ESC Radio: a kulisszák mögött
Kategória: Fun, interjú

Lisszabonban beszélgettünk Matthias Petermannal, az ESC Radio alapítójával és jelenlegi zenei igazgatójával. Kiderült az is, miért játsszanak sok magyar számot.

Az ESC Radio mindannyiunk kedvenc háttérzaja munkában és bulikban egyaránt, hiszen 24 órán keresztül játszanak Eurovíziós számokat online, ingyen. A főhadiszállásuk Berlinben található, a hallgatóságuk pedig világszerte mindenhol. Idehaza is az egyik legmeghatározóbb poszteurovíziós depresszió elleni gyógyszer.

MEF: Hogyan kezdődött az ESC Radio törénete?

Matthias: 2005-ben indult el a rádió, 2006-ban kezdtünk el interjúkat is készíteni, tehát a 2005-2006-os évadban. Az ötlet abból fakadt, hogy nem volt még ilyesmi, és néhányan gondoltuk, megpróbáljuk. A rádió mögötti csapat profi rádiósokból tevődik össze, akik más rádióknál dolgoznak közben. Úgyhogy meg volt a szakmai hozzáértés és a technikai háttér is. Én már akkor is jó ideje rajongója voltam az Eurovíziónak és rengeteg dal meg volt CD-n. Azt akartuk, hogy csak jó minőségű hangállományokat játsszunk, így ez egy fontos elem volt.

MEF: Nem tudom, más országokban hogy van ez, de Magyarországon a fanok sokat hallgatják az ESC Radiot és szinte bármikor történjék ez, mindig hallunk magyar számot – aminek persze nagyon szoktunk örülni. Van is egy összeesküvés elmélet, miszerint nézitek a hallgatóság IP címeit és azok országai alapján rakjátok össze a lejátszási listát.

Matthias: Nem, nem, nem. Ez nem így van. Ez csak véletlen egybeesés. Például a magyar előválogató, A Dal azért kap nagyobb teret néhány másiknál, mert az elmúlt években ezek a dalok megjelentek külön albumon, így ezek meg vannak jó minőségű digitális formátumban. Mondjuk szerintem az idei évad nem volt olyan erős, de összességében sok Dal-os számot tudunk könnyedén a lejátszási listára tenni. Néhány éve valaki még panaszkodott is, hogy túl sok magyar előválogatós számot játsszunk, a többi országhoz képest.

MEF: Tehát az, hogy mit játszotok, az teljesen véletlenszerű?

Matthias: Nem teljesen. A fájlok különböző mappákba vannak rendezve. Egy-egy mappa több számot tartalmaz. Azt mondjuk meg, hogy milyen sorrendben következzenek a mappák, de a program a mappákból véletlenszerűen választ egy-egy dalt. Úgy adjuk meg a mappák sorrendjét, hogy kb. egy óra elteljen, mire egy korábbihoz visszatér. Szóval csak félig random.

MEF: Minden év végén megszavaztatjátok a legnépszerűbb Eurovíziós dalt az összes valaha előadott közül és mindig a Euphoria nyer. Szerinted van rá esély, hogy idén decemberben más nyerjen?

Matthias: Hahaha. Nincs. Az idei dalok szerintem jók, de ahhoz kevesek, hogy a Euphoriát letaszítsák a trónról. Ha megnézem a különböző szavazások eredményét, akkor nagyon népszerű Izrael, Csehország, Finnország, Ciprus, Franciaország, de nem tudom elképzelni, hogy ezek közül bármelyik is le tudná nyomni az 2012-es győztes dalt. Annyit elárulok, hogy minden egyes évben a Euphoria és a második helyezett között hatalmas volt a különbség.

MEF: Nagyon szépen köszönjük, hogy szakítottál ránk időt és mindezeket megosztottad velünk. Remélhetőleg sokat fogunk tudni hallgatni Titeket, pl. az Eurovíziós Táborban augusztusban. Ennek csak az a feltétele, hogy legyen wifi…


Ha kedvet kaptál hozzá, akkor itt éred el az egyetlen, nonstop Eurovíziós dalokat játszó online rádiót:

www.escradio.com