Eurovízió 2017: Meg van a ciprusi és a holland induló
Kategória: válogatók 2017

Górcső alá vesszük a 2017-es Eurovízió első résztvevőit. Ciprus és Hollandia már bejelentette, kit indít májusban. Extra: helyzetjelentés az örmény válogatóról.

Ciprus: Hovig

A 27 éves Hovig fogja képviselni a szigetországot Kijevben, azt még nem tudni, milyen dallal. 2009-ben tűnt fel a görög X-faktorban, majd 2010-ben és 2015-ben a ciprusi Eurovíziós előválogatón. Előbbin harmadik lett Goodbye című számával, míg a Stone in a River öt évvel később negyedikként zárt.

Ezzel zsinórban harmadjára indít Ciprus olyan előadót, aki a 2015-ös válogató döntőjében szerepelt, hiszen a Minus One ugyanebben az évben lett második a Shine című számukkal. Elgondolkodtató, hogy mekkora összegben lehetne fogadni arra, hogy jövőre a 2015-ös közönségkedvencet, Panagiotis Koufogiannist fogják-e nevezni?

Hollandia: O’G3NE

A napokban jelentették be Hollandiában, hogy a 2014-es helyi Voice győztes lánytriója, az O’G3NE követi Douwe Bob-ot az ország Eurovíziós történelmében. A siker persze nem borítékolható előre, hiszen a) teljesen más stílusúak, b) az ő daluk sem ismert egyelőre és c) az Eurovízión semmi sem biztos.

A három lány, név szerint: Lisa, Amy és Shelley minden esetre nem újoncok az Eurovíziót illetően: 2007-ben ők képviselték a házigazda Hollandiát a Junior Eurovízión – 11. helyen zártak.

Az biztos, hogy a jubileumot nem is ünnepelhetnék jobban, mint hogy visszatérnek az Eurovízióra, de a lánybandák sikereinek listája az Dalfesztiválon nem nyúlik hosszúra.

Örményország: Depi Evratesil

Depi Evratesil annyit tesz: Irány az Eurovízió. Tehát ez nem az induló, hanem a válogató műsor címe. Október elején kezdték el sugározni a válogatókat, de már túl vagyunk a kettes fázis második adásán is. Ebben a részben a hat tagú zsűri (Aram MP3, az Arshakyan nővérek, Iveta Mukuchyan, Essaï Altounian és Hayko, azaz csupa korábbi ESC-résztvevő) a saját négyfős csapatába keres tagokat. A dalok előadásának utolsó 10 másodpercében nyomhat gombot az ítész, aki a leggyorsabb, viheti magával a versenyzőt.

A műsorfolyam nem lesz rövid, hiszen csak decemberre derül ki, ki mehet az Eurovízióra.

Aki szeretné követni a műsort, ezen a linken teheti meg.