Sűrű hetünk lesz…

Az eheti menü: legalább 9 újabb dal, köztük a magyar induló; #WatchTogether; szavazás zárás!

Összefoglaljuk, mi történt a múlt héten:

GEOARMBULBIH Grúzia dalt választott hétfőn: a kaukázusi országot a Midnight Gold című dallal fogja képviselni Nika Kocharov és a Young Georgian Lolitaz. Pénteken a bolgárok megnevezték az előadójukat: Poli Genova tér vissza az Eurovízió színpadára. Az örmények szokásukhoz híven egy sokat sejtető előzetessel álltak elő: Iveta Mukuchyan dalának címe LoveWave lesz, bemutató március 2-án! Bosznia-Hercegovina péntek este (egy másfél órás műsor keretében, Marija Šerifovićcsal, Molitvával, de In the Disco nélkül) bemutatta a Ljubav je című dalt, amivel Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala négyes fogja hazáját képviselni.
ISL Szombaton rendezték az izlandi válogató, a Söngvakeppnin döntőjét, amit Greta Salóme nyert a Hear Them Calling című dalával. Azaz, újabb visszatérőnk van az idei mezőnyben.

A dalt ide kattintva tudod megnézni/hallgatni.

Ukrajna Észak-keleti szomszédaink előrelátóak voltak és vasárnapra rakták a válogatójuk döntőjét. A visszatérő Ukrajnát Jamala fogja képviselni, dalának címe: 1944. Videó.
MLT Málta pedig lehet, hogy meggondolja magát: a hét végére érkezett a hír, hogy Ira Losco nem biztos, hogy azzal a dallal indul, amivel nyert januárban: a Chameleon helyett szombat óta keresik az alternatívákat. (A szigetország versenyének szabályai ezt lehetővé teszik.)

Nem mellesleg bejelentették csütörtökön, hogy alapvető változtatások jönnek a pontozási rendszerben: a szakmai zsűri és a nézői szavazatok ezentúl nem mosódnak össze, a versenyzők megkapják mindkét ranglistán elfoglalt helyük alapján a pontjaikat. Azaz, akár 24 pontot is kaphat egy-egy dal egy országtól, de az is lehet, hogy egy ország 20 másiknak ad pontot. De ez önmagában még nem ilyen egyszerű…

Ugyanis a pontbemondás rendszere is megváltozik: a körkapcsoláskor csak a zsűri rangsor alapján és csak az első helyezettet nevesítik (a 2-10. helyezett pontjai megjelennek a képernyőn). Ezután jönnek a nézői szavazatok, de nem körkapcsolással. A nézői szavazatokat összesítik, és a helyszínen mondják be azt, hogy az egyes országok összesen hány pontot kaptak, és azt adják hozzá a zsűri szavazatok alapján kialakult pontszámhoz. Hátulról kezdik, és utoljára a legtöbb nézői pontot bezsebelő hangzik el. A szervezők célja ezzel az, hogy az utolsó pillanatig nyitott legyen a verseny. A részletes ponttáblázatokat a verseny után online lehet majd megtekinteni.

Ezen kívül bemutatták a színpad terveit is.


 

Ezen a héten pedig…

CYP A Minus One fogja képviselni Ciprust, ezt már jó néhány hónapja tudjuk. Azt még csak pár hete, hogy az Alter Ego című dallal. A dalt hétfőn mutatják be. A dalt az együttes Thomas G:sonnal együttműködve szerezte.
GER Megint csütörtökön rendezi a válogatóműsorát Németország. Ezúttal Köln ad otthon az Unsere Lied für Stockholmnak.
GBR Pénteken egy vadi új műsorral jelentkezik a BBC: a Eurovision: You Decide nevű műsorban fog kiderülni, ki képviselje Stockholmban az Egyesült Királyságot.
FINMoldovaNorvégiaSVNMEF_transp_csaklogo Szombaton bekövetkezik az Apokalipszis: világszerte Eurovízió-fanok fogják magukat klónozni, fénymásolni, hogy le ne maradjanak Finnország, MAGYARORSZÁG, Moldova (ők kedden és csütörtökön még elődöntőznek is), Norvégia és Szlovénia nemzeti döntőjéről.

Apropó Dal döntő: szombatra közös nézést szervezünk, Eurovíziós kvízzel és karaokeval, de a Second Chance szavazás eredményhirdetése is ott fog megtörténni. #WatchTogether!

LVA Vasárnap pedig végetér a Supernova és az idei évre valószínűleg el kell búcsúznunk a hódtól: Lettországban is győztest hirdetnek.

Ja, és lesz Melodifestivalen 4. futam is, na meg a litvánok is folytatják a maratoni válogatójukat.