KDP 2016: íme az utolsó befutók, teljes az Elődöntők mezőnye!
Kategória: Kedvenc Dal

Ha kedd, akkor újabb bejutók – ezúttal az utolsó turnus. Ezzel most már teljes a Kedvenc Dal Projekt elődöntős mezőnye. De az is kiderül, milyen újítás vár a Kegyetlen Dilemmák Pro… izé, Kedvenc Dal Projekt szavazóira.

Íme az utolsó bejutók, a videó alatt pedig néhány szó arról, mi jön ezután…

A TOP60 mezőnyéről már elkészültek a kalapok, amik alapján sorsolni fogjuk az elődöntők csoportjait:
A tavalyi döntősök alkotnak két kalapot foglalnak el a helyezésük alapján, a most bejutó 12 szintén két kalapot alkot. A többi kalap a dalok évei szerint alakul.

A sorsoláskor arra fogunk figyelni, hogy azonos országból, illetve azonos évből minimális számú kerülhessen csak össze, tehát nem lesz pl. “svéd csoport”. A sorsolás nem lesz egyszerű folyamat, hogy minden megkötésnek megfeleljenek a csoportok, ezért jórészt az Excelre és a randomfüggvényre hagyatkozunk majd. A csoportokat viszont csak az elődöntők indulásakor, szeptember 16-án fogjuk bemutatni. (Addig, pontosabban szeptember 11-ig az OGAE Song Contest szavazása zajlik.)

Az Elődöntőkben tehát 6×10 dal vesz részt. Csoportonként 2-2 dalra lehet majd szavazni, azaz bökni (rangsorolni egyelőre nem kell). Minden csoportból a két legtöbb szavazatot kapó dal jut tovább, holtverseny esetén előbb a kuriózum, majd a MEF tagok szavazatai döntenek. Legvégső soron a nemzetközi zsűri, illetve annak szerb elnöke. (Mint a címvédő dal országát képviselőé.)

Újítunk is, ami fokozza a drámát: a nevezések után még mindig úgy éreztük, hogy néhány dal méltatlanul nincs a hatvanas mezőnyben, néhány pedig… hát… ott van. Ezért a jövő évi KDP-re sokkal kevesebb garantált helyet tartunk meg: csak a Döntőbe jutó dalok részvétele garantált! Azaz: aki az elődöntőből nem jut tovább, annak jövőre a – teljesen kiszámíthatatlan – Nevezési fázisban kell jól szerepelnie. Persze, a jövő évi KDP a terveink szerint generális változásokat hoz majd magával, de ezekről a tervekről később…

Folyt.köv. tehát szeptember 16-án!