Jana Burčeska egyszemélyes tánca: headbang
Kategória: ESC 2017, interjú

A macedón énekesnővel készültem interjút csinálni, végiggondoltam, mi mindent szeretnék kérdezni a rendelkezésre álló öt percben. Aztán az előttem interjúzó finnek keresztül húzták minden tervemet, mivel kérésükre Jana elénekelt egy részletet a kedvenc finn Eurovíziós dalából, a Hard Rock Hallelujah-ból…

Vámos Tamás interjúja

MEF: Terveztem megkérdezni, hogy milyen zenéket szeretsz, de az előző interjúd vége alapján úgy sejtem, hogy Jana Burčeska legbelül egy rocker.

Jana Burčeska: Éppenséggel, régebben igazán hardcore metál rajongó voltam. De hallgattam mindenfélét: szimfónikust, ghospelt, black- és death metált, aztán progresszív zenét. Mostanság megragadtam a progresszív zenénél.

MEF: Elég mindenevő vagy akkor a zenéket illetően. Ha egyedül táncolsz, akkor azt hogyan teszed?

Jana Burčeska: Headbang. Rengeteget rázom a fejem. Az első alkalommal, első éves gimisként kihagytam egy napot az iskolából, mert előző nap annyit headbangeltem, hogy reggelre mozdítani sem bírtam a nyakamat.

MEF: Kik voltak a legnagyobb neveket, akiknek a koncertjén csápolhattál?

Jana Burčeska: Az első igazán nagy nevek egy fesztiválán, a Taksiraton voltak. Igazán jónevű bandákat hoztak el Macedóniába, például a Moon Spellt, a Guano Apes-t, illetve nem rock, de ott volt a Manu Chao is. Vagy a csellóra építő klasszikus metált játszó Apocalyptica is. Most hirtelen ennyi jut eszembe. De a kedvencem az Opath Svédországból.

MEF: Előadóként inkább mégis a mainstream, illetve a popos zenék a tieid.

Jana Burčeska: Igen, mert sajnos nem tudok hörögni… De egyébként tinédzserként az ember mindenfélét hallgat, aztán kialakul a saját ízlése. Szerintem a profi zenészek, énekesek a mindennapokban így ünneplik a sokszínűséget 😉

MEF: Az Eurovíziót illetően: van olyan másik országot képviselő versenyző, akinek a számát igazán szereted?

Jana Burčeska: Ez egy kicsit komplikált, mert amikor azt mondod, “versenyző”, akkor nem a dalokra, hanem az előadókra gondolok. Sokat lógunk együtt egymással, barátságok alakulnak ki. Nagyon szeretem a letteket, mind a dalukat, mind az előadókat. Slavkót, mint embert – ez mondjuk adódik, hogy a balkáni országok képviselői jól kijönnek egymással. Slavko mellett nagyon szeretem Tijanát is Szerbiából, Linditát Albániából, Kristiant Bulgáriából. Nem találkoztam még Demyvel, de nagyon szeretnék. Bírom a máltai dalt, szerintem Claudia nagyon helyes és egy intelligensen építkező dalt ad elő.

MEF: Épp Málta következik utánad az elődöntőben. Ez mit jelent számodra? Jelent bármit is?

Jana Burčeska: Nem igazán talán annyit, hogy így több időt tölthetünk együtt. Meg majd szavazhatok én is őrá, illetve ő is énrám. 🙂

MEF: Köszönjük szépen és sok sikert!

Jana Burčeska: Én köszönöm, viszlát az arénában! 🙂