Hírcsokor ’18 – Két szuperszombat között vagyunk

Az idei Eurovízió mezőnyének majdnem a fele válogatott vagy bemutatta az idei versenydalát. Elérhető a görög, fehérorosz és montenegrói dal, Magyarországon kialakult a döntős mezőny!

Ez volt…

🇭🇺 A Dal 2018

A szombati adást lehetett volna “Tamásodik elődöntőnek” is hívni, hiszen a versenyzők között ott volt Vastag Tamás, Horváth Tamás, Katona Tamás és Balogh Tomi is. De szerencsére senki nem tett így, úgyhogy nézzük a jegyzőkönyvet:

AWS – Viszlát nyár – 46 pont (39+7)
yesyes – I Let You Run Away – 45 pont (37+8)
Király Viktor – Budapest Girl – 42 pont (35+7)
Horváth Tamás – Meggyfa – 38 pont (30+8)

(IDE kattintva tudsz szavazni péntekig, hogy kit indítsunk a Second Chance Contesten!)

(WATCHTOGETHER BULI február 24-én 17:30-tól a MEF szervezésében!)

Dalt választottak

🇬🇷 Görögország

Egy kisebb (de inkább nagyobb) kálvária után a görög ERT két versenyzőt is diszkvalifikált a három döntős produkció közül, így a nemzeti döntőt lefújva Yianna Terzi képviseli a Hellász államot Ónerió mou című dalával Lisszabonban. Érdekesség, hogy a dal teljes egészében görög nyelvű, ez korábban 2010-ben, előtte 1998-ban fordult elő.

🇧🇾 Fehéroroszország péntek este tartotta a válogatóját, amit több botrány is megelőzött: az eredeti 11 indulóból többen is megtámadták ALEKSEEV-et, amiért a versenydalát – állítólag – már szeptember 1. előtt előadta több koncertjén. A nemzeti köztévét a kiválasztott mezőny több, mint fele azzal fenyegette, hogy visszalépnek, ha ALEKSEEV nem kerül kizárásra. Végül csak Sofi Lapina tett így. Mindezek után, a kijevi születésű, 24 éves ALEKSEEV nyerte a válogatót, mind a közönség, mind a zsűri 12 pontját bezsebelve.

🇲🇪 Montenegró

Szombaton tartották a crnogorác fővárosban, Podgoricában a 2018-as Monteviziját. Az öt előadóból három került a szuperdöntőbe, ahol Vanja Radovanović Inje című dala nyert. A dalt május 10-én hallhatjuk (hozzánk hasonlóan) a második elődöntő második felében.

Előadót választottak

🇮🇱 Izrael szokása szerint a Rising Starban megismert, falemelős módszer választotta ki az indulóját, aki idén Netta Barzilai! Szinte csak feldolgozásokkal győzte meg a közönséget (és a zsűrit): egy looperrel előadta például a Barbie Girlt is, de már a meghallgatásra is az A-ba-ni-bi egy sajátos feldolgozásával ment. Netta tehát tud beatboxolni, elképesztően muzikális, és az Eurovízió közönsége egyébként is imádni fogja. Izraelnek kb. egy hónapja van, hogy megtalálja a hozzá illő dalt!

🇭🇷 Horvátország előadót és dalcímet is választott. Franka Batelić képviseli déli szomszédunkat Crazy című számával. A HRT nyilatkozata szerint a hónap végén, február 26-án hallgathatjuk meg először a dalt.

🇲🇰 Macedónia egy napon választott Horvátországgal – úgy tűnik, felébredtek a délszláv államok köztévéi. Aki képviseli a kétmilliós országot, az nem más, mint az Eye CueLost and Found című dalukat később mutatja be az MRT.

🇨🇾 Eleni Foureira képviseli Ciprust a lisszaboni nagyszínpadon. A dal címe Fuego, nyilvánosságra hozatala később várható. A dalt a dalszerző Alex P eredetileg a görög műsorsugárzó ERT-nek nyújtotta be, de ott nem szavazták be a legjobb dalok közé.

Válogattak

🇸🇲 Pénteken tartották a 1in360 második dalbemutató show-ját, mellyel San Marino dalát választják ki az Eurovíziós Dalfesztiválra. A döntő egy hét pihenő után március 3-án lesz megtartva a szlovák fővárosban, Pozsonyban.

🇺🇦 Szombaton tartották az ukrán Vidbir második elődöntőjét. A döntőbe három előadó jutott be: Melovin, Tayanna és Kadnay. A döntőt szombaton tartják meg.

🇸🇮 Ljubljanában is elkezdtek válogatni. Az EMA elődöntőjéből nyolc produkció jutott tovább a döntőbe:
BQL – Ptica
INA SHAI – V Nebo
Indigo – Vesna
Lara Kadis – Zdaj sem tu
Lea Sirk – Hvala, ne!
Martia Martensson – Blizu
Nuška Drašček – Ne zapusti me zdaj
Proper – Ukraden cvet

Szlovénia szombaton dönt idei indulójukról.

🇱🇹 litván Eurovizijos ötödik válogatójából ismét hat dal jutott tovább a döntőbe, első helyen Ieva Zasimauskaitė When We’re Old című száma. Jövő héten elődöntővel érkezik a sokrészes műsorsorozat.

🇸🇪 Megtartották a Melodifestivalen 3. elődöntőjét is. A svéd mini-Eurovision két döntőse Martin Almgren és Jessica Andersson, andra chansenbe jutott Moncho és Méndez.

🇱🇻 lett Supernova hatf… Khm. Hétfős döntőjét újabb két, ezúttal a finálé mezőnyét teljessé tevő produkció gyarapította. Ők Laura Rizotto, valamint Lauris Valters.

🇪🇪 Szombaton tartották az Eesti Laul második elődöntőjét, amelyből újabb 5 előadó csatlakozott a döntős mezőnyhöz. Ők Eliis Pärna & Gerli Padar, Evestus, Frankie Animal, Karl Kristjan & Karl Killing ft. Wateva és Nika. A döntőt két hét múlva rendezik meg a tallinni Saku Suurhall-ban.

🇮🇸 Aron Hannes, Áttan és Dagur Sigurðarson jutott még be az izlandi Söngvakeppnin döntőjébe, amely szombaton lesz megtartva, csakúgy, mint a Dal döntője.

🇷🇴 román nemzeti válogató, a Selecţia Naţională ötödik, egyben utolsó, Segesváron rendezett elődöntőjéből Dora Găitanovici, Teodora Dinu és a The Humans jutottak tovább a döntőbe. Szomszédunk nemzeti döntője vasárnap este lesz a fővárosban, Bukarestben.

🇵🇹 A házigazda nemzeti döntőjének, a Festival da Canção első elődöntőjének 13 produkciója közül hét került a döntőbe. A legjobb dal Peu Madureira Só por ela lett, a közös, 50-50% arányú szavazáson ő nyerte el a legtöbb pontot. Jövő héten folytatódik a műsor a második elődöntővel, amiből szintén 7 dal jut tovább a döntőbe.

Ez lesz…

Döntők

 • 🇷🇸 – február 20. – Beovizija
 • 🇩🇪 – február 22. – Unser Lied für Lissabon
 • 🇭🇺 – február 24. – A Dal
  Nézd velünk együtt! MEF WatchTogether Party Budapesten!

 • 🇺🇦 – február 24. – Vidbir
 • 🇲🇩 – február 24. – O melodie pentru Europa
 • 🇸🇮 – február 24. – EMA
 • 🇱🇻 – február 24. – Supernova
 • 🇷🇴 – február 25. – Selecția Națională
 • 🇦🇲 – február 19., 22., 25. – Depi Evratesil

Válogatók

 • 🇱🇹 – február 24. – Eurovizijos
 • 🇸🇪 – február 24. – Melodifestivalen
 • 🇵🇹 – február 25. – Festival da Canção

Add hozzá a google fiókodhoz a MEF naptárát, hogy a fenti információtömeget zsebre vághasd!