A MEF mostantól OGAE Hungary is
Kategória: MEF, OGAE

Május 13-án, pénteken, az OGAE International Elnöki Találkozóján elfogadták a jelentkezésünket. Mi az az OGAE és mivel jár a tagság? Itt olvasható.

Az OGAE

Az OGAE (Orgasination Générale des Amateurs de l’Eurovision) a valaha Eurovízión részt vett országok fanklubjainak nemzetközi hálózata. Minden országból egyetlen klub lehet tag (kivéve Németországot, ott 2 van), egy magyar klub régóta hiányzott a tagok közül. A Magyar Eurovíziós Fanklub (Egyesület) itthon az egyetlen a maga nemében, hiszen nincs más, hivatalosan bejegyzett szervezet. Az OGAE az EBU által is elismert rajongói hálózat, a maga nemében a legnagyobb. Figyelembe veszik a szervezet vezetésének hozzászólásait, véleményeit; az OGAE többször is képviselte már a fanok érdekeit, harcolt ki nekik előnyöket.

Az előnyök

Az OGAE Hungary (regisztrált, fizető, azaz teljes jogú) tagjaként jogosult vagy OGAE igazolvány igénylésére, 10% kedvezményre a hivatalos webshopban, és jó pár más, ideiglenes kedvezményre. A stockholmi Eurovízió alatt például csak OGAE tagok válthattak belépőt a hivatalos afterpartyk helyszínére, a Euroclubba, és az egyik helyi ruhabolt 10% kedvezményt nyújtott minden OGAE igazolvánnyal rendelkezőnek az Eurovízió ideje alatt. Az OGAE igazolvány nem ingyenes, de annak költségét a MEF állja, mivel az éves tagdíjba be van kalkulálva.

Ami kifejezetten fontos előny az Eurovízión részt venni vágyóknak: a fanpackage, azaz a rajongói jegycsomag. Ez a csomag 6 jegyet tartalmaz a 6 esti műsorra (Jury Show és élő adás), és a legjobb helyek valamelyikére szólnak. Jó előre jelezni kell az igényt, hogy az első jegyhullámban megkapd ezeket. Az igényeket a saját OGAE klubja továbbítja. A jegycsomag nem bontható szét, tehát “mindent vagy semmit” alapon működik, ennél fogva az ára sem alacsony, de még így is óriási kedvezménnyel kapható. (A 2016-os viszonylatban: az utolsó jegyértékesítési hullámban egy jegy a döntőre több, mint 2000 svéd korona volt, a jegycsomagban lévő, döntőre szóló jegyre 600 korona volt írva.)

Még egyszer: ezekkel az előnyökkel csak a MEF regisztrált, (soron következő évre) tagdíjat fizető, tehát teljes jogú tagja élhet. (Na meg más országok OGAE klubjainak tagjai.) A 2016/17-es időszakra vonatkozó tagdíjfizetés, regisztráció lehetősége napokon belül indul, ezen az oldalon. (Aki most, még az oldal frissítése előtt regisztrál, azt úgy vesszük, hogy már a következő szezonra teszi, tehát nem fogunk pár nap múlva újra tagdíjat kérni.) Az éves tagdíj összege 4000 Ft.

Mi a MEF?

A Magyar Eurovíziós Fanklub Egyesület idehaza az egyetlen hivatalosan bejegyzett eurovíziós rajongói klub.

Ki lehet a MEF tagja?

Bárki, az Eurovízió rajongójának vallja magát. Elsősorban magyar és/vagy Magyarországon élő tagokat várunk, de ez nem követelmény. Ugyanakkor, az egyesületként való működéshez szükséges, hogy a tagjaink jelen legyenek az éves közgyűlésen és főleg, az ott hozott döntéseket megértsék. Ezért a külföldön élő, külföldi jelentkezőkre létszámkorlátot vezettünk be, melyet a MEF mindenkori teljes taglétszáma befolyásol.

OGAE versenyek

Általánosságban a szavazásokon bárki részt vehet, nem csak tagok, bár kikötések azért vannak: csak olyan felületeken tesszük elérhetővé a szavazólapokat, ahol úgy gondoljuk, hogy kompetens magyar eurovíziós rajongók vannak. A teljes tagsággal rendelkezők szavazata azonban többszörösen számít, míg a “külsősöké” csak egyszeresen – ez vonatkozik a versenyek indulóira való szavazásra és a saját indulónk kiválasztására vonatkozó szavazásra egyaránt. Ahol nem egyértelmű, hogy kik közül választhatjuk ki, ki képviselje Magyarországot, ott csak teljes jogú tagok nevezhetnek (Song, Video, Retro).

OGAE Poll: Az OGAE minden évben, az Eurovízió előtti hetekben tart egy előszavazást az adott évben induló dalokról, hasonló szisztémában, mint az Eurovízión. (Minden ország felállítja a saját sorrendjét, majd a legjobbnak 12 pontot ad, a másodiknak 10-et, stb., saját országra nem lehet szavazni.) Az ideiről itt írtunk.

OGAE Second Chance Contest: a nemzeti válogatókon nem nyertes dalokat indíthatnak a klubok. A szervezők (az előző év győztese, idén az olaszok) által összeállított listára a szokásos módon szavazhatnak a résztvevő klubok. Ha egy országnak nincs indulója, akkor zsűriként szavazhat – a többiek a saját dalra nem. A nevezési határidő az OGAE taggá válásunk előtt lejárt, így saját jogon nem vehetünk részt, de március elején, az OGAE Rest of the Worlddel közreműködve lesz magyar részt vevő: a Kállay Saunders Band és a Who We Are c. daluk. Nem csak a dalválasztásban működtünk együtt a RoW-del, hanem idén a pontbemondó videójuk elkészítése is a mi feladatunk lesz.

OGAE Song Contest: az adott évben megjelent, a nemzeti válogatón nem indult, az ország valamelyik anyanyelvén szóló eredeti dalok nevezhetők. A továbbiak ugyanúgy. A következő évben a győztes szervezi.

OGAE Video Contest: olyan videoklipek vesznek részt, amik az adott évben jelentek meg (az eredeti dal is!). Nincs kikötés a dal nyelvére. A következő évben a győztes szervezi.

Retro Second Chance Contest: A Second Chance Contest csak 1986 óta létezik. A 2000-es években kitalálták, hogy visszafelé haladva az időben, utólagosan is rendezzék azt meg. Jelenleg 1973-nál tartanak. A verseny két részre oszlik: ahol volt nemzeti válogató, ott onnan kell nevezni indulót, ahol nem volt, ott a Guest Jury mezőnyébe lehet dalt nevezni. Tehát valójában ez egy “2in1” verseny. Minden résztvevő ország szavaz mindkét mezőny dalaira – kivéve persze a sajátot. A versenynek állandó szervezője a sechuk.org.

 

Az utóbbi 3 kiírásra a nevezés elindult, ennek mikéntjéről e-mailben már tájékoztattuk a teljes jogú tagjainkat. Határidő: június 5!