ESC2018: őket küldenénk

Szimpátia szavazást tartottunk azzal a kérdéssel, hogy “Ki képviselje Magyarországot a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon?” Az alábbiakból kiderül, hogyan szavaztunk.

A szavazás annak fényében zajlott, hogy az egyes előadókhoz nem kötöttünk dalt, pusztán a stílusuk és személyiségük ismeretében voksoltunk. Persze, néhány esetben az éppen megjelenő dal is szerepet játszott abban, hogy felkerült valaki a listára.

A Dal 2018 nevezési határideje hamarosan lejár, így feltehetően (remélhetőleg) decemberben kiderül, hogy közülük kiket láthatunk viszont az Eurovízió előszobájában, a magyar válogató műsorfolyam színpadán.

9-10. helyezett: Wellhello

Fluor és Diaz duettje eddig még nem mutatott komolyabb érdeklődést a nemzetközi megmérettetés felé. A dalaik idehaza általában toplistásak, ha épp nem vezetik azt. Tény, hogy a szövegeik nehezen ültethetőek át a nemzetközi közegbe, de hátha… Ehhez sok-sok sikert kívánunk! #WokiMitDeimKedvesem

9-10. helyezett: Péter Szabó Szilvia

A NOX egykori énekesnője 2005-ben már képviselte hazánkat együttesével. Akkor a Forogj, világ! a 12. helyen végzett, de máig emlegetik-szeretik nemzetközi környezetben is. Péter Szabó Szilvia az utóbbi években visszatért, sőt, visszarobbant a hazai piacra és alig várjuk, felbukkanjon ismét A Dal színpadán – ezúttal nem mint sztárfellépő, hanem mint versenyző.

8. helyezett: “Én”

A Magyar Eurovíziós Fanklub közösségének meg van a humora, az exhibicionizmusa és természetesen a kellő önkritikája is. Tehetségről Eurovíziós magaslatokban nem merünk nyilatkozni, de ezúton jeleznénk az illetékeseknek: rengeteg önkéntes biodíszlet csatlakozna májusban a delegációhoz!

7. helyezett: Janicsák Veca

2013-ban az Új generációval a középdöntőkig jutott A Dalban. Reméljük, hamarosan viszont látjuk!

6. helyezett: Radics Gigi

Radics Gigi eddig háromszor indult A Dalban, legutóbb tavaly, amikor a legjobb négyig jutott. Az ő nevéhez fűződik a legnagyobb magyar siker az OGAE Second Chance Contestben, ugyanis 2013-ban az Úgy fáj a harmadik helyezést érte el.

4-5. helyezett: Honeybeast

Az együttes 2014-ben robbant be a köztudatba, amikor A legnagyobb hőssel a Dal döntőjéig jutottak. Azóta sorra jelennek meg számaik és albumaik, amik itthon tarolnak. Mi szeretnénk, ha a soron következő valamelyik számukkal Európában tennék ugyanezt.

4-5. helyezett: Kállay Saunders

Az ember, aki nélkül nincs Dal: Kállay-Saunders András. Minden idők legsikeresebb, magyar színekben szereplő férfi az Eurovízión: Kállay-Saunders András. 2015-ben és 2016-ban a MEF a Runningot választotta a minden idők kedvenc magyar ESC-dalának. Kell ennél több magyarázat?

3. helyezett: Király Viktor

Szintén rutinos Dal-versenyző. A Running Out of Time a TOP4-be jutott. Király Viktor pedig az amerikai Voice-beli sikerei után ismét idehaza boldogítja a közönséget, még ha mostanság más bőrébe bújva is teszi ezt. (Például legutóbb a 2011-es brit induló, a Blue egyik tagjaként.)

2. helyezett: Rúzsa Magdi

Az egyetlen magyar Marcel Bezençon díjas ESC résztvevő. 2007-ben az Unsubstantial Blues rég látott magyar sikert ért el: Helsinkiben a 9. helyen végzett. Ezután évekig ült A Dal zsűri asztala mögött. Reméljük, visszatér – versenyzőként.

1. helyezett: Tóth Gabi

Tavaly ilyenkor is Tóth Gabi nyerte ugyanezt a szavazásunkat. Decemberben kiderült: hosszú idők múltán ismét elindul a Dalban. A Hosszú idők sokunk kedvence lett, a döntőig jutott. Az idei OGAE Second Chance Contestre ezt a dalt neveztük. Bízunk benne, hogy a 2017-es sikert 2018-ban tetézni tudja.