Metál a józan ész: ilyen volt a szombati WatchTogether Party!

Már hagyomány, hiszen harmadik alkalommal néztük közösen a Dal döntőjét szombaton. Ezúttal is a Why Not Bistroban, ahol minden eddigiek fölé emeltük a lécet és minden eddiginél több élménnyel gazdagodva távozhattunk! Hatalmas köszönet Csarnai Borinak, Mészáros Tamásnak és Lina Sandénnak, amiért emelték az est fényét!

Az estét 18 órakor kezdtük, ahol az Eurovíziós Fórumbeszélgetés vendégei voltak Csarnai Borbála (a Pioneer dalszövegírója, a Dal 2016 Legjobb Szöveg díj nyertese) és Mészáros Tamás (a Fool Moon tagja, énekes, sokszoros Dal-vokalista). Bori mesélt a Pioneer születéséről, arról, hogy milyen ajtók nyíltak ki előtte, és bízik benne, hogy később még több ki fog nyílni. Véleménye szerint nem árthat, ha egy dal üzenete elér a közönséghez, tehát bajnak nem baj, ha angolul szól egy dal. Ugyanakkor hozzátette: ez nem mehet az üzenet érték kárára.

Csarnai Borbála és Mészáros Tamás voltak a vendégeink

Tamás a magyar delegáció 2016-os, eurovíziós egyenpulóverében számolt be a Fool Moonos sikerekről: a Dal jelentett egy bizonyos ugródeszkát, hiszen az acapella műfajt országosan ismertté tehették, illetve azóta számos más (nemzetközi) sikert is bezsebelt az együttes. Habár ebben a formában nem láthattuk őket a Dal színpadán 2015 óta, a tagok külön-külön vagy együtt is erősítették mások vokál szekcióját. Így volt ez 2016-ban is, hiszen Freddie mögött is ott álltak hárman közülük – a Dalban és Stockholmban egyaránt. Az énekes életének egyik legmeghatározóbb élménye volt a stockholmi Eurovízió, hiszen olyan profi körülmények között állhatott színpadon, amit addig és azóta sem tapasztalt. Mindannyiunkat meglepett az ajándékával: a stockholmi színpadon viselt pólóját és a “ComeTogether” egyentáskát felajánlott a MEF-nek, így ezek bekerültek a Kincstárunkba. Ezúton is köszönjük!

Miután kiderült, hogy Tamás a szólókarrierjét is egyengeti és nem adja fel, hogy szólóban is ott lehessen egyszer A Dal színpadán, mindketten egyetértettek abban, hogy egy dal attól jó, ha önazonos, hiszen csak attól lesz az előadása hiteles. Bori és Tamás jó tanácsa annak, aki valaha Eurovízión képviselhet egy országot: Ne felejtsék el jól érezni magukat!

Mielőtt kezdetét vette volna a Kvíz, bejelentésre került, hogy a 2018. augusztus 18-20. között, Balatonakarattyán megrendezésre kerülő Eurovízós Tábor díszvendége lesz három napon át az 1975-ös verseny holland győztese, a Teach In énekesnője, Getty Kaspers!

Az EuroKvízió egyik rejtett kérdését maga Paul Harrington és Charlie McGettigan (a ’94-es Eurovízió győztes párosa) tette fel (videóüzenetben). A játék során a falra vetítve jelentek meg a kérdésekhez tartozó kulcsszavak, amik közül egyet az éppen egymással párbajozó felek kiválasztottak, majd igyekeztek a másiknál gyorsabban megadni a helyes választ. A csavarosabbnál csavarosabb kérdésdömping végén végül Péter vitte el az idei Dal dupla CD-t. Ezután kiderült, hogyan zárult az OGAE Second Chance szavazásunk, kit indítunk/indítanánk a versenyen. Most már biztosan tudjuk, hogy a yesyes-t és az Let You Run Away című dalukat. (Az AWS csak picivel lemaradva lett második.)

A Dal döntő előtti utolsó felvonásban Lina Sandéné volt a főszerep: a svéd énekesnő idén és tavaly is volt a román előválogatóban. Az idei saját dala, az A Love Worth Falling for előadása után az alábbi produkcióval lepett meg minket:

A MEF történetének első meghívott énekes fellépője életében először énekelt magyarul. Ez azért érdekes, mert Lina kiválóan beszél magyarul, hiszen Budapest a második otthona. (Csak ez “galád módon” meglepetésnek volt tartogatva.)

A minikoncert után jött az, amiért összegyűltünk: Te Deum, Recirquel – idén ez azt jelentette, hogy kezdődik A Dal. A többi már történelem: a helyszínen nem kérdőjelezte meg senki a TOP4-et (főleg, hogy az AWS-t kiszurkoltuk, hogy legyen ott a négyben). Az eredményhirdetés után égbe szöktek a metálvillák és jó páran életükben először headbangelni próbált az AWS győztes produkciója alatt. (Szerencsére pogózni senkinek nem jutott eszébe.)

Miután kikiabáltuk Örssel együtt magunkat, a főszerep a táncparketté lett: az Eurovízió legnagyobb party számaira roptuk – talán egy kicsivel tovább is a kelleténél. 🙂

Galéria

Aki ott volt, remélhetőleg jól érezte magát, aki kihagyta, az… remélhetőleg ott lesz a következőn!
🙂