ESC2017 – Heti Hírek

Mi minden dőlt el a múlt héten és mi lesz ezen a héten? Magyarország utoljára van terítéken a heti figyelőben, de marad bőven így is téma!

Ez volt

Magyarország, #Jolomálom!

A válogató szezonban a számunkra legfontosabb kérdés eldőlt: Magyarország első ízben küld roma (jellegű?) zenét az Eurovízióra, Celebrate Diversity! Pápai Joci és az Origo nyerte az idei Dalt. A TOP4-be került még Kanizsa Gina, Zävodi + Berkes Olivér, valamint Radics Gigi. Gratulálunk Jocinak és csapatának és ezúton (is) kívánunk sok sikert – kuriózum lesznek, bármi megtörténhet! #Jolomálom!

Nade!

Sajnos ismét kiszámítható és lapos volt az egész műsor. Idén a zsűri és a nézők véleménye szöges ellentéte volt egymásnak. Amióta applikáción keresztül megy a szavazás, valójában nem számít a nézői szavazat, a gyakorlatban nem befolyásol semmit: 1 maximum 2 pont eltérés, 5 vagy 6 nézői pontszám… Ha nincs a nézői szavazat, pontosan ugyanígy alakult volna a döntő mezőnye! Ugyanakkor a nézők által továbbjuttatott dalok pont nélkül zártak, sőt, a nagy favorit Hosszú idők sem jutott a négy közé.

Az idei évad ékes bizonyítéka lett annak, hogy felesleges 3 körben 4-re szűkíteni a dalokat, hiszen gyakorlatilag a TOP4-ig csak a zsűri dönt. A nézők meg úgy szórják az SMS-eket (fölöslegesen!), hogy abból csak a mobilszolgáltatóknak van bevétele… A hazai ESC rajongói közösség egyetért abban, hogy A Dal megérett a koncepcióváltásra! Ha az előzőek nem változnak, és továbbra is távolságtartó marad a műsor az Eurovízióval kapcsolatban, akkor nem marad nézője. (Az idei volt minden idők második legkevésbé nézett Dal döntője.) Kell a vérfrissítés!

Málta

A szigetország szombati válogatóján 16 dal vett részt, amikről kizárólag a nézők döntöttek. A győztes Claudia Faniello dala, a Breathlessly lett. Az énekesnő 2006 és 2013 között minden évben indult a máltai válogatón, de csak most, 4 év kihagyás után sikerült végre nyernie is. A dal egy ballada, amiben a szerelmétől kér lélegzetvisszafojtva bocsánatot.

Lengyelország

A lengyelek is velünk egy időben tartották az egyfordulós válogatójukat. A közönség kedvence (Carmell – Faces) a zsűrinél csak hatodik lett, a zsűrinél győztes Kasia Moś Flashlight című dala viszont jó helyezést ért el a nyilvános szavazáson, így utóbbi képviseli majd a jóbarátainkat Kijevben. Ez sem egy gyors szám, de mégis harcias: témája az összetartozás és az elválasztani akarók elleni küzdelem.

Izrael, Csehország, Horvátország

Csak előadót választott még hétfőn IzraelImri Ziv nyerte az idei HaKokhav HaBa-t, az Eurovízióra nevezett dalát később mutatják be. Csehország nem így tervezte az énekesük bemutatását, ahogy az történt a múlt héten. Egy kiszivárgott hír megerősítéseként derült ki, hogy Martina Bárta fog arra törekedni, hogy a tavaly elért minden idők legjobb cseh eredményen javítson (és pl. kapjon pontot a közönségtől is a döntőben…). Még februárban be fogják jelenteni a dalt, amit énekelni fog. Horvátország nem csak előadót nevezett meg, hanem már dalcímet is: Jacques HoudekMy Friend című dalával fog színpadra állni.

Szlovénia

Pénteken és szombaton zajlott az új formátumban futó EMA 2017 két elődöntője. 8-8 előadó mutatta be a versenydalát, majd minden este kiesett a mezőny fele. Így kialakult a most pénteken esedékes döntő mezőnye.

Svédország

A Melodifestivalen ezúttal Växjöből jelentkezett, és az eheti korábbi ESC-résztvevő Krista Siegfrid csatlakozott Charlotte Perrellihez és Roger Pontare-hoz: kiesett. A showt a 87 (!) éves Owe Thörnqvist vitte és Robin Bengtssonnal egyetemben egyenesen a döntőbe jutott. A vigaszágon folytatja Anton Hagman és a FO&O.

Ukrajna

A házigazdáknál is lement az utolsó elődöntő, most szombaton már az derül ki, hogy ki képviselje őket az Eurovízión! Mint az eddigi fordulókban is, most is 8 dal versenyzett és közülük 2 jutott a döntőbe. A fináléban tehát 6 dal közül fogja kiválasztani a zsűri és a közönség közösen (50-50%) a végső győztest. A döntősök közül Tayanna és az I Love You című dala élvezte a nézők legnagyobb támogatottságát eddig.

Észtország

Az észteknél is lement a második elődöntő, ahol Daniel Levi nyerte a közönségszavazást az All I Need-del. Az észt Eurovíziós nagymenő dalszerző, Sven Lõhmus (2005-ös, 2009-es és 2011-es dalt is ő írta) által jegyzett Verona is továbbjutott. Most kéthetes pihenőre megy az Eesti Laul, hogy kellően felkészüljenek a döntőjükre.

Lettország

A lettek túl vannak az elődöntőn, ahonnan most is 2+2 dal jutott tovább, így kialakítva a most vasárnap esedékes négyes döntőt. A közönség a tegnapi megmérettetésen ugyanazokat juttatta tovább, akiket egy héttel ezelőtt is, a második válogatón: Triana Parkot és a My Radiant You-t. A zsűrinél Santa Daņeļeviča és The Ludvig kissé Zävodis dala aratott sikert.

Litvánia

Litvániában szerepet kapott a nemzetközi zsűri, tovább bonyolítva a szabályokat: a helyi zsűrivel együttesen alakítják ki a szakmai pontszámokat, amit végül kombinálnak a nézői szavazatokkal. Ennek következményeképp az elmúlt fordulókban taroló I’m Like a Wolf a zsűrinél csak második lett (a közönség még kitart mellette). A fordulót azért így is megnyerte. Továbbjutott még Ieva Zasimauskaitė, Greta Zazza és Sasha Song – utóbbi nyert a zsűrinél. Már csak 3 hét!

Portugália

Az idén visszatérő Portugáliában elkezdődött a Festival da Canção 2017 is vasárnap. Nyolc dalból 4 jutott tovább a döntőbe. A forduló győztese a Viva La Diva volt, daluknak címe: Nova glória. Persze, hogy ballada.

Ez lesz

Szlovénia, Ukrajna, Lettország

ld. feljebb (szlovén döntő pénteken, ukrán szombaton, lett vasárnap)

Dánia

A Melodi Grand Prix 2017 szombaton kerül megrendezésre, a 10 dal mától hallgatható meg teljes hosszában. A végső győztest két körben választják ki: az első körben az öttagú zsűri és a nézők kombinált szavazatával juttatják a dalokat a szuperdöntőbe, majd ott ismét a zsűri és a közönség együttesen dönt. A zsűri 5 dán Eurovíziós rajongóból fog állni.

Moldova

Moldovában sosem egyszerű az Eurovíziós válogató. Tavaly épphogy össze tudták hozni a mezőnyt, idén pedig 3 dalt is ki kellett zárni indulás előtt. Pénteken 14 dallal rendezik az elődöntőt, szombaton pedig nyolc indulóval a döntőt. A mezőnyben ott van például a SunStroke Project, de dalszerzőként Ralph Siegel is (Mark & Stefanet – Join Us in the Rain).

Izland, Svédország, Litvánia, Románia, Portugália

Izlandon szombaton elkezdődik a Söngvakeppnin. Az elődöntőkben kizárólag izlandiul adhatják elő a dalokat, a továbbjutók a döntőben már énekelhetnek más nyelven – ha akarnak.

A litván válogató szombaton folytatódik. Eldől majd, hogy melyik négy dal csatlakozik az elődöntősök mezőnyéhez. A Melodifestivalen elérkezett az utolsó elődöntőjéhez, többek között Loreen, Wiktoria és Jon Henrik Fjällgren is versenyez.

Romániában vasárnap tartják 15 dallal az elődöntőt, amelynek során a zsűri 10-re fogja csökkenteni a mezőny létszámát. Eközül a 10 dal közül fog kikerülni egy héttel később az, amelyik képviselheti az országot az Eurovízión – már ha nem jön közbe semmi…

Ezzel egy időben rendezik a Festival da Canção második elődöntőjét Portugáliában, így a héten itt is kialakul a döntős mezőny. Most vasárnap 2 (!) angol nyelvű dal is versenyez – az ibériaiak eddig mindig részben vagy egészben portugálul énekelték a dalaikat az Eurovízión.