Hírcsokor ’18 – Mindenki a fedélzetre!

Tegnap már a második gyertyát gyújtottuk, így érezhetően közeleg az év vége. Jelen posztban a felpörgött eseményekről számolunk be.

 

🇭🇺DAL🇭🇺DAL🇭🇺DAL🇭🇺DAL🇭🇺DAL🇭🇺DAL🇭🇺DAL
Kialakult A Dal 2018 mezőnye. Ezen a linken találjátok élő közvetítésünket december 6-ról, ahol részleteztünk mindent, ami ezzel kapcsolatos.
UPDATE: The Matter visszalépett a versenytől. Helyettük a Patikadomb – Jó szelet! című dalával találkozhatunk január-február folyamán. Folyamatosan frissülő A Dal 2018 adatlapunkat pedig itt találjátok.

 

Elkészült a lisszaboni színpad látványterve! A portugál történelmet, ezáltal a navigációt, a tengert, a hajókat és a térképeket szimbolizáló színpad terveit kedden mutatták be. Az előző évekhez képest nagyobb, hiszen a tavalyihoz képest dupla annyi férőhelyhez grandiózusabb elemek dukálnak.

 

🇪🇸 A spanyol RTVE bejelentette, idei indulójuk az Operacion Triunfo nevű tehetségkutató nyertese lesz. A show keretein belül választották ki 2002-es tallinni indulójukat Rosa személyében, ahogy Beth és Ramon is így került a rigai és isztambuli színpadra, mindhárman top 10-es eredményt elérve.

🇦🇹 Nyugati szomszédunk kedden reggel egy rádiós műsorban bejelentette indulóját, aki nem más, mint César Sampson. A linzi születésű énekes nem először áll majd az Eurovíziós színpadon (mögött), hisz 2016 után 2017-ban is vokalistája volt a bolgár Poli Genovának, valamint Kristian Kostovnak. Dalát februárban hallgathatjuk meg.

🇱🇻 Lettország bejelentette a 2018-as Supernova résztvevőit. Ezen az oldalon némi lett nyelvtudással (vagy Google fordítóval) lehet végigolvasni az erről szóló cikket. A 63 beérkezett pályaművet harmadolták, így 21 produkció indulhat a LATVIA #LAT feliratért. Három elődöntőből 2-2-2 dal jut a hatfős döntőbe.

🇨🇿 Csütörtökön jelentette be a Česká Televize, miszerint dalukat egy nemzeti döntő keretén belül választják ki. A televoting és nemzetközi zsűri szavazati alapján hat darab dal közül jut ki egy a portugál fővárosba. Ezidáig egyetlen egyszer nem belső kiválasztással nevezték meg indulójukat, ez az első indulásukkor, 2007-ben történt meg.

🇸🇮 A szlovén RTVSLO megnevezte a 2018-as EMA indulóit. A pénteken bejelentett előadók között ott van a BQL, valamint 2016-ban Szlovéniát képviselő ManuElla is. Minden dal szlovén nyelven kellett íródjon, de hogy vajon 2014 után ismét lehet-e majd biztosan szlovén nyelvet hallani a lisszaboni színpadon, később kiderül.

🇦🇺 Több ezer kilométert tett meg a hír, mire elért hozzánk, de biztosan megérkezett: 2018-ban Ausztráliát Jessica Mauboy képviseli! A 2014-ben már az ausztrál interval act által “tiszteletbeli első résztvevő” dalát később tudjuk meg. Ausztrália eddig egy kilencedik, egy ötödik és egy második helyezéssel büszkélkedhet három éves Eurovíziós szereplése óta.

 

Ennyi történt az előző héten, tartsatok velünk jövő hétfőn is! Szép hetet mindenkinek!