Hírcsokor ’18 – Mindenki a fedélzetre!

Egy hatalmas adag hírrel érkezünk, vessük is bele magunkat a felgyorsult eseményekbe!

Ami volt…

🇭🇺DAL🇭🇺DAL🇭🇺DAL🇭🇺DAL🇭🇺

Egy-két technikai bakival, összességében eredményesen lement A Dal első válogatója, melyből 6 előadó jutott tovább a két elődöntő valamelyikébe, ők a következők:

 • Leander Kills – Nem szól harang – 44 pont
 • Süle Zsolt – Zöld a május – 44 pont
 • Király Viktor – Budapest Girl – 43 pont
 • Ceasefire X – Satellites – 41 pont
 • Knoll Gabi – Nobody to Die for – 41 pont
 • Vastag Tamás Ne hagyj reményt – 36 pont, nézői szavazás

A műsort A dal a miénk című klippel nyitották, melyet itt tudtok visszanézni:

 

🇨🇿 A Česká Televize kiválasztotta, és nyilvánosságra hozta azt a hat dalt, melyet a január 29-én, hétfőn esedékes nemzeti döntőjükön mutatnak be, s választják ki közülük az idei cseh indulót. A hat finalista között van hip-hop, rock, pop is, és mint azt már korábban is megírtuk, a zsűri és a nézők 50-50%-os arányban döntik el, ki fog a #CZE három perce alatt énekelni a lisszaboni színpadon.

🇨🇭 Schweitz is pontosan hat dallal ugrik neki a nemzeti döntőjüknek, mely február 4-én esedékes. A felállás hasonló a csehekéhez: a nézők és a nemzetközi zsíri dönti el igazságos arányban a Svájc képviselőjét a 63. Eurovíziós Dalfesztiválra.

🇫🇷 Összeállt a francia Destination Eurovision mezőnye is. A két elődöntőből 4-4 előadó jutott tovább a január 27-i, szombati döntőbe. A dalokat nemzetközi zsűri is értékeli, egészen pontosan tíz fő, kiknek szavazatai külön-külön számítódnak bele a végső eredménybe, így például Iveta Mukuchyan és Christer Björkman Örményország és Svédország részéről. Ezen kívül “francia” zsűri is pontoz, mely francia és kanadai zsűrikből áll össze, így szavaz többek közt Amir is.

🇧🇾 Belorusszia is dalt választ február 16-án, méghozzá 11 produkció közül választják ki a szakmai zsűri és a nézői szavazatok alapján a lisszaboni verseny fehérorosz indulóját. Az eurovision.tv cikke erről itt található.

🇳🇴 A március 10-i Melodi Grand Prix idei döntősei is kihirdetésre kerültek. A tíz előadó közt ott van Alexander Walmann is, aki Kijevben a JOWST együttesben masírozott fel a ponttáblán egészen a 10. helyezésig, de ott lesz még Stella Mwangi is. Visszatérő vendég (mármint versenyző) az MGP színpadán Alexander Rybak is, aki a That’s How You Write a Song című számával indul a lisszaboni kijutásért.

🇺🇦 A tavalyi házigazda Ukrajna is nyilvánosságra hozta a 2018-as Vidbir 18 előadóját. Ismerős lehet Tayanna és Melovin is, akik tavaly második, illetve televoting első helyezést értek el.

🇲🇪 Montenegró kiválasztotta 5 dalát, ami az idei Montevizija keretein belül versenyez a lisszaboni színpadért, mint a tizedik ízig-vérig crnogorác fellépő. A február 17-i verseny győztesét 100%-ban a nézők választják ki.

🇵🇹 A házigazda RTP is kiválasztotta 26 indulóját a Festival da Canção műsorához, mellyel saját országukat képviselik saját országukban. Két elődöntőből jut tovább 7-7 dal a március 4-i döntőbe, ahol 50-50 arányban szavaz a zsűri és a nézők.

🇩🇰 A Dansk Melodi Grand Prix idei mezőnye is kialakult. Tíz előadó versenyez február 10-én a dán nézők kegyeiért, hogy országát képviselhesse Lisszabonban.A közös zsűris-nézős szavazás eredménye három “superfinalist”, akik közül kizárólag a nézők döntik el, ki jut ki a Dalversenyre.

Ami lesz…

 • január 27. – 🇱🇹 Eurovizijos 3. válogató
 • január 27. – 🇫🇷 Destination Eurovision DÖNTŐ
 • január 27. – 🇭🇺 A Dal 2. válogató
 • január 28. – 🇷🇴 Selecţia Naţională 2. elődöntő
 • január 29. – ELŐDÖNTŐK SORSOLÁSA
 • január 29. – 🇨🇿 Eurovision Song CZ DÖNTŐ
 • január 29. – 🇪🇸 Gala Operation Triunfo a Eurovision DALVÁLASZTÁS

 

Jövő héten is találkozunk, szép hetet mindenkinek!