Hírcsokor ’18: az első márciusi hétvége után vagyunk

A hét nyugisan indult, aztán a hétvége alatt kaptunk 10 és fél új dalt. Már csak 12 ország hiányzik a teljes mezőnyből! Nincs több szuperszombat, de tartalmas hetek következnek!

Ez volt…

Döntőztek

🇫🇮 Finnország rendhagyó UMK-t tartott, hiszen az előadót, Saara Aalto-t már hónapokkal korábban bejelentették, így a kérdés csupán annyi volt, hogy melyik dallal megy Lisszabonba? A dominót és a királynőket legyőzték a szörnyek: a Monsters lesz az idei finn dal. (Saara Aalto pedig végre nem csak második lett, hiszen az első és a harmadik hely is az övé…)

🇪🇪 Észtország egy szó szerint varázslatos Eesti Laul döntővel örvendeztetett meg minket: szinte végig láthattunk bűvésztrükköket (csak úgy szolídan, a háttérben elrejtve), de Koit Toome például szó szerint elveszett (Veronában). És persze a TV világában könnyű ámulni, az utolsó szavazás lezárása előtti produkció még a tapasztalt szemeket is tágra nyithatta.

Mindezek mellett egy szoros és izgalmas verseny is zajlott, aminek a végén mégiscsak a papírforma jött be: Elina Nechayeva operaénekes nyert a La Forza című dalával. Az alkotói között ott van az a Mihkel Mattisen és Timo Vendt is, akik a 2013-as észt dalt, az Et uus saaks alguse-t is szerezték.

🇸🇲 San Marino Szlovákiában egy máltai-német párost választott, hogy képviselje őket Portugáliában… A 1in360 Show ősszel még ígéretesen hangzott, aztán menet közben annyiszor változtak a szabályok, a dátumok, és úgy egyáltalán minden, hogy fenntartásokkal kezelhetjük azt, hogy tényleg Jessika és Jennifer Brening fogja képviselni a miniállamot a Who We Are  című dallal.

🇮🇸 Izland szombaton tartotta nemzeti döntőjét hat előadó részvételével. A döntőből ketten kerültek a szuperfináléba, a zsűri és a nézők is egyetértettek abban, hogy ez a két név Dagur Sigurðsson és Ari Ólafsson. A két énekes közül csak a nézői szavazatok döntöttek, így végül Ari Ólafsson és az Our Choice fogja képviselni a szigetországot Lisszabonban.

🇵🇱 Lengyelország is szombaton tartotta nemzeti döntőjét, a Krajowe Eliminacje 2018-at, ahol a nézők és a zsűri szavazatai alapján válogatták ki az idei lengyel dalt. A szerb pontozáshoz hasonlóan itt is összesítették a zsűri szavazatait, és 1-8, 10 illetve 12 pontot osztottak ki, hasonlóan a nézői szavazatokhoz, az 50-50% betartása érdekében. A végső győztes Gromee Ft. Lukas Meijer Light Me Up című száma, amely ugyan 8 pontot kapott a zsűritől, de 12-t a nézőktől.

Az eleve döntős országok közül utolsóként a házi gazda 🇵🇹 Portugália is kiválasztotta a dalát. Igaz, kisebb botrány előzte meg a Festival da Canção döntőjét: a toronymagasan esélyes Diogo Piçarra, miután a múlt heti elődöntőt megnyerte, váratlanul visszalépett. A vasárnapi mezőnyből ketten emelkedtek ki: Catarina Miranda a Para sorrir não preciso de nada című dala a zsűrinél első, a nézőknél pedig második lett. Cláudia Pascoal viszont épp fordítva: az O jardim a szakmai grémiumnál csak második lett, a nézőknél viszont nyert, így a rózsaszín hajú lány és a dala fogja a hazai közönséget ámulatba ejteni májusban.

Dalt mutattak be

🇭🇷 Horvátország csak fél perc erejéig tartozik ide, hiszen hétfőn éppen ennyit mutattak meg Franka Batelić Crazy című dalából.

🇨🇾 Ciprus bemutatta Eleni Foureira dalát. A Fuego című szerzemény – mint korábban megírtuk – megjárta a görög nemzeti televíziót is, ám ők nem adtak zöld lámpát a nemzeti döntőjükben való részvételhez. Ellenben a ciprusi közmédia lecsapott a könnyed popdalra, ami képviseli a szigetországot az első elődöntőben, május 8-án. Pletykák keringenek arról, hogy a dal előadására felkérték Helena Paparizout is, aki viszont köszönte, de nem élt a lehetőséggel.

🇳🇱 Hollandia: 2014 után visszatér a fél Common Linnets, Waylon fogja képviselni az országot. A múlt héten minden héten bemutatták egy dalát az érkező új lemezéről, köztük azt is, ami képviselni fogja az országot az Eurovízión. Az pénteken derült ki, hogy ez a dal az Outlaw in ‘Em.

🇦🇿 Azerbajdzsán is bemutatta dalát. Aisel X My Heart című dalát az énekesnő főbb műfajával, a jazz-zel és a soul-lal ellentétben a popos vonal jellemzi, egy igazi Euroclub slágert kaptunk, vélhetően sokszor halljuk majd ott (is).

+1 🇧🇪 Belgium – habár hivatalosan keddre ígérték a bemutatót, Sennek A Matter Of Time kiszivárgottcímű dala idő előtt .

Válogattak

Hi-he-tet-len, de 🇱🇹 Litvániában kialakult az Eurovizijos Atranka döntőjének mezőnye! A szombaton megtartott második elődöntőt Ieva Zasimauskaitė nyerte, vele együtt jutott még tovább Monika Marija és Paula. A vasárnapi döntőben magyar érdekeltség is lesz: Kotrina Juodzevičiūtė dalának, a That Girl-nek társszerzője ZÄVODI.

🇸🇪 Svédország megtartotta párbajcsatáját, azaz az Andra Chansent. Ismét volt konfetti, flitter, és RENGETEG csillám, az előadókat elvitték egy körre a csillámlimóval, a random Melodifestivalen-kvíz nyertese kapott egy adag csillámot, és az egész arénát beterítették konfettivel – csak úgy. Fab Freddie döntőbeli csillámos húzásától előre félhetünk, rettegj, Stockholm!
Egyébként dalok is voltak természetesen, a párbajokból győztesen kikerült előadók pedig: Margaret, Renaida, Felix Sandman és Méndez.
Szombaton a Melodifestivalen már a fináléval vár mindenkit sok szeretettel és persze rengeteg csillámmal. Tack, Sverige!

Ez lesz…

Döntők

  • 🇸🇪 március 10. – Melodifestivalen
  • 🇳🇴 március 10. – Norsk Melodi Grand Prix
  • 🇱🇹 március 11. – Eurovizijos

Dalbemutatók

  • 🇭🇷 március 6. – Franka Batelić – Crazy
  • 🇦🇹 március 8. – Cesár Sampson – Nobody But You
  • 🇮🇱 március 10. – Netta Barzilai – Toy
  • 🇲🇰 március 11. – Eye Cue – Lost and Found
  • 🇧🇬 március 12. – előadó bejelentése és dalbemutató

Akikről nem tudunk, tehát meglephetnek

🇮🇪 Írország (Ryan O’Shaughnessy – Together), 🇦🇺 Ausztrália (Jessica Mauboy), 🇷🇺 Oroszország (Julija Szamojlova), 🇬🇪 Grúzia (Iriao – Sheni gulistvis)

Eurovízióval, válogatókkal, bulikkal és OGAE/MEF szavazásokkal tarkított Google Naptárunkat ide kattintva használd egészséggel! 🙂