ESC2017 – Heti Hírek

Indulót választott az Egyesült Királyság és Finnország, folytatódott a magyar és a litván nemzeti válogató. A héten kezdődik a letteknél a kieséses szakasz, de beindul az ukrán és a svéd szelekció is. Vasárnap kiderül, ki képviseli majd Svájcot. Holnap kisorsolják, hogy ki melyik elődöntőben fog szerepelni az Eurovíziós Dalfesztiválon!

Ez volt

Egyesült Királyság – Eurovision: You Decide 2017

A britek a tavalyi formulát követték, a másfél órás műsor szórakoztató volt, de erről mondjuk nem a versenydalok tehettek. A beköszönést a műsorvezető Mel Giedroyc több nyelven is megtette, köztük magyarul is („Jo esztét!”). Hat dal mérette meg magát, a végső győztes Lucie Jones lett és a Never Give Up On You című száma. Jones a 2009-es X Faktorban tűnt fel, azóta pedig musicalekben játszik.

Finnország – Uuden Musiikin Kilpailu 2017

A finnek változtattak a receptjükön: egyetlen este lezavarták 10 résztvevővel a válogatót, de ez nem vont el semmit a szórakoztatásból. A színvonalas műsor házigazdája Krista Siegfrids volt. A győztes végül Norma John lett Blackbird című balladájával. A közösségi média felfordult, miután ez kiderült, hiszen a dal igencsak megosztó: miközben gyönyörű, tele van fájdalommal, és már-már bántóan őszinte a szerelmi veszteséggel kapcsolatban. Egész biztosan hosszas vitákat fog okozni 😉

Litvánia – „Eurovizijos” dainų konkurso nacionalinė atranka, 4. elődöntő

Az idei kiírásban először fordult elő, hogy egy dal mind a zsűrinél, mind a nézőknél első helyen végzett. Aistė Pilvelytė, aki tavaly az 5. helyen végzett a helyi előválogató döntőjében, az I’m Like A Wolf című számával tarolt szombaton. Most szombattól csökken a kiesők száma adásonként: nem a mezőny fele fog kiesni, csak a leggyengébbek.

Magyarország – nemzeti  Eurovíziós Dalfesztivál előválogató, 2. forduló

A műsor történetének egyik legkevésbé meglepő adásán vagyunk túl. Na jó, Mujahid Zoli és Tóth Andi kiesése talán annak számít. És Kanizsa Gina megosztott első helye is. Oké, volt meglepetés az eredményben, de udvariasságból nem szerettem volna azt írni, hogy unalmas volt. Megesik az ilyen, de az adás alatt lehetőség nyílt néhány dolog végiggondolására. Be lett harangozva, hogy milyen csúcsszuper színpad technológia fog rendelkezésre állni. Ebből aligha éreztünk meg eddig bármit az adások alatt (oké, a 3D kamerás felvételek a youtube-on elég menők). A látványelemek többsége abból áll, hogy van egy grafika és esetleg egy-két táncos a háttérben és egy énekes, aki áll a színpadon. Na jó, néha tesz pár lépést (Singh Viki pontosan 10-et, előre), vagy van egy elfuserált koreográfia (AnnaElza feat. Kása Juli).

Aztán a sorsolás… Érthető, hogy itt vannak olyan tényezők, hogy kinek mikorra volt már előre bejelentett fellépése, koncertje, de ennyire még nem volt koncentrált a mezőny: a jövő szombati adásba került a nagy esélyesek zöme (vér és/vagy könny fog folyni). Adódik a kérdés: hogy miért kerül a 30 dal közé ennyi, ugyanolyan szám? Miért nem lehet változatosabb? Nem csak egy évadon belül, hanem évadok között is meg van ez a párhuzam. Ebből adódik a következő kérdés: kik és milyen szisztémával szűrik ki a dalokat, és ez miért nem publikus?

És a legnagyobb szívfájdalmunk: mióta és miért szitokszó az, hogy Eurovízió? Vagy az, hogy Eurovíziós Dalfesztivál? A műsorszerkesztők kínosan ügyelnek arra, hogy ne hangozzon el az, hogy Eurovíziós Dalfesztivál. Az, hogy ennek a műsornak nem elsődleges célja az Eurovíziós Dalfesztiválon induló magyar produkció megtalálása, teljesen rendben van. Így van ez pl. Olaszországban és Albániában is. De ott sem szülnek inkább fals, hosszú körmondatokat csak azért, hogy ne kelljen kimondaniuk/leírniuk, hogy Eurovíziós Dalfesztivál.

Egyébként továbbjutott Kállay Saunders Band, Kanizsa Gina, a Peet Project, Chase, a Mrs Columbo és vígaszágon Szabó Ádám. Gratulálunk nekik! Az Akusztik szavazás itt érhető el.

Szombaton jön a halálfutam: Pápai Joci, Sapszon Orsi, The Couple, Zävodi + Berkes Olivér, Fedor Kyra, Muri Enikő, Pál Benjámin, Radics Gigi, a Soulwave és TOTOVA részvételével. Előre izgulunk! (Tényleg!)

Ez lesz

Holnap, azaz kedden 11:00-kor sorsolják az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőinek beosztását. Élőben lehet majd itt követni. Magyarország a 4. kalapban van Bulgáriával, Ciprussal, Görögországgal, Moldovával és Romániával. Az már biztos, hogy Svájc a 2. elődöntőben vesz részt és Németország is ott fog szavazni.

Az elődöntők beosztása mellett számíthatunk a héten sok más bejelentésre is, például a szlogenre és logóra, de a MEF tagoknak is érdekes jegyinformációkra is.

Svédország – Melodifestivalen

Szombaton Göteborgban útjára indul a Melodifestivalen (sajnos megint egy idősávban a magyar nemzeti eurovíziós előválogatóval). A nagy nevek: Dinah Nah, Charlotte Perrelli, Ace Wilder. A dalok még nem publikusak.

Lettország – Supernova

Hagyományosan vasárnapra esik a lett előválogató. 11 versenyszám mérettetik meg 20:10-től.

Svájc – Die Entscheidungsshow

Az alpesi ország vasárnap 20:05-kor kezdi meg hat finalistával az egy adásos előválogatóját, tehát a hét végére (kb. 21:45-re) ki fog derülni, ki képviseli majd őket az Eurovíziós Dalfesztiválon. A hat döntőst itt lehet meghallgatni.