KDP – Tudnivalók a 2. körről
Kategória: Kedvenc Dal

Bőven tart még az 1. kör utolsó hete (szavazni itt lehet), de jövő héten – kivételesen kedden – új kör indul.

280 dal 20 csoportba lesz osztva, amikre 3 héten át fogunk szavazni. Az első héten csak 6, a 2-3. héten 7-7 csoport 14-14 dalára. Az első körtől eltérően csoportonként nem 2, hanem 3 dalra lehet szavazni, így fog kialakulni az Elődöntő mezőnye 60 dallal.

Változás, hogy holtverseny esetén már nem a random fog dönteni, hanem az első körben kapott több szavazat! (Ha az is egyenlő, akkor mégis csak a random dönt…)

A sorsoláskor sok mindenre fogunk figyelni, hogy minden csoport a lehető legváltozatosabb legyen:

  • minden csoportba országonként legfeljebb 1 dal kerülhet.
  • azonos évben szereplő dalok nem kerülhetnek össze, kivéve, ha az adott évből 20 vagy annál több dal jutott tovább – de akkor is legfeljebb csak 2 ilyen dal lehet egy csoportban.
  • minden csoportba legalább 1, legfeljebb 2 győztes dal kerülhet.
  • nem kerülhet össze két olyan dal, ami az 1. körben ugyanabban csoportban szerepelt.

A sorsoláshoz “kalapokat” fogunk használni, amiket időrend szerint alakítunk ki. Azok az évek, ahonnan 20 vagy annál több dal jutott tovább, külön kalapot kapnak. Azok a győztesek, akik ezekben az években nyertek, biztosan ilyen kalapba kerülnek, és ők nem kerülhetnek össze azonos évben szerepelt dallal. Az év többi dala közül kisorsolunk annyit, hogy ezekben a kalapokban pontosan 20 dal legyen. A kisorsolt dalok mennek a “maradékba”.
(pl. 2015-ből továbbjutott 26 dal, kisorsolunk 6-ot – a Heroes kivételével -, amelyek a többi, külön kalappal nem rendelkező év dalaival együtt lesznek a többi kalapba téve.)

A maradékot év szerint, és azon belül random sorrendbe rendezzük és húszasával húzunk egy vonalat: ezek lesznek a kalaphatárok.

Végeredményben az így kialakult kalapokból fogunk 1-1 dalt kihúzni az adott csoportokhoz, figyelve a fentebb leírt kikötéseket.

Persze, az egész papíron sokkal nagyobb odafigyelést, illetve hibalehetőséget okozna, ezért a jó öreg Excel lesz a segítségünkre. A próbasorsolás múlt héten megtörtént (az utolsó két hét fals továbbjutóival), a végeredmény: heveny döntésképtelenség.

Az izgalmak csak fokozódnak, a TOP60 még kíméletlenebb lesz, ezért ott további változások lesznek (pl. a szavazás módjában is). De erről majd akkor, ha odaérünk…