Hírcsokor ’18 – Málta és Svájc is választott

Málta és Svájc is választott, dübörögnek a nemzeti döntők, nézzük is meg, mi történt a héten!

Ez volt…

Magyarország

🇭🇺 Lement A Dal harmadik válogatója is, így most már kialakult az elődöntők mezőnye is. A harmadik válogató továbbjutói:

Szőke – Kökény – Szakcsi – Életre kel  –  44 pont (37+7)
Horváth Tamás – Meggyfa – 42 pont (33+9)
Ham Ko Ham – Bármerre jársz – 38 pont (30+8)
Maszkura és a Tücsökraj – Nagybetűs szavak – 38 pont (32+6)
Horváth Cintia és Balogh Tomi – Journey – 37 pont (31+6)
Gulyás Roland – H Y P N O T I Z E D – 35 pont (27+8) vígaszág

(WATCHTOGETHER BULI február 24-én a MEF szervezésében!)

Nem Magyarország

🇷🇺 Az előző évben kisebb botrányba fulladt orosz visszalépéssel egybekötött ígéreteknek megfelelően Oroszországot Julija Szamojlova képviseli Lisszabonban.

🇸🇪 “Sverige, vi har ett resultat!” – mondta el David Lingden a Melodifestivalen első elődöntőjében. A hatrészes show-műsor első adásában ismét láthattuk, ahogy egy kicsit megint átalakult Mellót kaptunk Karlstad-ból jelentkezve. A továbbjutók:

John Lundvik – My Turn – döntő
Renaida – All the Feels – andra chansen
Sigrid Bernson – Patrick Swayze – andra chansen
Benjamin Ingrosso – Dance You Off – döntő

A műsor során rekord számú, 6,617,451 szavazat érkezett. Jövő héten Göteborgból jelentkezik az SVT mini-Eurovíziója, többek közt Samir & Victor és Margaret dalával.

🇷🇴 Románia harmadik válogatóját Craiova városa tartotta. A válogatóból VYROS, Xandra és Erminio Sinni & Tiziana Camelin jutottak tovább.

🇱🇻 A lettek is megtartották a Supernova első válogatóját, melynek továbbjutói a nézők és a zsűri kiegyenlített pontjai alapján Leine Greifane és Edgars Kreilis lettek. És tényleg lettek…

🇱🇹 A szombati adással lezárult a válogatók köre Litvániában. A negyedik válogatót Monika Marija nyerte; a zsűrinél második, a nézőknél viszont első helyen zárt.

Új dalok

🇲🇹 Szombat este tartották meg a Malta Eurovision Song Contestet, mely győztese Christabelle Borg lett Taboo című számával. Ő nem lett, máltai. Teljesen egyhangú volt a választás, a zsűri mind az öt 12 pontját megkapta, a nézői pontok negyedét kapta meg, összesen 133 pontot elérve.

🇨🇾 Ciprus dalt és előadót választott. Az országot Eleni Foureira képviseli majd májusban Fuego című dalával. A zenét később mutatja be a ciprusi köztévé.

🇨🇭 Svájc  is kiválasztotta dalát: Zibbz – Stones. A döntőben 153 pontot magának tulajdonító formáció májusban az első elődöntő második felében lép színpadra.

Ami lesz…

MA mutatja be 🇩🇰 DániaDansk Melodi Grand Prix indulóit, melyek közül szombaton választja ki indulóját a dán tévé, 🇮🇹 Olaszországgal egyetemben, ahol már keddtől kezdődően keresik az olasz dalt Lisszabonba a Sanremo Fesztivál keretein belül. Szerdán tűzi műsorára a 🇬🇧 BBC a Eurovision: You Decide dalválasztó műsorát. Az Egyesült Királyság válogató műsorát Mel Giedroyc ezúttal nem egyedül vezeti: a társműsorvezető a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Måns Zelmerlöw lesz!

Pénteken startol a 🇸🇲 San Marino: 1in360 Show, szombaton pedig folytatódik 🇭🇺 A Dal az elődöntőkkel, ugyanígy az 🇱🇹 Eurovizijos is, második elődöntőjéhez ér a 🇱🇻 lett Supernova és a 🇸🇪  a Melodifestivalen, valamint elkezdődik az 🇪🇪 észt Eesti Laul, az 🇮🇸 izlandi Söngvakeppnin és az 🇺🇦 ukrán Vidbir is, vasárnap pedig Tordáról jelentkezik a 🇷🇴 Selecţia Naţională.

Szép hetet mindenkinek!

Hogy ne kelljen mindezt bevésned a naptáradba, mi már megtettük helyetted: használd a MEF Google naptárát!