Itt van az ősz, itt van újra…
Kategória: A Dal, Dal 2017, Fun, szavazás

Szeptember elseje: a nyár vége, a tanévnyitók dátuma. Nekünk viszont a szezon kezdete: azok a dalok, amik ezután jelennek meg, indulhatnak a Dalban, illetve, ha azt megnyeri, akkor képviselheti majd az országot az Eurovízión. Adódott tehát a kérdés, hogy a magyar Eurovíziós rajongók körében kit látnánk szívesen viszont a színpadon jövő májusban.

Persze, anélkül szavaztunk, hogy végiggondoltuk volna a repertoárt, a készülő albumokról szóló híreket. Pusztán az eddigi munkásság és a szimpátia alapján voksoltunk. A szavazást végül (egyetlen szavazattal) egy olyan előadó nyerte, aki részt vett korábban ugyan a Dalban, de talán a (nagyon) tisztes helytállása sem az ő karrierjének, sem a műsor történetének nem volt a csúcspontja.

Nem is annyira meglepő, de a listára egy előadó (Soerii és Poolek) kivételével csupa olyan énekes vagy banda került fel, akik már szerepeltek a Dalban vagy az Eurovízión. Nyilvánvalóan a jövő évi hasonló szavazáson újra bővül majd ez a kör, hála annak, hogy az előválogatónkban mindig felbukkannak új arcok is.

Lássuk a szavazás végeredményét, a dobogósokat!

3. helyezett: Rúzsa Magdi

Rúzsa Magdi szerepelt ugyebár többször is a Dalban, de a zsűri asztalnak nem azon az oldalán, ahonnan ki lehet jutni az Eurovízióra. Az ő esetében vissza az Eurovízióra, hiszen 2007-ben neki és az Unsubstantial blues-nak drukkolhattunk. Helsinkiben második helyen jutott tovább az Elődöntőből, majd a Döntőben az előkelő kilencedik helyet szerezte meg. 12 pontot kaptunk a végül győztes Szerbiától. Ezen kívül bezsebelte a Dalszerzők Marcel Bezençon különdíját, ami hazánk történetében az egyedülálló eredmény.

2. helyezett: Kállay Saunders Band

A 2014-es sikeren felbuzdulva Kállay-Saunders András nem titkolt vágya a visszatérés az Eurovízióra. Sőt, ha már ott van, szeretné megnyerni. Tavaly megalakult a Kállay Saunders Band, sőt, kis híján elérték azt a célt, amit kitűztek: a Who We Are-ral majdnem megnyerték a tavalyi Dalt. A Magyar Eurovíziós Fanklub (aka. OGAE Hungary) ezt az ambíciót többszörösen is jutalmazta: a banda dala lett nevezve a Second Chance Contestre, illetve a #JOY című számuk klipje az idei OGAE Video Contestre. Alig várjuk, hogy a következő hetekben Andrásék mivel rukkolnak elő.

1. helyezett: Tóth Gabi

2012-ben a Nem kell végszó című dalával láthattuk a Dal színpadán. Na meg zsűri asztal mögött egy másik műsorban, illetve tavaly mások bőrébe bújva. Az elmúlt években felnőtt nővé lett Tóth Gabi bizonyára hozná azt a lendületet, ami a legnépszerűbb Eurovíziós előadók jellemzője. Az sem kizárt, hogy a Wolf Kati-féle What About My Dreams? után újabb party himnuszt adnánk az Eurovíziós társadalomnak? Drukkolunk, hogy egyszer így legyen!