ESC2017 Heti Hírek – Beindult a szezon!

Mi történt az elmúlt hetekben és mi várható a következőkben? Így áll jelenleg a kijevi mezőny.

Mivel ez az első, most egy kicsit bővebb összefoglalóval jelentkezünk, de mostantól hétfőnként szállítjuk a heti jelentős híreket és figyelnivalókat. Létrehoztuk az idei Eurovíziós oldalt is (felül, a “Kijev 2017” menüpont alatt), ahol mindezeket összefoglaljuk – jó esetben már a hétfői poszt előtt.

Albánia

Az 55. Festivali i Këngës döntőjét péntek este tartották, szokásukhoz híven jó hosszasan. Az Eurovíziós válogatóként aposztrofált műsorban Lindita Halimi nyert Botë (Világ) című dalával.

Albániában szokás megváltoztatni a dalt. Jó eséllyel másik verziót kapunk Kijevben, hiszen Tiranában élő (szimfonikus) zenekar kísért. Tavaly angol verziót készítettek a győztes dalukból, két éve pedig csak az előadó maradt. Fenntartásokkal tehát, de kijelenthető, hogy meg van az első dal a 2017-es Eurovízióra!

Örményország

A kaukázusi országban az egész őszt átívelő sorozatban döntöttek az indulóról. Hat korábbi Eurovíziós résztvevő mentorálta a versenyzőket, végül Anush Arshakyan (2009, Nor par) és Essaï Altounian (2015, Don’t Deny) védencei jutottak a december 24-i döntőbe. A végső győztes utóbbi mentoráltja lett, Artsvik.

A 32 éves énekesnő korábban próbálkozott az orosz Voice-ban, de ott a párbajkörben kiesett. Az később derül ki, milyen dallal láthatjuk májusban. A Depi Evratesil elődöntőjében így énekelte az A Million HorsesVoices-t:

Magyarország (a jegyzőkönyv kedvéért)

Nehogy szó érje a ház elejét, megjegyezzük, hogy idehaza is beindult a szezon: december 8. óta tudjuk, hogy kik és melyik dalukkal indulnak a január 14-én rajtoló Dalban. Szerencsénkre, már csak nagyon kevés előadó nem mutatta meg a versenydalát, remélhetőleg hamarosan mind a 30 elérhető lesz.

A youtube-os lejátszási listánk ehhez mérten naprakész. A Dalnak természetesen külön oldalt is szentelünk. (Fent, “Kijev 2017” alatt.)

Jelöltek

Hozzánk hasonlóan néhány országban publikusak a válogatón indított dalok, ezeket a linkre kattintva érhetitek el:

Észtország (Eesti Laul: 2017. február 11 – március 4.)

Fehéroroszország (Eurofest: 2017. január 20.)

Finnország (UMK: 2017. január 28.)

Grúzia (válogató: 2017. január 20.)

Málta (válogató: 2017. február 18.)

Olaszország (csak névsor! – Sanremo Fesztivál: 2017. február 7-11.)

Svájc (Die Entscheidungsshow: 2017. február 5.)

Svédország (csak névsor! – Melodifestivalen: 2017. február 4 – március 11.)

Szlovénia (csak névsor! – EMA: 2017. február 17., 18., 24.)

Kiválasztottak

Már korábban több országban is bejelentették, hogy ki fogja képviselni őket Kijevben, de a dalra még várni kell. (Linkelve egy-egy felvétel az előadótól)

Ausztria: Nathan Trent

Azerbajdzsán: Dihaj

Belgium: Blanche

Ciprus: Hovig

Hollandia: O’G3NE

Írország: Brendan Murray

Macedónia: Jana Burčeska

Erre figyelj a héten

Montenegró decemberi bejelentést ígért az előadót illetően. Azaz lehet, hogy még a héten kapunk egy nevet, de volt már példa csúszásra.