ESC2017 Heti Hírek

Beindult a Dal, válogattak a litvánok és egy kicsit a spanyolok is. Görögország előadót választott. A héten nyugaton a helyzet változatlan, de keleten 2 dalt is kapunk Kijevre: Fehéroroszország és Grúzia választ, de elindul a lett Supernova is.

Litvániában lement a második forduló, a hét nyertese Mia volt a Sacrifice című dalával. Figyelem! Most szombaton jön Vilija Matačiūnaitė, a 2014-es Eurovízió Barbara Dex-díjas indulója, az I See The Lights című dalával.

https://www.youtube.com/watch?v=Gb1EA5ccD2I

Nálunk is beindult A Dal, és bár az első forduló nem volt valami erős, de bemelegítésnek kiváló volt. Továbbjutott a Leander Kills (40 pont), a Roma Soul (40), a Spoon 21 (39), Singh Viki (39), Henderson Dávid (37) és vigaszágon Benji. Ha lemegy az egész széria, különversenyt hirdetünk Tatár Csilla aranyköpéseinek – kivéve, ha nem lesz több. Ezúton hívjuk fel a zsűri és a nézők figyelmét is arra, hogy a szavazási skála tízfokú. Építő vagy sem a kritika, érthetetlen, hogy valakit szinte ugyanazokkal a szavakkal értékelnek, de két ponttal kevesebbet kap. Both Miklósnak ezúton üzenjük (és megvédjük a Spoon21-t), hogy egyáltalán nem baj, ha egy dal semmi másra nem jó, csak szórakoztatásra! (Jelen bejegyzés írójának is szövegfétise van.)

Most szombaton pedig jön a dráma, gyaníthatóan a legerősebb válogató forduló. Elhangzik majd a Father’s Eyes, a Got To Be A Day, a #Háttérzaj, a Hosszú idők, a Hunyd le szemed, a Jericho, a Kalandor, az Origo, a See It Through és a Vége van. Bízzunk benne, hogy a zsűri bátrabban és nagyobb skálán fog szavazni, ráadásul igazságosan, hogy a vigaszágas szavazáson ne legyen annyira nehéz a dolgunk!

Spanyolországban befejeződött az elő-előválogató: az Objetivo Eurovisión wildcard helyéért folytatott küzdelmet LeKlein és az Ouch! című száma nyerte. Az, hogy ki képviseli őket májusban, Kijevben, február 1-én dől el, de a résztvevő dalokat már meg lehet hallgatni, pl. ezen a linken.

Görögországban eldőlt, hogy Demy fogja őket képviselni, mégpedig egy Eurovíziós sikerszerző, Dimitris Kontopoulos dalával. A konkrét dalt még nem választották ki, azt a nézőkre fogják bízni – három jelöltből lehet majd választani.

Január 20-án, pénteken lehet majd nyomon követni a fehérorosz (egyfordulós) válogatót. 13 induló mérettetik meg, köztük visszatér a NAPOLI is, Let’s Come Together című számukkal. Ide kattintva meghallgathatóak a versenydalok.

Ennél sokkal hosszabb menetre lehet számítani Grúziában, ugyanis az ottani válogatón 20 dal fog elhangzani, akik közül kikerül a 2017-es grúz ESC-dal. Itt lehet mindet végighallgatni.

Lettországban vasárnap indul az idei Supernova, de a mostani és a jövő heti adásban még nem lesznek kiesők, csak bemutatják az indulókat. Akiknek a névsorát egyébként itt lehet megnézni. HÓDolatunk!