Hírcsokor ’18 – Mindenki a fedélzeten!

Szinte hihetetlen, de véget ért a 2018-as válogatószezon, teljes lesz a mezőny! Nézzük is, hogy kik és hogyan választottak az utolsó bő lére eresztett dalbejelentős héten! Az összefoglaló után pedig mutatjuk, hogy mi várható a továbbiakban.

Dalt mutattak be…

🇭🇷 Déli szomszédunk március 6-án, kedden mutatta be dalát. A horvát köztévé, a HRT Franka Batelićet kérte meg, hogy képviselje országukat az Eurovíziós Dalfesztiválon, méghozzá Crazy című számával. A dal modern köntösbe öltött lassú popdal, amit a horvátok 2010-es dalát, a Lako je sve-t is szerző Brahimir Mihaljević-tyel írt közösen Franka.

🇦🇹 Cezár Sampson (mármint az ORF) is bemutatta dalát, melynek címe Nobody But You. Nyugati szomszédaink az első elődöntő második felében lépnek színpadra.

 

🇧🇪 Belgiumnak ugyan már (véletlenül?) kiszivárgott a dala, ám most be tudjuk mutatni hivatalosan is. Sennek – A Matter of Time.

 

🇮🇪 Írország is bemutatott. Mármint dalt, természetesen. Meg hát, azért a klip témájával egy pár embernek végül is bemutatott. Ryan O’Saughnassey – Together.

🇮🇱 Izrael bemutatta Netta Barzailai Lisszabonba készülő dalát, melynek címe Toy. Pörgős, kotkodálós, “nemvagyokajátékszered” dal. Az első elődöntő első felében mutatják be, nagyon frappáns lehetne, ha mondjuk ezzel nyitnák az elődöntőt. (Figyelem! A dal függőséget okoz!)

🇦🇺 Jessica Mauboy is előállt dalával. Ausztrália biztosra megy, jól felépített, erős popszámmal készül az Eurovíziósra egy erős előadóval. Jessica Mauboy – We Got Love

🇷🇺 Az orosz köztévé is bemutatta idei dalát, mely nem más, mint az I won’t break. Az egy évet kihagyni (nem is annyira) kényszerülő Oroszországot az a Julija Szamojlova képviseli, aki tavaly a házigazda Ukrajna és Oroszország között, az ukrán törvények miatt kirobbant botrány hatására kényszerült visszalépni az évi versenyzésétől.

🇲🇰 Macedónia dalát is elérhetővé tették, az Eye Cue  Lost And Found című dala igen változatos, sűrűn váltogatott stílusa és ereje teszi érdekessé a dalt.

🇧🇬 Bulgáriát az EQUINOX fogja képviselni a Bones című dallal. Előzetesen az országot potenciális győztesként tartották számon a fogadóirodák, a dal megjelenése után jelentősen visszaestek. (Ebbe mondjuk közrejátszhatott az izraeli dal megjelenése is…)

🇬🇪 Grúzia volt az utolsó befutó (de megvártuk, azért késett a menetrend szerinti Hírcsokrunk). Kedden az Iriao dalával lett teljes a mezőny, ami leginkább a szakmai zsűri valamint a komolyzenéhez közelebb álló nézők voksaira támaszkodhat májusban.

Akik válogatóztak…

🇸🇪 NU KÖR VI! – így kezdődött, természetesen szokás szerint a 2018-as Melodifestivalen. Maga a show és az interval act-ek nem voltak olyan jók, mint tavaly, ellenben Renaidának elszállt a monitorja, így ő újra előadhatta dalát a tizenkét produkció elhangzása után. A szavazás rettenetesen izgalmas volt, a zsűriszavazatok 2 és 114, a nézőik viszont 37 és 67 között mozogtak! Végül 25 pont előnnyel Benjamin Ingrosso képviseli a legendásan sikeres országot.

🇳🇴 Norvégia is választott. A kicsit átvariált pontozású MGP-n idén a tízfős mezőnyből 4 dalt választott ki a zsűri, akik közül ketten szuperdöntőznek, egy párbaj során. Ezt Rebecca és Alexander Rybak tette meg. És végül Alexander Rybak került ki győztesként That’s How You Write A Song című dalával.

🇱🇹 Litvánia vasárnap tartotta nemzeti döntőjét. A hat előadó közül végül Ieva Zasimauskatie került ki győztesként, When We’re Old című száma mind a nézők, mind a zsűri tizenkét pontját magáénak tudta. A Závodi Marcell által is szerzett That Girl című szerzemény csupán ötödik lett.

Ez lesz…

  • március 23. – április 8.: OGAE Poll – az éves nagy nemzetközi fan szavazás, hamarosan jövünk a részletekkel
  • április 6-25.: OGAE Song és Retro Contest nevezési fázis (csak MEF tagoknak, részletekkel hamarosan emailben jelentkezünk)
  • június első fele: OGAE Song és Retro Contest előválogatónk (nyilvános)
  • június 15. és július 15. közötti valamelyik két hétben: OGAE Second Chance Contest szavazás
  • július 1-31.: III. MEF Fordítóverseny nevezés
  • augusztus első fele: KDP 2018 – nevezési fázis, és fordítóverseny – szavazás
  • augusztus 18-20. Eurovíziós Tábor (Balatonakarattya)

Eurovízióval, válogatókkal, bulikkal és OGAE/MEF szavazásokkal tarkított Google Naptárunkat IDE KATTINTVA használd egészséggel! 🙂