Hírcsokor ’18 – 3 új dal a fedélzeten!

Válogatott a hétvégén Magyarország, Litvánia és Románia, dalt választott Franciaország, Spanyolország és Csehország. Kisorsolták az elődöntők beosztását is. Itt a február, jönnek a szuperszombatok! Heti összefoglaló.

Ez volt…

A Dal

🇭🇺 Idehaza A Dal második válogató adásán vagyunk túl, tarolt Dánielfy Gergely és az AWS. Habár az applikációt kivonták a forgalomból a válogatók idejére, hosszú idők múltán elégedett lehetett mindenki az eredményekkel: kellően differenciált nézői pontszámok és habár egy-egy kedvenc ki is esett, a továbbjutók mezőnye nem vitatható.

  1. Dánielfy Gergely – Azt mondtad – 45 pont (37+8)
  2. AWS – Viszlát nyár – 45 pont (36+9)
  3. yesyes – I Let You Run Away – 43 pont (34+9)
  4. BIGA – Good vibez – 43 pont (35+8)
  5. Odett – Aranyhal – 39 pont (33+6)
  6. SativuS – Lusta lány – 34 pont (26+8) – vígaszág

(WatchTogether buli február 24-én a MEF szervezésében!)

Más válogatók

🇱🇹 Litvániában megtartották az Eurovizijos 3. körét. A futamot Greta Zazza és a Broken Shadows nyerte: a zsűrinél első, a nézőknél 3. helyen zárt.

🇷🇴 Románia a 2. körnél tart, ezúttal Temesvárról jelentkezett a Selecția Națională 2018. MIHAI, Rafael & Friends és Jukebox feat. Bella Santiago jutottak a február 25-i döntőbe.

🇮🇪 Írország ma jelentette be, hogy Ryan O’Shaughnessy fogja őket képviselni Together című dalával. A 25 énekes-dalszerző a 2012-es Britain’s Got Talentben az 5. helyezést érte el, de feltűnt az ír Voice első évadában is.

Nemzeti döntők

🇫🇷 Szombaton Párizsban rendezték a Destination Eurovision döntőjét. A zsűrinél csak 3. helyen zárt a Madame Monsieur formáció, de a nézőket olyannyira meggyőzték, hogy a Mercy című számmal képviselhetik majd Franciaországot az Eurovízión. A daluk a ‘Könyörület’ címet viseli ugyan, de a franciául akár ‘Köszönömnek’ is érthetik.

🇨🇿 Csehország belehúzott: Mikolas Josef jóvoltából a Lie to Me jó eséllyel pályázik ‘Minden Idők Legjobb Cseh Eurovíziós Dala’ címre. Mind a zsűrinél, mind a nézőknél első helyen végzett a dal, és a klipben szereplő teve is.

🇪🇸 Spanyolország régi recepthez nyúlt vissza: a hosszú ideje népszerű “bentlakásos tehetségkutató”, az Operación Triunfo versenyzői közül került ki az indulójuk. A hétfő esti adás volt egyben a válogató, a győztes pedig Alfred & Amaia lettek a Tu canción című szerelmetes duettel.

Elődöntő sorsolás

Hétfőn lisszaboni idő szerint délben átadta Vitalij Klicsko Kijev kulcsát a soron következő rendező város polgármesterének, így hivatalosan is megérkezett a portugál fővárosba az Eurovíziós Dalfesztivál. Kisorsolták az elődöntők beosztását is, Magyarország a 2. elődöntő 2. felében fog versenyezni.

Ez lesz…

Igazán beindul a szezon!

Szombat

Folytatódik 🇭🇺 A Dal, az 🇱🇹 Eurovizijos, elkezdődik a 🇱🇻 lett Supernova, az 🇦🇲 örmény Depi Evratesil és a 🇸🇪 svéd minieurovízió, a Melodifestivalen.

Most szombaton rendezik az egyfordulós 🇲🇹 máltai válogatót is, azaz kiderül, hogy ki fogja a szigetországot képviselni májusban.

Vasárnap

A 🇷🇴 román válogató Craiovából jelentkezik, miközben 🇨🇭 Svájc dalt választ: az Entscheidungsshow 20 órakor kezdődik.

Szintén vasárnap kezdődik meg a MEF szavazása az idei Second Chance Contest indulónkról.

Jövő hét

Hétfőn jelentik be a dán Melodi Grand Prix indulóit és dalait, kedden elstartol a Sanremo Fesztivál és szerdán dalt választ az Egyesült Királyság. De addig még jelentkezünk! 😉

Hogy ne kelljen mindezt bevésned a naptáradba, mi ezt már megtettük helyetted: használd egészséggel a MEF Google Naptárját!