ESC2017 – Heti Hírek
Kategória: ESC, válogatók 2017

A múlt héten hét dallal bővült az idei mezőny, ezen a héten legalább kilenccel fog. Négy korábbi Eurovízió-résztvevő elhasalt a hétvégi válogatókon, de mégis jutottak a múlt hétre is visszatérők! Már ma estére is van programajánlónk!

Ez volt

Keddtől péntekig belső kiválasztással induló dalok bemutatói voltak. Időrendben:

Ausztria – Nathan Trent – Running On Air

Ciprus – Hovig – Gravity

Horvátország – Jacques Houdek – My Friend

Hollandia – O’G3NE – Lights and Shadows

Észtország

Szombat este tartották az Eesti Laul döntőjét. A zsűri és a nézők kombinált szavazatával szűkítették a tíz dalból álló mezőnyt háromra. A hármas Szuperdöntőben már csak a nézők döntöttek. A 2015-ben Stig Rästa oldalán az országot képviselő Elina Born tökutolsó lett.

A szuperdöntőbe a nagy esélyes Spirit Animal, a helyi ESC-veterán, Sven Lõhmus dala, a Verona, valamint a zúzósabb This Love került. A zsűrinél a Spirit Animal toronymagasan nyert, őt követte a This Love. A Verona csak hatodik volt. De utóbbi a nézőknél majdnem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyezettjük, és ez a Szuperdöntőben sem volt másképp: Koit Toome 1998, Laura Põldvere pedig 2005 után visszatér az Eurovízióra.

Románia

A szomszédainknál először 5 dalt szelektált ki a zsűri, hogy a tegnapi döntőn tíz résztvevő legyen. Vasárnap már csak a nézők döntöttek, és kis híján Mihai Trăistariu (2006 Románia) visszatért az Eurovízióra… de csak második lett, a  Selecția Națională 2017 győztese Ilinca feat. Alex Florea és a Yodel It!

Portugália

Már hétfő volt idehaza, amikor kiderült, ki nyerte a Festival da Cançãót. A zsűrinél első lett, a nézőknél pedig második (a Viva La Diva mögött) Salvador Sobral. Dalának címe: Amar pelos dois (Szerelem két főre). Portugáliát utoljára 2012 óta csak női szóló énekeseket küldött az Eurovízióra. Férfi szóló énekes utoljára 1999-ben képviselte az országot.

Válogatók

Svédország

Az Andra Chansen, vagyis a „Második Esély” fordulóhoz érkezett a Melodifestivalen. 8 dal négyfelé lett osztva, a 2-2 versenyszám közül több szavazatot begyűjtő jutott a döntőbe. A legnagyobb kérdés az volt, hogy Loreen megőrzi-e a korábbi ESC-résztvevők becsületét az idei svéd válogatóban és bejut-e a döntőbe? Hiszen Roger Pontare, Charlotte Perrelli és Krista Siegfrid is kiesett az első körben.

A fenti kérdésre a válasz: nem. Anton Hagman Kiss You Goodbye című száma legyőzte a Statements-et. Ezen kívül továbbjutott még:

  • FO&O – Gotta Thing About You
  • Lisa Ajax – I Don’t Giva A
  • Boris René – Her Kiss

Most szombaton tehát Melodifestivalen döntő, a tavalyi finalisták közül ismét láthatunk ötöt: Ace Wilder, Lisa Ajax, Boris René, Wiktoria és Robin Bengtsson is ott lesz Stockholmban.

https://www.youtube.com/watch?v=6HUVO4R9vlk

Litvánia

Litvániában is az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a válogató, 8 dal vetekedett, a zsűri, a nemzetközi zsűri és a nézők kombinált szavazatai alapján az utolsó kettő kiesett. Az egyik kieső Sasha Song (2009) volt.

Az estét – ismét – a Fusedmarc nyerte a Rain of Revolution című számmal. Szombaton 6 dal az eddigi szisztémával egyezően mérettetik meg, lesz egy győztesük és véget ér a leghosszabb válogatóműsor.

Izland

Izlandon lement a második válogató is – szigorúan izlandiul elhangzó dalokkal. A döntőre volt adott az opció, hogy nyelvet változtassanak, ennek eredményeképpen mindenki angolul fogja előadni a dalát. A két elődöntő 3-3 továbbjutója mellett a szabadkártyát Hildur kapta és a Bammbaramm, így ez a dal is ott lesz a legjobbak között szombaton.

Ez lesz

Vészesen közeledik a határideje annak, hogy teljes legyen a mezőny. Néhány országról semmi hír nincs, ezért az alábbiak bővülhetnek az ő dalaikkal, most csak azokat írjuk össze, akik biztosan kiderülnek a héten.

Hétfő (MA!)

Görögország már korábban bejelentette, hogy Demy-t indítja az idei Eurovízión. A ma este 9-kor kezdődő műsorban fog eldőlni, hogy melyik dallal. Három dal közül választhatnak a görögök: 70%-ban a nézők, 30%-ban a zsűri.

Mindhárom dal zenéjét Dimitris Kontopoulos szerezte. Eddig hat szerzeménye állt az Eurovízió színpadán, a leggyengébb eredménye a 7. helyezés volt, háromszor a dobogóra is odaért. A legutóbbi Kontopoulos-dal a You’re The Only One (2016, Oroszország) volt.

Kontopoulos mellett Romy Papadea és John Ballard írta a dalok szövegeit. Utóbbi ismerős lehet a ’80-as évek Melodifestivalenjeiről az Ace of Base-szel dolgozott rengeteget együtt, dalszerzőként és producerként egyaránt, de a Hold Me (2013 Azerbajdzsán), a Shine (2014 Oroszország) és a fent említett You’re The Only One megírásában is részt vett.

Kedd

Kedden magyar idő szerint reggel fél 8-kor jelenti be Ausztrália az indulóját (és remélhetőleg a dalát is).

Szerda

Blanche képviseli Belgiumot az idén, a dalát szerdán mutatják be.

Csütörtök

Imri Ziv nyerte az izraeli válogatót, de még a dala nem ismert, csak a címe: I Feel Alive. Csütörtökön bemutatják.

Péntek

Montenegró Slavko Kalezić-et küldi Kijevbe, dalának címe Space lesz. Péntekre ígértek premiert.

Szombat

Döntőzik tehát szombaton IzlandSvédország és Litvánia, valamint

Norvégia

A Melodi Grand Prix visszatér a ’85-ben és ’95-ben használt formátumhoz, és a tíz dal közül a nemzetközi szakma bevonásával döntenek. A fent említett két évben Norvégia nyerte az Eurovíziót.

A válogatóban részt vevő dalokat ide kattintva tudod meghallgatni.