Hírcsokor ’18 – Vége a Dalnak és a februárnak: 9 ország választott!

Szombat este az eddigi legdurvább volt: 5 ország választott dalt egy időben. Mi persze A Dalt figyeltük, majd tomboltunk, majd kipihentük, most pedig megírtuk a heti összefoglalót!

Ez volt…

🇭🇺 Magyarország

A Dal 2018 döntőjében eldőlt: az AWS fog képviselni minket a Viszlát nyár című metálkölteménnyel! A banda épphogy bejutott a négybe (Király Viktor, a yesyes és Dánielfy Gergő mellett), de a közönség mellettük tette le a voksát. Bővül a magyar eurovíziós történelem zenei palettája: ilyen zenét sem küldtünk még!

GRATULÁLUNK ÉS SOK SIKERT LISSZABONBAN!

A fentiek és a szavazásunk értelmében eldőlt az is, hogy az OGAE Second Chance Contesten yesyes dalát, az I Let You Run Away-t fogjuk indítani.

Amint összeszedtük az emlékeinket, jövünk a WatchTogether bulink élménybeszámolójával is! (Van miről!)

Dalt választottak

🇷🇸 Szerbia 20-án tartotta nemzeti döntőjét, a régmúltból főnixmadárként feltámadt Beoviziját. A műsor során 17 dal közül választotta ki a győztest az öttagú zsűri és a nézők. A dalok elhangzása után egy „Best of ex-Yugoslavia” koncertet hallhattunk, többek közt Knez, Sanja Vučić, Jacques Houdek, Tijana Bogičević és Bojana Stamenov is előadta korábbi Eurovíziós dalát. A zsűrinél 52 pontot ért Saška Janks „Pesma za tebe” szerzeménye, ám 53 ponttal Sanja Ilić Balkanikával kiegészült dala, a „Nova deca” győzött náluk. A nézői szavazás sem fordított: az első helyezett a Nova deca lett, majd’ két és félszer több pontot kapott, mint a második helyezett. A műsorvezetők a show végén bejelentették, örömmel várnak mindenkit a jövő évi Beovizijára is. 😉

🇩🇪 Németország az Unser Lied für Lissabon ezúttal Barbara Schöneberger nélkül, Berlinből jelentkezett. Habár sokan a Voxxklubot várták győztesnek, az összes létező kategóriát (egy százfős Eurovíziós csoport, a nemzetközi zsűri és a nézők) megnyerte Michael Schulte és a You Let Me Walk Alone. A dal az énekes személyes veszteségéről szól, a kamaszkorában elhunyt apjáról.

🇺🇦 Ukrajna is velünk együtt, szombaton választotta ki indulóját. A hatfős döntőben a két nagy esélyes Tayanna és Mélovin dalai voltak. Mindkét produkció csak egy-egy zsűritagtól kapott max pontot: Mélovin Verka Serduchkától, Tayanna pedig Jamalától, összességében a zsűri Tayannát hozta ki győztesnek. A nézők viszont Mélovint, aki egyel több pontot szerzett, mint Tayanna, így 2018-ban Ukrajnát Mélovin képviseli Under the Ladder című számával, hozzánk hasonlóan a második elődöntőben.

🇲🇩 Moldova a szuperszombat egyik egzotikus felvonása volt. A 16 induló közül Philipp Kirkorov szerzeménye letarolta a zsűrit és a nézőket is: a kilenctagú grémiumból csupán egyvalaki nem adott a DoReDosnak 12 pontot, a nézők szavazásán pedig tízszer (!) annyit kapott, mint a második helyezett. Így a trió My Lucky Day című dalukkal képviselheti az országot.

🇸🇮 Szlovénia: Az EMA 2018 döntősei között több ismert név is feltűnt, így a BQL és Nuška Drašček is. A zsűri szavazatai alapján meglepő módon csak harmadik helyen zárt a végső győzelemre is esélyesnek tartott BQL, pontjainak épp kétszeresét kapta Lea Sirk Hvala, ne! című dala. A nézői szavazást a BQL nyerte, de 10 ponttal lemaradt Lea mögött, így ő képviseli Szlovéniát az idei Eurovíziós dalfesztiválon.

Amúgy az RTV olyat tett, amiről mi még mindig csak álmodunk: a szakmai zsűri egyik pontját a helyi OGAE klub adta – egy ötfős különítmény pontozta a helyszínen a dalokat.

🇱🇻 Lettország is velünk egy időben választotta ki lisszaboni dalát. Hiába jutott mégis döntőbe Markus Riva, a Supernovát Laura Rizzotto és a Funny Girl nyerte, mégpedig a nézők és a zsűri egyöntetű döntésével. Érdekes módon a letteknél minél kevesebb pontot kellett gyűjteni – Laurának kettő pontja volt, míg Markusnak 10.

🇦🇲 Örményország vasárnap este választotta ki azt a dalt, mellyel Lisszabonban indulnak. Az elődöntők hétfőn és csütörtökön voltak, melyből 5-5 dalt választottak ki a vasárnapi döntőbe. Volt itt minden: pörgős europop (Asmik Shiroyan – You and I), kiabáló transzvesztita (Kamil Show – Puerto Rico), de a nézők és a zsűri kegyeit is megnyerve Sevak Khanagyan Qami című száma nyerte a jegyet a portugál fővárosba. Az orosz-örmény származású énekes a 2016-os ukrán X-Faktor győztese, dalát a május 8-i első elődöntőben hallhatjuk majd.

🇷🇴 Romániában is vasárnap ért véget a Selecția Națională. A műsor szó szerint bejárta az országot, mire Bukarestbe ért, ahol is a döntőt a The Humans nevű együttes nyert a Goodbye című rockballadával. (Khm…)

Míg a korábbi öt adásban csak a zsűri, a fináléban már csak a nézők döntöttek. Hogy jól, vagy rosszul, az majd május 10-én fog kiderülni, hisz a románok is velünk egy elődöntőben szerepelnek. (Khm…)

Válogattak

🇸🇪 Melodifestivalen (ld. még: Svédország) megtartotta negyedik elődöntőjét is (igazából akkora show, hogy lassan tényleg megtartja magát). Újabb két előadó került a döntőbe, ketten az eheti Andra Chansen-be, három szomorú előadótól pedig búcsút vettünk. Felix Sandman és Olivia Eliasson a második esély fordulót bővíti, a döntőt pedig Rolandz és természetesen Mariette, immár harmadik alkalommal.

Párosítva lettek a jövő heti előadók is – az Andra Chansenben egy-egy (hasonló stílusú) dal közül csak egy jut tovább. A párok: Margaret vs. Moncho, Renaida vs. Olivia Eliasson, Felix Sandman vs. Mimi Werner, valamint Sigrid Bernson vs. Méndez.

🇱🇹 Szinte hihetetlen, de Litvániában már az elődöntőkhöz érkezett az Eurovizijos. A Závodi Marci által (is) írt dal, azaz Kotryna Juodzevičiūtė That Girl-je épphogy, harmadik helyen jutott a döntőbe. A fordulót Jurgis Brūzga 4Love című dala nyerte. Szinte hihetetlen!

🇵🇹 A házi gazda Portugália is befejezte a selejtezést, most szombaton már a Festival da Canção döntője következik. A vasárnapi, második adást (elődöntőt) kétszer tizenkét ponttal Diogo Piçarra Canção do fim című (hopp, most tessék meglepődni!) fadója nyerte.

Ez lesz…

Döntők

  • 🇸🇲 március 2. – 1in360 Show
  • 🇫🇮 március 3. – UMK (Saara Aalto)
  • 🇪🇪 március 3. – Eesti Laul
  • 🇮🇸 március 3. – Söngvakeppnin
  • 🇵🇱 március 3. – Krajowe Eliminacje
  • 🇵🇹 március 4. – Festival da Canção

Válogatók

  • 🇱🇹 március 3. – Eurovizijos
  • 🇸🇪 március 3. – Melodifestivalen Andra Chansen

Aki mindezt végigolvasta, annak itt a jutalom: MEF Google Naptár!