ESC2017 – Heti Hírek

A múlt héten választott Svájc és véget ért A Dal első köre. Megjósoltuk, kik lesznek nálunk a döntőben. Ezen a héten három nemzeti döntő lesz, és mindnek a győztese élből az Eurovízió Döntőjébe jut!

Ez volt

Kisorsolták az elődöntők beosztását.

Svájc

A Die Entscheidungsshow vasárnap este került képernyőre. A hat döntősre érkezett szavazatok 47,88%-át bezsebelte a Timebelle és az Apollo című dala, azaz letarolta az alpesi országot. (A hegyek talán megmaradtak…)

A Timebelle egy háromtagú együttes, amiben csak a dobos svájci. A többiek (tehát az énekes és a többi hangszeren játszó tag) román. Korábban volt az együttesnek magyar tagja is, a basszusgitáron játszó Török Sándor. Érdekes lesz, hogy ezek után Románia kinek adja majd az elődöntőben a 12 pontját, hiszen Svájccal együtt a második elődöntőbe lettek sorsolva – ahogy mi is.

Magyarország

Kialakult az elődöntős mezőny A Dalban is. Szombaton továbbjutott Radics Gigi, Zävodi+Berkes Olivér, Tóth Gabi, Pápai Joci, The Couple és vigaszágon a Soulwave. A műsor alatt kétszer is elhangzott, hogy Eurovízió. A zsűri szóbeli értékelése és a pontszámai még mindig nem állnak relációban, és a műsorvezetői bakik száma is egészen alacsony volt (hacsak nem számít annak, hogy Harsányi Levi kimondta, hogy Eurovízió).

Mivel láttunk már minden produkciót, elindítottuk az idei OGAE Second Chance Contest magyar indulóját kiválasztó szavazást. Tessetek szavazni!

A produkciók az előző adás bármelyik indulójához képest (kivéve a Spoon 21-t) látványosak voltak, nem számítva, hogy lángoló zongorát, és Loreen-Jamala-Edurne-Rybak hibridet láttunk vissza. Love, love, peace, peace.

Ha a zsűri és a nézők következetesek maradnak, akkor az előző körben kiosztott pontok alapján az alábbi továbbjutásokra számíthatunk (persze, hogy nem így lesz):

1. elődöntő: Radics Gigi, Kanizsa Gina és Pápai Joci. Vigaszágon: Soulwave.

2. elődöntő: Kállay Saunders Band,  Tóth Gabi és a Zävodi + Berkes Olivér páros. Vigaszágon: Szabó Ádám.

Litvánia

Élesbe kanyarodott a balti ország előválogatója, bár még mindig nagyon sok van hátra. A közönség és a zsűri nem értett egyet, de ebből győztesként került ki Gytis Ivanauskas és a Get Frighten. (A produkciótól tényleg meg lehet ijedni, de nem feltétlenül csak a külsőségek miatt…)

https://www.youtube.com/watch?v=19qpPoko6bM

MelodifestivaLand

Elindult a legendás svéd válogató is, a Melodifestivalen. Charlotte Perrelli tök utolsóként esett ki a göteborgi fordulóban. Rajta kívül még Dina Nah és Adrijana is kiesett. Élből a döntőbe jutott Ace Wilder és Nano, az Andra Chansen adásban ezért még meg kell küzdenie Boris Renének és a De Vet Du-nak.

https://www.youtube.com/watch?v=HUKTr6Q2e7I

Lettország

A Supernova első kieséses adásában 11-ből csak négyen jutottak tovább: Miks Dukurs – Spiritual Priest, Franco Franco – Up, Lauris Valters – Magic Years és Linda Leen – Who Is In Change.

Ez lesz

Már holnap kezdetét veszi Olaszországban a 67. Sanremo fesztivál, ami a szokásához híven – hosszú lesz. 5 napon keresztül zajlik a verseny, a végén pedig lesz egy győztes – aki vagy megy Kijevbe, vagy (ld. tavalyi példa) nem. Szombaton mindenesetre valaki megnyeri és ígérik, hogy még aznap este meg lesz legalább a név, de lehet, hogy a dal is (ld. tavalyelőtti példa)?

Csütörtökön Németország választ, az Unser Song nem is akármilyen újítással él. A zsinórban kétszeres utolsó helyezett németek a saját szavazóikat a nemzetközi közönség véleményével szeretnék befolyásolni. Ezért elkészítették a Eurovision Vibes szolgáltatást a hivatalos (és ingyenes) Eurovision App alkalmazáshoz. Ezen keresztül a próbákat már szerdán megnézhetjük és szavazhatunk.

Pénteken és szombaton is lesz Dal, sőt, kiderül a döntő mezőnye (ld. feljebb a kizárt-hogy-bejöjjön-előjelzésünket). Tehát még egyszer: rendhagyó módon, pénteken Dal!

Szombaton mellettünk még válogat Litvánia, Svédország (Roger Pontare – 2000!) és elkezdődik az Eesti Laul, Észtország válogatója. A mostani mezőnyben ott lesz a 2015-ös duettjük hölgy tagja, Elina Born is, nem is akármilyen számmal!

Vasárnapra levezetésképp marad a lett Supernova második köre, több korábbról is ismert arccal.