OGAE Elnöki Találkozó 2017
Kategória: MEF, OGAE

2017. május 12-én délelőtt Kijevben találkoztak az OGAE klubok elnökei. A szokásos beszámolók mellett az ausztrál és a magyar klub teljesjogú taggá válásáról is szavaztak, valamint a nemzetközi elnökség tisztújítása is megtörtént.

Részletesen ecsetelve lettek az Eurovíziókkal történt egyeztetések az elmúlt egy évben. Elmondták, milyen nehézségekkel kellett megküzdeni, akár a szervezőbizottság lemondását, akár a rajongói jegycsomagokra tett ígéretek felrúgását illetően. Egyik napról a másikra, vagy akár egy repülőút alatt fordultak a dolgok 180 fokot, tehát rendkívül sok energiát igényelt ezeknek a változásoknak a gyors lereagálása, az információk továbbítása az érdekeltek felé. A beszámolót a jelenlévők ellenvetés nélkül elfogadták.

Az ausztrál és a magyar OGAE klubok kandidáló státuszt kaptak tavaly, idén a teljesjogú státusz megszerzése érdekében tartott a két elnök beszámolót a klubjuk elmúlt egy évéről. Mindkét klub ellenszavazat nélkül, 100%-os támogatottsággal kapta meg a full státuszt. Ez azt jelenti, hogy mostantól nekünk is van szavazati jogunk a nemzetközi OGAE ügyeiben, a többi jogosultságot már eddig is élveztük.

Hosszú idő után az idei év volt az első, hogy nem jelentkezett senki kandidáló státuszért, de jelezték, hogy van rá esély, hogy 2018-ban Grúzia és Marokkó is ott lehet az Elnöki Találkozón. Moldova és Bulgária tagsága felfüggesztése passzivitásuk miatt már tavaly megtörtént, és mivel nem történt fejlemény, az OGAE a két ország klubját kizárta köreiből. Ez azt jelenti, hogy új klubok jelentkezése vált lehetségessé a két országban. (Bulgáriában már felvette az OGAE-vel egy klub a kapcsolatot.) Sajnálatosan úgy tűnik, hogy Montenegró is hamarosan erre a sorsra fog jutni.

Elhangzott, hogy az EBU az OGAE-t tartja Az Eurovíziós Rajongói Szervezetnek és megadják a teljes támogatást abban, ami a hatáskörébe esik.

A nemzetközi OGAE elnökség is tisztújításon esett át:

Elnöki pozíció: Andy Mikheev (Kazahsztán) visszalépett. Ben Robertsson (Svédország) és Simon Bennett (Egyesült Királyság) közül utóbbit szavazták meg (újra) elnöknek.

Titkár: Michal Smrek (Szlovákia) visszalépett Laufey Helga Guðmundsdóttir (Izland) javára. Sébastian Chipot (Olaszország) nem jelent meg, üzenetét az olasz klub elnöke tolmácsolta. A szavazás végeredménye értelmében a pozíciót újra az izlandi töltheti be.

Kincstárnok (gazdaságis): nem volt jelölt. Az OGAE ennek apropóján indítványozta, hogy a betöltetlen pozíciók betöltésére felkérhessenek saját hatáskörben, átmeneti időszakra bármilyen OGAE tagot.

Egyéb elnökségi tagok (4 hely): Erik Bolks (Hollandia), Klaus Woryna (Németország) és Marcus Davey (Rest of the World) eddig is ezeket a pozíciókat töltötték be. Az új nevek, arcok: Michal Smrek (Szlovákia), Oleksii Romanov (Ukrajna) nem jelent meg, Sébastian Chipot (Olaszország) és Valentyn Panchenko (Ukrajna). A szavazás eredményeképp a Erik Bolks, Marcus Davey, Klaus Woryna és Michal Smrek kerültek még be az Elnökségbe.