk – Vincze Lilla kamerán kívül még azt is elmondta, hogy rendkívül izgalmas a zsűri szerep, ugyanakkor olyan, mintha valamelyik ujja közül kellene választania, amikor pillanatok alatt kell szakmai döntést hoznia. Annyi mindent és úgy mondott, hogy szeretnénk, ha Hamar Barni helyett minket nevelne fel… még az se baj, ha ezért évtizedekkel kellene megfiatalodni.

Február 23-án, a döntő kapcsán, ingyenes WatchTogether bulink lesz Budapesten. Ott a helyed!

Mindeközben a nemzetközi vizeken…

Litvániában és Franciaországban zajlik a válogató. Vasárnap este Spanyolország dalt és előadót választ, hétfőn pedig kiderül, hogy ki képviseli San Marinót. A cseh dalokra az ESC hivatalos applikációján keresztül szintén hétfőig lehet szavazni. Szombaton a lettek kezdik el a Supernovát, folytatódik Litvániában az Eurovizijos, míg Franciaországban befejeződik a válogató, már döntőznek. Máltán az X Faktor győztesét indítják az Eurovízión, az ő személye szintén szombaton derül ki – a dala csak később. Másnap pedig keleti szomszédunkban, Romániában kezdődik el a nemzeti válogató.

Streamek és időpontok a MEF Naptárban.